Image Windowsa

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Image Windowsa

Post by Feko »

Može se (kada se pravi image) direktno pržiti na CD/DVD, pa on onda reže na koliko treba CD/DVD-a....poslije kod vracanja program sam traži slijedeci CD/DVD :wink:
...A može se i držati na nekoj drugoj particiji/disku tako ide brže vracanje....nekih 15Gb C-diska stisne se na 5-6Gb (ovisno o podacima) i vracanje traje nekih 15-tak minuta i sve je kao kada smo ga instalirali onoga dana kada smo napravili image...jedino na vrijeme treba backupirat mailove i ostale dokumente jer se sve vraca na datum pravljenja imagea. Ako koristite outlook express, mailovi vam se nalaze na slijedećoj putanji:
:arrow: C:\Documents and Settings\ZLATKO\Local Settings\Application Data\Identities\{E038158D-5105-451B-A6CE-9E1B2AAA414E}\Microsoft\Outlook Express
...sve iz tog direktorija presnimite na sigurno i kada vratite image ponovno ih presnimite preko postojecih natrag...naravno ime usera je vaše a ne ZLATKO....najbolje si napravite skriptu sa "xcopy" i ubacite ju u "sheduled task" pa se to automatski backupira...i RARira ako je potrebno :wink:
denahv
Pravo sam se raspisao :)

Post by denahv »

Čekaj, ja sada kad napravim taj image C diska i spalim ga na DVD, jel ja taj image podižem kao što podižem Windowse (ubacim CD i lupim na reboot) ili...?
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

http://www.hiren.info/pages/how-to-burn-iso" onclick="window.open(this.href);return false;

Hirens sadrzi alate koji se podizu preko windowsa...a ima i masu alata koje podignes prilikom boot-a...dakle bez potrebe podizanja windosa(u biosu podesis da ti se cd starta prvi) :lol: :lol:
Cirkus Kolorado :D
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

http://www.hiren.info/pages/how-to-burn-iso" onclick="window.open(this.href);return false;

Hirens sadrzi alate koji se podizu preko windowsa...a ima i masu alata koje podignes prilikom boot-a, bez potrebe podizanja windosa(u biosu podesis da ti se cd starta prvi)...naravno cd ili dvd moras ubaciti u rom jedinicu...a moguce ga je prebaciti na usb memory stick i bootati s njega :lol: :lol:
Cirkus Kolorado :D
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

voltmetar220 wrote:Čekaj, ja sada kad napravim taj image C diska i spalim ga na DVD, jel ja taj image podižem kao što podižem Windowse (ubacim CD i lupim na reboot) ili...?
Kao prvo ne treba miješati snimanje (hiren)iso datoteke i pravljenje image C diska!
Hirena spržiš na CD da bude bootabilan na onaj način kako smo ti objasnili sa nerom!
A pravljenje image-a C diska radiš tako da podignes sistem sa tog bootabilnog hirena :arrow:Odeš na Disc Clone Tools :arrow: pa recimo Norton Ghost 11.5 :arrow: u njemu odabereš particiju od koje želiš napraviti image (mislim da se zove "partition to image") :arrow: odrediš gdje ces ju praviti...na neki disk ili direktno prženje na DVD...još te pita za kompresiju...odabereš high i to je to :wink:

Kod vracanja isti postupak...bootanje sa hirena :arrow: Disc Clone Tools :arrow: Norton Ghost 11.5 :arrow
pa "partition FROM image" :arrow: odabereš gdje ti je image (HDD ili DVD..naravno ako imaš jedan DVD slobodno izvadi hirena iz DVD-a on si je ionako napravio virtualni disk) :arrow: na kraju odabereš particiju na koju vracas image (tu nikako nemojte pogrešiti jer ako krivu odaberete gubite sve što se prije nalazilo na njoj) :wink:

mislim da sam bio dovoljno jasan :lol:
denahv

Post by denahv »

Feko wrote:Kao prvo ne treba miješati snimanje (hiren)iso datoteke i pravljenje image C diska!
Razumio sam ja odmah o čemu smo mi pričali, ali sam post napisao na brzinu pa možda nije ispao jasan. :D Jučer nisam stigao to napraviti, imao sam nekog posla. Sada sam spalio Hirena na CD i sve šljaka! Danas ili sutra ću podić nove Windowse i onda napraviti image diska. Imam sad neki drek da mi stalno opterećuje procesor na 100% tak da to odmah rušim...

Feko wrote:Kod vracanja isti postupak...bootanje sa hirena :arrow: Disc Clone Tools :arrow: Norton Ghost 11.5 :arrow
pa "partition FROM image" :arrow: odabereš gdje ti je image (HDD ili DVD..naravno ako imaš jedan DVD slobodno izvadi hirena iz DVD-a on si je ionako napravio virtualni disk) :arrow: na kraju odabereš particiju na koju vracas image
Ovo me zanimalo, sad je jasno.

Feko, hvala :!: :wink:

Čujemo se još ako zapnem, ali nevjerujem da će bit' problema. Ajd', idem ja u školu sad :D

Edit: opet pisano na brzinu :D . Hvala i ostalima, carevi ste :!: (opet sam upalio komp samo da to napišem :D )
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

da li je moguce odraditi backup sistema,ali u podesavanjima stavis da odradi beckup cele c paticije...i posle kad stavis nov sistem da se odradi samo restore...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

I radi se uvijek backup cijele particije ili cijelog diska.
Ovo pod "stavis nov sistem" mislis na novi comp? Moguce, jedino ce trebati dodati drivere (maticna, graficka itd) bitno je da ti ostaju svi instalirani programi i postavke u windowsima.
Ako se ono "restore" misli na nesto drugo onda nisam razumio...restore u windowsima radiš dok ti on uspjesno vraca system...to pomaže kod isprobavanja raznih programa i sl pa vratis natrag na neki datum, no ako ima virusa koje ne mozes maknuti ili je nesto obrisano itd...itd, onda je vracanje backup image-a jedini pouzdani i brzi povratak na ispravne windowse za par minuta!
...najbolje je instalirati windowse, drivere i sve programe koje koristite...podesiti postavke kako vam odgovaraju i onda napraviti backup. Kod vracanja image-a je najbitnije da sve dokumente držite na nekom drugom disku tako da ništa ne izgubite kada vracate image tj system na C disk...daklem ne zaboravite uvjek prije povratka systema napraviti back up mailova i bookmarks (Firefox) ili Favorites (Internet Explorer) :wink:

edit:
Ovo vracanje image-a je dusu dalo kad ste kupili novi disk (veci, brzi) pa ga morate zamijeniti...podijelite ga na particije kako vam odgovara i na C particiju puknete image kojeg ste napravili sa starog diska...sve gotovo za 20-tak minuta :wink:
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

ok razumeo sam to ali me interesuje da li se beckup mora raditi sa nekim od gore navedenih programa ili moze sa onim u all programs/accessories/sistem tools/backup...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Mozda se moze i tako no ja tako nisam nikada radio a i nema mi smisla raditi backup direktno iz windowsa :roll: Sigurnije je dici system sa neceg drugog i napraviti backup cijelog C diska...tako je sigurnije da je sve presnimljeno i da ce raditi kada se vrati natrag.

edit:
...a i sta vredi taj backup ako recimo uopce vise ne mozes uci u windowse...kako ces ga vratiti natrag...nisam siguran no to je možda backup samo systemskih fileova, drivera itd a ne kompletnih windowsa ili cijelog systemskog C diska. Ajd probaj napraviti taj back up iz windowsa pa vidi kako radi i kako se vraca natrag...ja bas nisam optimistican...pogotovo kada su u pitanju virusi, taj backup ne briše sve (ne može to iz windowsa napraviti)... u onom slucaju kod povratka se brise cijeli C disk i vrati se na isto kada se pravio image.
denahv

Post by denahv »

Ja na C particiji ne držim baš ništa od dokumenata i glazbe. Na C particiji su samo Windowsi i Program Files, sve ostalo držim na D particiji, a one važne dokumente, fotografije i ostalo, držim na externom disku koji mi je uvijek siguran :P

Imam još nekoliko pitanja prije nego što podignem nove Windowse tako da ću taj image napraviti najkasnije do kraja tjedna.

Edit: Mozak mi je zablokirao. Gdje Mozilla sprema Bookmarks?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

imas organize bookmarks i tamo import and backup pa export HTML...
denahv

Post by denahv »

Hvala :!:

Još jedno pitanje. Dali se isplati da se zezam sa Linux-om (točnije ubuntu) ili ne? Da znam dal' da napravim još jednu particiju za Linux. Mislio sam imat dva OS-a pa zato pitam.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

To ti mora odgovoriti netko drugi jer ja nemam iskustva sa linuxom :roll:
Elektronicar
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

@voltmetar220
Probaj nekosta nista, ja jednom probao i od tada linux ... 8)

http://www.youtube.com/watch?v=W9_DQjQbtTY" onclick="window.open(this.href);return false;
denahv

Post by denahv »

Evo, upravo sad podigao nove Windowse pa krećem u instaliranje drivera i programa :D . Napravit ću image pa vas izvjestim :D

@Elektroničar
Napravio sam jednu particiju od 10GB samo za Ubuntu. Nadam se da će biti dosta jer se ne mislim puno zadržavati na Linuxu :) . A 'ko zna, možda me zarazi :D
Elektronicar

Post by Elektronicar »

I jos jednu particiju za swap mada nemoras jer *buntu se moze instalirati iz windowsa.
Pre pocetka procitaj http://www.psychocats.net/ubuntu/installing" onclick="window.open(this.href);return false; pa posle sve ostalo.
denahv

Post by denahv »

Ljudi, hvala svima, a posebo Feki :!: Uspio sam napraviti image i sve super radi. 5GB podataka koje imam na disku, kompresiralo mi je u 1.5GB.

@Elektroničar, otvorit ću novu temu za Linux pa ćemo tamo raspraviti. Hvala :!:

Edit: Pretražio sam forum pa sam našao dosta informacija o Linuxu i dosta tvojih postova, tako da nema potrebe za otvaranje nove teme :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

ma nema na cemu...tu smo da zajebemo :lol: tj pomognemo :wink:
denahv

Post by denahv »

Još jedno pitanje.
@Elektroničar, što je to swap i što će mi posebna particija za to?
Post Reply