Pitanje o transformatoru
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Pitanje o transformatoru
Ako mi netko od stručnjaka može reći koliko jak trafo ( Ampera ) bi mi trebao da pogonim ovo pojaćalo kako spada ?
Da se ne zafrknem kad zatražim od nekoga da mi ga namota..........
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Da se ne zafrknem kad zatražim od nekoga da mi ga namota..........
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Korg X5D <3
Re: Pitanje o transformatoru
Za oba kanala ja bi stavio oko 1000VA trafo (1kVA!)...
Struja sekundara oko 15A...
Moćan trafo ... i skup!
Struja sekundara oko 15A...
Moćan trafo ... i skup!
- Feko
- Stariji član
Pa naravno! Od viška glava ne boli
Bas me zanima kakvi zvucnici ce biti spojeni na ovu mocnu igracku. Mladi i nadobudni samograditelji to cesto previde ili zaborave. Takodjer, hladila i kutija znacajno sudjeluju u ukupnom trosku, jer se igracka ove snage ne moze drzati na plocici.
... a 100 000 uF kondenzatora po grani u ispravljaču
Odličan projekat za DIY
Odličan projekat za DIY
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Al će zato moj novćanik dobit jaku glavobolju
Jedan kVA mi miriše na 1000 kn
Ako netko zna koliko bi koštalo namatanje takvog trafa i koliko minimalno jak trafo mogu stavit da bi pojaćalo radilo punom snagom.
Hladnjake za 4 mosfeta sam našao u chipoteci...... 60 kn komad (ima kilo aluminija u svakom)
Za 2N3055 Sam našao malo manje alu hladnjake za 10-ak kuna komad.
Za LM4702 imam doma mrcinu od hladnjaka.
A kutiju ću iskombinirat kad bude sve gotovo.
Ovo pojaćalo kanim izradit što kvalitetnije mogu,bez pokušavanja uštede na nekim djelovima te ga onda kasnije ili prodati ili staviti na policu te ga eventulano paliti za neke tulume za što zvućnike možemo i posuditi...........
Testirat ću ga na auto zvućnicima a kasnije ćemo vidjet.
Tamo piše 6800 uf, ja sam nabavio malo veće.
Jedan kVA mi miriše na 1000 kn
Ako netko zna koliko bi koštalo namatanje takvog trafa i koliko minimalno jak trafo mogu stavit da bi pojaćalo radilo punom snagom.
Hladnjake za 4 mosfeta sam našao u chipoteci...... 60 kn komad (ima kilo aluminija u svakom)
Za 2N3055 Sam našao malo manje alu hladnjake za 10-ak kuna komad.
Za LM4702 imam doma mrcinu od hladnjaka.
A kutiju ću iskombinirat kad bude sve gotovo.
Ovo pojaćalo kanim izradit što kvalitetnije mogu,bez pokušavanja uštede na nekim djelovima te ga onda kasnije ili prodati ili staviti na policu te ga eventulano paliti za neke tulume za što zvućnike možemo i posuditi...........
Testirat ću ga na auto zvućnicima a kasnije ćemo vidjet.
Ovo ne kužim ?Smjesko wrote: jer se igracka ove snage ne moze drzati na plocici.
Kakvih sad 100 000 uf ?Shenda wrote:... a 100 000 uF kondenzatora po grani u ispravljaču
Odličan projekat za DIY
Tamo piše 6800 uf, ja sam nabavio malo veće.
Korg X5D <3
- Feko
- Stariji član
Ma on ce na svaki Darlington staviti Cooler od processora sa ZALMAN ventilatorom i par onih kineskih kondića.... ma nije to skupo...barem u startu
edit:
al sam spor...pa covjek vec sve ima...ajd samo naprijed i ocekujemo slike od pocetka izrade.
edit:
al sam spor...pa covjek vec sve ima...ajd samo naprijed i ocekujemo slike od pocetka izrade.
A kojih 6800uF??
To je glupost Time možeš malo speglat oko 3A struje, što nije dosta ni za prosječno pojačalo u kojem je 2N3055 izlaz, a ne pobuda...
A sad, kad malo bolje pogledam... nema taj drek 300W po kanalu... možda pola toga...
Jesi ti nama dao pravi link Pa ja se ubi gledajući i nigdje ne vidim nikakav MOSFET To što ti zoveš MOSFET - to je Darlington
Neš ti stručnjaka!!! I preseravanja sa 300W... Treba li ti nacrtati pločicu
To je glupost Time možeš malo speglat oko 3A struje, što nije dosta ni za prosječno pojačalo u kojem je 2N3055 izlaz, a ne pobuda...
A sad, kad malo bolje pogledam... nema taj drek 300W po kanalu... možda pola toga...
Jesi ti nama dao pravi link Pa ja se ubi gledajući i nigdje ne vidim nikakav MOSFET To što ti zoveš MOSFET - to je Darlington
Neš ti stručnjaka!!! I preseravanja sa 300W... Treba li ti nacrtati pločicu
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Daj shenda nemoj me zajee......
Ok,ako vi smatrate da treba tako veliki kondenzatori ja ću ih nabaviti ali nemojte me zafrknut nego recite odmah ako nešto sumnjate.
Možda nema 300W ali ispod 200W sumnjam.
Sad mi recite jel bolje odvojit to pojaćalo na par zasebnih ploća (tranzistori i hladnjaci na jednu,kondenzatori na drugu,ispravljać na treću,onaj dio sa LM4702 na četvrtu i kontrola bass i treble-a na petu) te ga povezat kablovima ili je najbolje sve na jednu ploću stavit ?
Dobro,dobro.....zajebo sam se što se tiće mosfeta,mislio sam na darlington.
Ok,ako vi smatrate da treba tako veliki kondenzatori ja ću ih nabaviti ali nemojte me zafrknut nego recite odmah ako nešto sumnjate.
Možda nema 300W ali ispod 200W sumnjam.
Sad mi recite jel bolje odvojit to pojaćalo na par zasebnih ploća (tranzistori i hladnjaci na jednu,kondenzatori na drugu,ispravljać na treću,onaj dio sa LM4702 na četvrtu i kontrola bass i treble-a na petu) te ga povezat kablovima ili je najbolje sve na jednu ploću stavit ?
Dobro,dobro.....zajebo sam se što se tiće mosfeta,mislio sam na darlington.
Korg X5D <3
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Tko je rekao da sam stručnjak ?Shenda wrote:Neš ti stručnjaka!!! I preseravanja sa 300W... Treba li ti nacrtati pločicu
Mislite da bi pitao vas za pomoć da sve znam ?
Piše tamo 300W, što mene kriviš
Ploćicu mi ne treba nacrtati,hvala što si se ponudio
Korg X5D <3
- Feko
- Stariji član
@Black Angel, sa 2x30V na sekundaru tesko da mozes izvuci i 100W RMS...i sto se svi hvatate shema koje imaju 5 dijelova...po kanalu...napravi sa Borinog sajta recimo Universal-15 http://www.bas.plumts.com/mojiprojekti1.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu su ti pravi MOSFETi i pogledaj koliko je napajanje potrebno za njega dok jos nisi nabavio trafo
Ma trebaju ti (otprilike) 3 X 6800 uF kondenzatora po grani ispravljača... Minimalno!
Tranzistori koji idu na hladnjake ne traže pločicu! Dovoljno je da ih pravilno montiraš i žicom povežeš sa pločicom... na kojoj je LM... kompletan ispravljač sa kondima je druga pločica, a ton kontrola je treća...
Kad nabaviš sve dijelove, probaj to nekako na stolu složiti u neku smislenu cjelinu... pa češ jednostavno vidjeti koliko ti i kakvih pločica treba...
Nemoj si ništa umišljati, nizašto ja tebe ne krivim...
Kad smo već kod Bore, šta fali DOGC pojačalu? Evo vidi kako se to radi...
Tranzistori koji idu na hladnjake ne traže pločicu! Dovoljno je da ih pravilno montiraš i žicom povežeš sa pločicom... na kojoj je LM... kompletan ispravljač sa kondima je druga pločica, a ton kontrola je treća...
Kad nabaviš sve dijelove, probaj to nekako na stolu složiti u neku smislenu cjelinu... pa češ jednostavno vidjeti koliko ti i kakvih pločica treba...
Nemoj si ništa umišljati, nizašto ja tebe ne krivim...
Kad smo već kod Bore, šta fali DOGC pojačalu? Evo vidi kako se to radi...
- Attachments
-
- Dogc - N1a.jpg (153.84 KiB) Viewed 6565 times
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Sumnjam ja da išta fali njemu ali već sam nabavio djelove za ovo pojaćalo pa da njega dovršim kad sam već poćeo.
Fali mi još samo LM4702 ali zamolio sam smješka da mi ga nabavi i eventualno još 4 elektrolita od 6800 (dva već imam).
Trafo je zasebna prića,njega ću dat namotat kad dobijem para za krizmu.
P.S.
Ako pojačalo kojim slućajem nebude valjalo jel se taj trafo može prodat (mislim,jel na popisu traženih).
Fali mi još samo LM4702 ali zamolio sam smješka da mi ga nabavi i eventualno još 4 elektrolita od 6800 (dva već imam).
Trafo je zasebna prića,njega ću dat namotat kad dobijem para za krizmu.
P.S.
Ako pojačalo kojim slućajem nebude valjalo jel se taj trafo može prodat (mislim,jel na popisu traženih).
Korg X5D <3
Je... ako je dobro namotan...
Nemoj se iznenaditi da ti prilikom uključenja takvog trafoa žmirnu svijetla u kući... to je normalno
Nemoj se iznenaditi da ti prilikom uključenja takvog trafoa žmirnu svijetla u kući... to je normalno
Jest normalno, ali ne i nuzno. Ima sklop koji to moze rijesiti.Shenda wrote:Je... ako je dobro namotan...
E moj Smješko...
Pa vidiš da stručnjak ima problema sa samim pojačalom ... a ti bi mu sad uvalio da radi i soft-start...
... a gdje je zaštita zvučnika, pa vu-metar, a tek motopot sa daljinskim... ili uključivanje soft-tipkom
Dalo bi se napraviti interesantno pojačalo...
Pa vidiš da stručnjak ima problema sa samim pojačalom ... a ti bi mu sad uvalio da radi i soft-start...
... a gdje je zaštita zvučnika, pa vu-metar, a tek motopot sa daljinskim... ili uključivanje soft-tipkom
Dalo bi se napraviti interesantno pojačalo...
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
VU metar mi je bio u planu, a može li mi netko dat shemu za tu zaštitu zvućnika ?
Korg X5D <3
Tu shemu ćeš dobiti kad budeš imao od čega štititi zvučnike
... ili drugim riječima... prvo napravi pojačalo
... ili drugim riječima... prvo napravi pojačalo
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Isti čas kad mi smješko nabavi LM4702 otvaram program i radim pcb shemu.
Ako netko ima program za izraćunavanje debljine vodova na pcb-u da napravim ploćicu kvalitetno i da se nemoram bojat taljenja vodova
I još mi niste odgovorili....koliko bi otprilike koštalo namatanje trafa od 1 KVa ?
Ako netko ima program za izraćunavanje debljine vodova na pcb-u da napravim ploćicu kvalitetno i da se nemoram bojat taljenja vodova
I još mi niste odgovorili....koliko bi otprilike koštalo namatanje trafa od 1 KVa ?
Korg X5D <3
Evo, pitaj ove:
http://www.trafox.fi/index.php?lang=en&id=51" onclick="window.open(this.href);return false;
Nekad se moglo pitati i ove:
http://www.trafox.hr" onclick="window.open(this.href);return false;
ali sad (ovog trena) link im ne radi. Ne znam je li to privremeno ili stalno.
http://www.trafox.fi/index.php?lang=en&id=51" onclick="window.open(this.href);return false;
Nekad se moglo pitati i ove:
http://www.trafox.hr" onclick="window.open(this.href);return false;
ali sad (ovog trena) link im ne radi. Ne znam je li to privremeno ili stalno.