Baterija za laptop - pitanje

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Baterija za laptop - pitanje

Post by elektor »

Po pravilu za bateriju od laptopa bi bilo bolje da se napuni isprazni do kraja i onda opet puni nego da je stalno spojena na punjac..
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

heh..nema na cemu..ja recimo isto imam laptop i prvo sam se vrijeme pridrzavao pravila da se laptop stalno ne drzi na punjacu..ali ti je sad pomalo palo u zaborav posto laptop radi skoro 20 h dnevno..
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

a nije mi jasna ta logika. ako drzis stalno lap top na punjacu, on bi trebao da napuni bateriju i da zaboravi na nju dok ima ac napajanje. kad nestane tog napajanja onda bi trebalo da se vrati na bateriju i da je cedi. tako mi je logicno, i ne vidim sto bi onda bilo stetno drzati je stalno na punjacu??
i naravno uvek je bolje isprazniti skroz do kraja pa puniti do kraja, ne bitno kakva je baterija u pitanju...
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Istina pedja mnogo toga ovisi o vrsti baterije i o vrsti ( citaj kvaliteti) laptopa..mislim da i je u tome problem kada je lapotp stalno u struji da se baterija ne prazni do kraja neko se nadopunjava cim se malo isprazni sto joj skracuje zitvotni vjek
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa ne bi trebala da se prazni, ako se napaja laptop iz struje.
do ovih zakljucaka sam dosao cistom logikom, ali nista od toga ne mogu da potvrdim.
od skora imam i ja lap top, pa sam malo razmisljao na temu baterije. al poslednje sto mi je proslo kroz glavu je da necu ja njemu da sluzim, nego on meni, pa kad imam gde da ga ukljucim u struju ja ga ukljucim, ako nema drzim ga dok baterija ne iscuri i to je to...
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

Ako cemo logicki zakljucivati onda jednostavno izvadite bateriju iz laptopa i ukljucite ga na mrezni napon. :D
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

neki laptopi bez baterije nece raditi bez obzira sta su prikljuceni na mrezni napon..sve to ovisi o kvaliteti...cak sam cuo da kod nekih lapotpa nakon sta se baterija potpuno isprazni te kad se on spoji na punjac da treba cekati neko vrijeme jer se inace lapotp ne bi upalio..
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

Desava se. U mene je Asus X51RL serija i moze se upaliti bez baterije sto omogucava mijenjanje baterije bez iskljucivanja laptopa. (pod uslovom da je spojen na mrezni napon, naravno :))
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ja svoj lap top imam vecinu vremrna prikljucen na punjac.
jedino ako radim po nekoj shemi, a nemam boje u printeru onda ga odnesem u radionu...
uglavnom vecinu vremena mi je prikljucen na punjac, a i prodavac mi je rekao da
ako praznim bateriju neka ju praznim do kraja pa tek onda stavim punit, a ako je na punjacu i baterija je
puna da onda uopce bateriju ne koristi pa joj to ne steti.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

U prijenosnim racunalima kao i u mobitelima postoji elektronika koja sluzi pracenju napona baterije i njenom punjenju. Dobro je kad je prijenosno racunalo novo, drzati se preporuka proizvodjaca za postupanje s baterijama, a to je kad je baterija potpuno nova, treba je dobro napuniti - tako da se uredjaj / aparat ostavi spojen na punjac 24 sata ili duze, a zatim da se uredjaj / aparat koristi dok se baterija potpuno ne isprazni. Tek tada je treba prikljuciti na punjac i opet puniti 24 sata, a nakon toga ponovno potpuno isprazniti. Preporucljivo je uciniti bar 5 ciklusa potpunog punjenja / praznjenja i tek nakon toga se baterija moze dopunjavati. Dopunjavati se mogu baterije novijih uredjaja / aparata koje su Nikal metal Hidrid ili Litij-ion, dok se za starije Nikal-Kadmij treba drzati procedure potpunog punjenja / praznjenja (ne dopunjavati - radi "memory" efekta !).
Post Reply