posrebrena zica (SWG)?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
rutHR
Penjem se :)
Penjem se :)

posrebrena zica (SWG)?

Post by rutHR »

Ako itko zna di ima za kupit u HR bio bih zahvalan !.. :)
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: posrebrena zica (SWG)?

Post by Feko »

Također i ja bih par metara presjeka 1mm
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

potpisujem.
metar-dva bi bilo odlicno
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

nije bas za zavojnice ali kad bi se lakirala?
http://www.hobbyart-chemaco.hr/katalog/ ... p?IDCat=44" onclick="window.open(this.href);return false;
ili ne?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Uzmeš onu lakiranu sa srebrnim lakom i onda si samo sebe zajebo a svi misle da je to posrebrena žica :lol: :lol:
Shenda

Post by Shenda »

Hehe... :lol: ima caka... :wink:

Odnesite barenu žicu koju hoćete da posrebrite na rtg odjel (bolnica ili dom zdravlja), i zamolite nekog da drži tu žicu u tanku za fiksir dan-dva... (može i u automatskoj komori, ispod valjaka!) :wink: Ne u svjež fiksir, nego onaj stari, koji je odradio svoje... taj je pun srebra! :wink:

Žica, naravno, mora biti potpuno čista, nikakva masnoća, prljavština, ne daj bože lak...

Druga mogućnost je da zamolite za litru-dve starog fiksira, pa da elektrolizom posrebrite barenu žicu...

I to je to.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Tu foru mi je rekao i VoklD da možeš pločice tako posrebriti samo lagano prstima prođeš po pločici dok je uronjena u stari korišteni fiksir.
Shenda

Post by Shenda »

Vjerovatno bi i to išlo... samo prst je uvijek malo masan, koliko je dobro baš prstom prelaziti po pločici...

Negdje sam (davno) čitao da se pločice mogu posrebriti sa smjesom AgNO3 i neke organske kiseline, mislim da je tartarat u pitanju (vinska kiselina - ne kvasina), u koju se umoči plutani čep i njime trlja po pločici... Moraću to pogledati, mislim da znam gdje sam to čitao... :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ajd potraži, baš me zanima.
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ja sam jucer citao da se moze u destiliranu vodu ubacit 2 komada srebra i preko njih se srebro kao otapa u
vodi pa se dobije srebro klorid kojim se moze posrebriti.

bas cu pitat za taj fiksir...
edit:
http://kemija.bloger.hr/post/srebro-iz- ... 16910.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

evo ukradeno sa jedng foruma...
Evo nekoliko receptura za posrebrivanje, inace se koriste pri restaruraciji umjetnina od srebra.

2.1. POSREBRENJE UTRLJAVANJEM10 gr srebro klorida20 gr kuhinjske soli20 gr vinskog kamena (kalij hidrogentartarat)Sastojke smrviti i s malo vode izmiješati u gustu masu koju komadom kože ili pluta utrljavamo na dobro očišćen predmet. Po formiranju prevlake finom mjedenom četkom uglačamo do željeznog sjaja te dobro isperemo i što prije lakiramo. Kod reljefnih predmeta možemo smjesu utrljavati i tvrđim kistom.

2.2 KUPKA ZA POSREBRENJE23 gr srebro nitrata100 gr kalij difosfata (K4P2O7)25 gr amonij karbonataOtopiti nitrat u 0,2 l vode, te odvojeno otopiti fosfat u 0,5 l vode.Otopine izmiješati te dodati otopinu karbonata u 0,4 l vode. Predmet vežemo na minus pol ispravljača, na plus vežemo ploču od nehrđajućeg čelika (otprilike iste površine kao i predmet). Napon 6 V, temperatura otopine 18 - 20 °C. Držati u otopini cca. 30 sekundi, pa izvaditi, isprati i uglačati finom mjedenom četkom umočenom u sapunicu. Po potrebi ponoviti. Dobro isprati, osušiti i odmastiti acetonom te lakirati. Prevlaka hvata samo na potpuno čiste i odmašćene predmete. Možemo raditi i lokalno: šipku od rostfraja spojimo na plus i omotamo vatom koju natopimo elektrolitom, prevlačimo po predmetu spojenom na minus pol. Za bakar i slitine.

2.3 OTOPINA ZA SREBRENJE URONJAVANJEM15 gr srebro nitrat10 gr amonij klorid30 gr natrij tiosulfat1000 ml destilirane vodeOtopimo klorid u 50 ml vode te toj otopini dodamo otopinu nitrata u isto toliko vode. Ovu otopinu pomiješamo s otopinom tiosulfata u 900 ml vode. Uronjavati potpuno čiste i odmašćene predmete. Smjesi možemo dodati i 150 gr krede te ju utrljavati na predmet. Za bakar i slitine.

Nadam se da ce ti posluziti.
OPREZNO SA KEMIKALIJAMA!
Evo i nekoliko adresa:

ADRESE PROIZVO–AČA I NABAVLJAČA
DR. HEDDA LORENZ OHG, A 3002 Purkersdorf, Wienerstr. 22, Austrija(lak Perlitol RE 1260, lak Duralit RE 1516, Rengomail
HOSPITALIJA, Amruševa 6, Zagreb (kemikalije)GILDA, Draškovićeva 11, Zagreb (krpe za glačanje srebra)
TRGOVINA JURIČEK, Gornjostupnička 27, 10255 Stupnikmob. 098/235357; tel. 6588779(kemikalije, Paraloid B72, restauratorski materijal i pribor)
RAFINERIJA PLEMENITIH KOVINA D.D., Tratinska 21, Zagreb“(zlato i srebro)

SAVJETI I INFORMACIJE O RESTAURIRANJU KOVINA MOGU SE DOBITI: ARHEOLOŠKI MATERIJAL: Damir Doračić, voditelj radionice za restauriranje kovina, Arheološki muzej, Zagreb, tel. 4873101
NOVIJI MATERIJAL: Goran Budija, restaurator, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, tel. 4826922

73 Damir

mislim da ako netko uspije nabavit te kemikalije najbolje bi bilo da posrebri malo vise zice
razlicitih debljina pa to proda da nemoramo svi kemikalije trazit
Post Reply