SGTC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
SGTC
Evo mojih specifikacija:
@drug stari
-16,6nF 20kV mmc, umro
-sada kondenzator od boca, PP, boce od destilirane vode, ista voda usoljena 100 postotnim NaCl i koristena, boce obljepljene folijom, kapacitet 9nF
-pokusaj homemade poliesterskog kondenza<tora, neuspjeo
- transformator OBT 14500V 30mA, center tapped gnd
Primar helical 7mm licnasta žica, 20 turns, tap uziman s 2 igle (lose)
Sekundar 1010zavoja 0,3mm diametar 50mm,
toroid 8*23cm
Iskriste malo ASRSG na ventilatoru, blokiralo ga El. polje
Results: iskra od 10cm, nemoguce postic rezonanciju
Zakljucak: totalna kanta
@drug stari
-16,6nF 20kV mmc, umro
-sada kondenzator od boca, PP, boce od destilirane vode, ista voda usoljena 100 postotnim NaCl i koristena, boce obljepljene folijom, kapacitet 9nF
-pokusaj homemade poliesterskog kondenza<tora, neuspjeo
- transformator OBT 14500V 30mA, center tapped gnd
Primar helical 7mm licnasta žica, 20 turns, tap uziman s 2 igle (lose)
Sekundar 1010zavoja 0,3mm diametar 50mm,
toroid 8*23cm
Iskriste malo ASRSG na ventilatoru, blokiralo ga El. polje
Results: iskra od 10cm, nemoguce postic rezonanciju
Zakljucak: totalna kanta
Ako neces stavljat topload onda ce bit jako visoka, previsoka (zalazi u Mhz) NE555 i sporiji moseti nece bit dorasli tome.
Stavi neki topload i to povelik, pa se probaj igrat s NE555
Nevidim kolike su tocne dimenzije sekundara na slici, daj tocne dimenzije (diameter i visinu samih namotaja) pa cu izracunat frekvenciju
Mozda je jos bolja ideja napravit self-resonant s feedbackom, nebi se moro brinut oko trazenja frekvencije ili iskriste, ako imas koju bobinu ili neon sign transformator (mali) mogo bi za 5 minuta nesto napravit...
Zao mi je sta nisam sliko svoj mali sekundar, sutra cu pa cu postavit sliku...
Stavi neki topload i to povelik, pa se probaj igrat s NE555
Nevidim kolike su tocne dimenzije sekundara na slici, daj tocne dimenzije (diameter i visinu samih namotaja) pa cu izracunat frekvenciju
Mozda je jos bolja ideja napravit self-resonant s feedbackom, nebi se moro brinut oko trazenja frekvencije ili iskriste, ako imas koju bobinu ili neon sign transformator (mali) mogo bi za 5 minuta nesto napravit...
Zao mi je sta nisam sliko svoj mali sekundar, sutra cu pa cu postavit sliku...
Lol lopta jest malo prevelika, doduse samo izgled, za funkcionalnost je i bolje
Problem je sto mi se samo 1cm promjera cini puno premalo, treba mi tocan podatak u milimetar, ako je sigurno tocno 1cm onda je rezonantna frekvencija oko 6mhz bez i s lopticom 2-3mhz, previše za NE555 (mozda bi mogo nagurat al sigurno mu se nebi svidjelo)
Sad mi se cini sekundar stvarno presitan, losa prvotna vizuelna procjena
Ako hoces iskre nabrzinu uzmi mali NST transformator, nemoj da je snaga preko 100W, reko si da ih imas pa potrazi ima li koji dosta mali.
Moze to posluzit ''bug zapper'' trafo ili drajvana bobina od auta, uglavnom to napajanje spoji prema shemi, napravi iskrište od dva komada žice i za kondenzator uzmi bocu (najbolje prozirnu, može i plastična od destilirane vode) i nalij unutra do zasićenja usoljenu vodu (po mohućnosti pročišćeni NaCl i destilirana voda) i izvana obljepi folijom. Za tako visoku frekvenciju
dosta je jedna - dvije boce, a na primaru uzimaj tap krokodilskom stipaljkom.
Trebo bi odma dobit iskru od 2-3cm a ako ugodis rezonanciju visestruko vise.
Evo kako je moj izgledao, imam jos jednog al taj je nesto losiji, i primar je ucvrscen na donji dio (ovdje se moze bez problema izvaditi)
Problem je sto mi se samo 1cm promjera cini puno premalo, treba mi tocan podatak u milimetar, ako je sigurno tocno 1cm onda je rezonantna frekvencija oko 6mhz bez i s lopticom 2-3mhz, previše za NE555 (mozda bi mogo nagurat al sigurno mu se nebi svidjelo)
Sad mi se cini sekundar stvarno presitan, losa prvotna vizuelna procjena
Ako hoces iskre nabrzinu uzmi mali NST transformator, nemoj da je snaga preko 100W, reko si da ih imas pa potrazi ima li koji dosta mali.
Moze to posluzit ''bug zapper'' trafo ili drajvana bobina od auta, uglavnom to napajanje spoji prema shemi, napravi iskrište od dva komada žice i za kondenzator uzmi bocu (najbolje prozirnu, može i plastična od destilirane vode) i nalij unutra do zasićenja usoljenu vodu (po mohućnosti pročišćeni NaCl i destilirana voda) i izvana obljepi folijom. Za tako visoku frekvenciju
dosta je jedna - dvije boce, a na primaru uzimaj tap krokodilskom stipaljkom.
Trebo bi odma dobit iskru od 2-3cm a ako ugodis rezonanciju visestruko vise.
Evo kako je moj izgledao, imam jos jednog al taj je nesto losiji, i primar je ucvrscen na donji dio (ovdje se moze bez problema izvaditi)
Koliki ti je namjanji traf., nekih 5-6 kv i desetak mA, probaj stavit neki manji nemoze bit premalo
NE555 tesko radi preko 500khz, malo sam proucavo i mislim da nece bit bas lako izvuc dobre preformanse iz toga kao solid-state..
ja sam razmisljo a svoju jer ima freq. nesto manje od 1mhz al tvoja ima daleko manje namotaja...
NE555 tesko radi preko 500khz, malo sam proucavo i mislim da nece bit bas lako izvuc dobre preformanse iz toga kao solid-state..
ja sam razmisljo a svoju jer ima freq. nesto manje od 1mhz al tvoja ima daleko manje namotaja...
Evo jednog velikog.
Trafo koji se koristi za paljenje neonki (pravih) , tj. onih obojanih neonskih znakova.
http://www.blazelabs.com/pi*s/teslatrnx.jpg
nekuzim sad ja na sta ti mislis O_o?
Trafo koji se koristi za paljenje neonki (pravih) , tj. onih obojanih neonskih znakova.
http://www.blazelabs.com/pi*s/teslatrnx.jpg
nekuzim sad ja na sta ti mislis O_o?