Ovako, imam neki stari fen koji je krepao, pa sam iz njega izvadio elektromotor. To je neki Mabuchi motorček. E sad, ne piše voltaža niti ikoji drugi podatci osim proizvođača.
Mal sam pogledao na stranicama prizvođača i izdvojio dva motora (po dimenzijama i primjeni)...
Nominalne voltaže su im 20 i 24V, brzine 19600 i 17200 okretaja u minuti, struje ~ 220 mA.
Neznam koji je od ova dva ovaj sto ja imam.
Ugl, moje pitanje je moze li se sto korisno napraviti od toga, recimo mali cirkular za PCB plocice ili nesto slicno?
Ak se moze napravit neki cirkular (dobro bi mi dosao), ima li netko shemu neku po kojoj je vec radio ili slicno?
Mabuchi elektromotor?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Mabuchi elektromotor?
Ako glupost preživi, možemo reći da je preglupa i da umre.
Re: Mabuchi elektromotor?
Za cirkular za plocice ti je prevelika brzina tih motora koje si naveo. Optimalno je oko 5000 o/min. Shema za spajajne motora ti je jednostavna. Imas trafo ( i grec ako je motor istosmjerni i radi na navedenim naponima) i prekidac (prakticno je da je nozni). Ostalo su mehanicki nacrti koji ovise o materijalu kojim raspolazes. Ako budes kupovao sav materijal i placao strojnu obradu - cijela igra ce te skupo kostati. Plocice mozes rezati i na drugi nacin. Potrazi ovdje na forumu temu o tome, jer se puno o tome pisalo.
Re: Mabuchi elektromotor?
Ma nisam ni mislio nis kupovati, eventualno nesto malo iskemijati sam od dijelova koje vec imam pa sta bude da bude.Smjesko wrote:Ako budes kupovao sav materijal i placao strojnu obradu - cijela igra ce te skupo kostati. Plocice mozes rezati i na drugi nacin. Potrazi ovdje na forumu temu o tome, jer se puno o tome pisalo.

Ako glupost preživi, možemo reći da je preglupa i da umre.