problem sa zvucnicima

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
pike8

problem sa zvucnicima

Post by pike8 »

pozdrav,

imam altec lansing VS2221 zvucnike, i vec neko vrijeme mi se desava da kada okrecem potenciometar zvucnici jako krce. u zadnje vrijeme se situacija pogorsala, naime pored navedenog krcanja u satelitima, woofer zna da "pukne" prilicno jako, nekada u kombinaciji sa krcanjem prilikom okretanja potenciometra, nekada kad se zvuk naglo promijeni (npr. eksplozije ili pucanje u igrama), a ponekad pukne i nicim izazvan.

malo sam se raspitivao i nekoliko ljudi mi je reklo da je to sve do potenciometra, i da bih ga trebao naprskati nekim sprejem. spominjali su mi neki wd-40 i kontakt sprej (ja se u to stvarno ne razumijem). neki su mi rekli da mogu naprskate potenciometar s vana, a drugi da trebam rastaviti zvucnike pa naprskati plocu na kojoj se potenciometar nalazi sto bi mi predstavljalo puno veci posao buduci da zvucnici nisu zasarafljeni vec zalijepljeni.

volio bih cuti vase misljenje.

HVALA
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: problem sa zvucnicima

Post by pejky »

WD-40 i elektronika ne idu zajedno :!:
Ako vec trebas ocistit potenciometar, onda moras rastaviti zvucnike, i ispuhati potenciometar (najbolje kompresorom, ili sprjem "Luftdruck" koji imas po prodavnicama elektronskih komponenti)
Ali prvo provjeri, mozda ti je problem u signalnom kablu (ono koje ide od racunara do zvucnika)
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

najbolje bi bilo da za pocetak zamjenis potenciometar.
dođe niti 10kn i stvar rjesena.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
pike8

Post by pike8 »

eh, i o tome sam razmisljao; jesu li svi potenciometri isti, ili bih morao traziti neki specifican, i zna li neko gdje bih to mogao odraditi u sarajevu?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Nisu svi isti, za volume ti treba logaritamski potenciometar (da ti lijepo reagira cijelim krugom)...i svakako vrijednost pročitaj sa starog vjerojatno je 47Kohma :wink:

WD-40 ni za boga nemoj koristiti...to ti je ono drž vodu dok majstori ne odu...kada se osuši za koji dan potenciometar možeš baciti jer je još gori nego što je bio :!:
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

U sarajevu mozes dijelove nabaviti ovdje http://rselectronic.ba/" onclick="window.open(this.href);return false;
Imas na sajtu adresu i mapu gdje se nalaze.
Kad rastavis to, vidit ces sta pise na potenciometru, pa po tome trazi.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
pike8

Post by pike8 »

eh super, ovo mi je u mahali. :)

hvala svima na pomoci.
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

To s WD-om ide,tj kada poprskash nema vise sumova..jedini "mali"problem je sto ce se nakon nekog vremena zaljepiti prasina...najbolje bi bilo da odlemis potenciometar i odneses ga u trgovinu za komponente,i trazish isti...tako si najsigurniji :wink:
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Post Reply