Dobio sam neku nadzornu kameru, i sad sam je planiro postaviti vani i spojiti na TV tako da mogu vidjet šta se dešava vani .
Ali zanimalo me je dali možda netko zna kako bi mogao napraviti neki mehanizam za upravljanje njome (horizontalno i vertikalno). kakvi bi se motorići tu mogli koristiti, da bi se to moglo realizirati preko PIC-a!
Tražio sam po netu al ništa nisam uspio nać o samogradnji
Što se tiće (složio bi se sa elektorom) dobri bi bili oni malo bolji koračni motori zato kad bi zapovijedio da se pomakne npr. za 10 cm on bi se pomakeo za 10 cm (ni više ni manje točno)
I planiro sam bio koristiti stepere! Da nije tko slučajno naišao na gotov takav neki projekat. Al najviše me zanimalo kako je mehanika realizirana, a elektroniku bi već nekako nešto osmislio.
To sam nesto hteo i ja raditi. Ja sam to zamislio da moze da ide horizontalno levo desno... a motor koji bi to pokretao bi bio servo. na osovinu serva zakaciti kameru, napraviti jedan program u vb za kontrolu motora (isao bi jedan pic), i reseno..al isam odustao od toga.
za horizontalnno:
uzmes cjev, stavis na nju 2 lezaja na spodnji dio stavis veci zubcanik kojeg ce okretati motor na kojem je mali zubcanik.
na vrh cjevi stavis kameru i dodas krajne prekidace.
vertikalno:
na vrh prve cjevi ne stavljas kameru nego siroku vilicu u koju stavis lezajeve, kroz lezajeve cjev, na sredini cjevi kameru, na kraj cjevi veliki zubcanik, kojeg ce pokretati mali zubcanik koj se nalazi na osovini motora,
dodas krajne prekidace...
znam da nisi skuzio ni 10% jer sam spetljao i samog sebe ali nacrtat cu pa kad skeniram stavim.