strobo od blica

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

strobo od blica

Post by elektor »

nedavno sam radio stroboskop i sklop solidno radi iako nie neke snage..zanima me dali se slican sklop moze napravit s blicem od fotoaparata tocnije s njegovom zaruljom (valjda je ksenonka)..pa ako netko ima shemu ili savijet...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Naravno da se moze. Je li taj blic ugradjen u aparat ili je kao zasebna cjelina?
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

blic je zasebna cjelina...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

U tom slucaju bi mu trebalo pojacati dio koji puni kondenzator, jer postojeci nije dovoljan za uzastopno brzo okidanje bljeskalice. Takodjer bi trebalo izvesti i okidanje za bljeskalicu koje je ugodivo.
Ovo ti je jedan od primjera:

:arrow: http://sound.westhost.com/project65.htm
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Blic fotoaparata sa crno bijelim filmom je idealan za prepraviti za stroboskop kontrole palenja na autima koji koriste super 98. Problematika je opet ista, pojačati punjenje bljeska uz smanjenje kapaciteta elka. Treba samo dovesti impuls i odmah sve radi!
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Nije bitno da li auto ide na 98 ili 95 oktana, stroboskopom se stima paljenje kod starijih auta koja nemaju upravljacku jedinicu za paljenje, nego trenutkom paljenja upravlja razvodnik.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

shvala na linku..svakako je zanimljivo...ako je vec radio nesto ovako volio bih cuti njegovo razmisljanje...kako bih mogao pojacati dio koji puni kondenzator?..
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Blic lampa je predvidjena za max 10 okidanja u minuti. Povecanje ucestanosti bi stvorilo potrebu za ozbiljnim hladjenjem cevi.
Cini mi se da je ovo teze resiv problem od samog napajanja.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Blic lampa je predvidjena za max 10 okidanja u minuti. Povecanje ucestanosti bi stvorilo potrebu za ozbiljnim hladjenjem cevi.
Je li ovo isitna ili ?..ovo me malo zbunjuje jer sam cuo da i onaj kit iz chipoteke ima duguljastu xenonku na ne zaobljenu..znaci slicnu onoj iz blica..naravno da to nemora nista znaciti jer sve ovisi o konstrukciji..ali za ovako nes nisam jos cuo
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Radio sam sa ruskim U- profilnim ksenonkama. Moje iskustvo je da je svetllo impresivno, ali je grejanje ozbiljan problem.
Moguce je da ce se blic lampa bolje hladiti van blica, van kucista, na vazduhu. Mozda hoce a mozda i nece. Svakako treba posvetiti dovoljno paznje grejanju (hladjenju) pre nego odnesete stroboskop na zurku.
pozdrav.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Trebalo bi izvesti hladjenje nekim snaznim ventilatorom, kao sto se nekad hladila zarulja kod projektora, episkopa i grafoskopa.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Trebalo bi izvesti hladjenje nekim snaznim ventilatorom, kao sto se nekad hladila zarulja kod projektora, episkopa i grafoskopa.
Imam kuci vent iz starog napajanja nesto mi govori da ce se napokon i njemu naci korisna upotreba :wink:
RazoR
Pravo uznapredovao :)

Post by RazoR »

I dan danas grafoskopi i projektori imaju ventilator koji hladi žarulje (bar u mojoj školi). Nakon što se projektor isključi ventilator još neko vrijeme hladi žarulju ako ga odmah ne isključiš iz utičnice.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: strobo od blica

Post by trax »

Evo ga: http://www.instructables.com/id/Hack-a- ... be-light-/" onclick="window.open(this.href);return false;
Branez

Re: strobo od blica

Post by Branez »

Takva xenon lampa ima životni vijek od kojih tisuča blica. Izračunaj si koliko je to pri određenemu broju okretaja motora. Malo kratko. :?
Real Radios Glow in the Dark!
Post Reply