SGTC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Smeta strahovito svemu zivom, i impedancija je veca tako da su i gubici u LC-u veci. Npr. ne ocekuj da ti multimetar radi u toj prostoriji, moze i pregorit ako je preblizu i slucajno se uzemlji.
Kavezom je samo smanjio gubitke a ujedno i smetnje.
Xenon trafo radi na 300V i snaga je slicna piezoelementu iz upaljaca.
NST mozes kupit al skupi su, takve je stvari najbolje 'iskopat u smecu' i to ti je dobro za veliki TC ne za ovakve sitnishe.
Sad dok cekam dijelove za svoju kantu mogo bi probat ispetljat nesto s ovim svojim mini, solid state naravno.
Nemam bas brzih mosfeta, freq. mi je oko 1mh pa neznam sad mogu li ista napraviti...
Kavezom je samo smanjio gubitke a ujedno i smetnje.
Xenon trafo radi na 300V i snaga je slicna piezoelementu iz upaljaca.
NST mozes kupit al skupi su, takve je stvari najbolje 'iskopat u smecu' i to ti je dobro za veliki TC ne za ovakve sitnishe.
Sad dok cekam dijelove za svoju kantu mogo bi probat ispetljat nesto s ovim svojim mini, solid state naravno.
Nemam bas brzih mosfeta, freq. mi je oko 1mh pa neznam sad mogu li ista napraviti...
Ljudima se desi da im iskra pogodi prijemnik od automatskih vrata i nemogu izac iz garaze.
Jaki TC mogu naudit bilo cemu u prostoriji, onom sta je prikljuceno na mrezu i dalje (zato se koriste low pass filtri)
Ovisi o praznjenju, EM i el. polju u zraku al mobiteli vjerojatno nebi mogli poslat signal iz te prostorije (ja svog nisam priblizaov pa neznam)
Jaki TC mogu naudit bilo cemu u prostoriji, onom sta je prikljuceno na mrezu i dalje (zato se koriste low pass filtri)
Ovisi o praznjenju, EM i el. polju u zraku al mobiteli vjerojatno nebi mogli poslat signal iz te prostorije (ja svog nisam priblizaov pa neznam)
Taj tranzisotr ce napravit kratki spoj s napajanjem i izgorit.
Radje se ugledaj na par shema:
http://www.stevehv.4hv.org/SSTCindex.htm
Ovo SSTC dolje pri kraju, vecina je self-resonant, ima ranih fora za feedback al najbolja se pokazala jednostavno feedback namotaj.
Ja cu to probat za koji dan na svom mini TC pa probat.
A mozes se pokusat igrat i s NE555 + neki mosfet, mozda ga uspijes dovest do rezonancije (topload ti je dosta velik
Radje se ugledaj na par shema:
http://www.stevehv.4hv.org/SSTCindex.htm
Ovo SSTC dolje pri kraju, vecina je self-resonant, ima ranih fora za feedback al najbolja se pokazala jednostavno feedback namotaj.
Ja cu to probat za koji dan na svom mini TC pa probat.
A mozes se pokusat igrat i s NE555 + neki mosfet, mozda ga uspijes dovest do rezonancije (topload ti je dosta velik