nagrizanje

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

nagrizanje

Post by srdjan_bss »

zanima me sa cime je najbolje nagrizati stampanu plocu u u kojem omjeru?
http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: jos jedno pitanje-nagrizanje

Post by Feko »

Ja to radim sa hidrogenom 30%-tni iz ljekarne i solna kiselina za domačinstva (18-22 %) i voda
omjer 1:2:5 (1 čep hidrogena 2 čepa solne kiseline i 5 čepova vode)
nagrizanje traje 5-7 minuta.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

mozes nagrizati na nacin kako ti je frko objasnio..ja isto tako nagrizam plocice..a nagrizati mozes i s ferikloridom..sto ti vise preporucam ako si pocetnik..nagrizanje traje malo duze ali nece ti se dogodit da si fulo omjer pa da su ti se nagrizli vodovi..los flomaster i sl..feriklorid ti ide 250 g na litru tople vode..
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

Feko wrote:Ja to radim sa hidrogenom 30%-tni iz ljekarne i solna kiselina za domačinstva (18-22 %) i voda
@Feko dragi kako ti traje 5-7 minuta sa 30% hidrogenom, ja je u 30% ubacim pusi se, ma pola minute ne bude unutra vec gotova, a sa 12% hidrogenom meni traje oko 5 min..

srdjan_bss wrote:zanima me sa cime je najbolje nagrizati stampanu plocu u u kojem omjeru?
Ev kako bi ti ja reko da uradis.. naspi solne kiseline da ti se potopi plocica.. Koliko si nasuo solne u pola toliko naspi hidrogena 12%. Onda promjesaj (nemoj prstima :D :D ) i ubaci plocicu i kad je mrdas ljevo desno pazi da ti ponekad dio plocice bude izvan otopine.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

mirzza wrote:
Feko wrote:Ja to radim sa hidrogenom 30%-tni iz ljekarne i solna kiselina za domačinstva (18-22 %) i voda
@Feko dragi kako ti traje 5-7 minuta sa 30% hidrogenom, ja je u 30% ubacim pusi se, ma pola minute ne bude unutra vec gotova, a sa 12% hidrogenom meni traje oko 5 min..

srdjan_bss wrote:zanima me sa cime je najbolje nagrizati stampanu plocu u u kojem omjeru?
Ev kako bi ti ja reko da uradis.. naspi solne kiseline da ti se potopi plocica.. Koliko si nasuo solne u pola toliko naspi hidrogena 12%. Onda promjesaj (nemoj prstima :D :D ) i ubaci plocicu i kad je mrdas ljevo desno pazi da ti ponekad dio plocice bude izvan otopine.
@mirza, nisi primjetio da je omjer 1:2:5 to bi bilo omjer u cijeloj tekucini za nagrizanje 12,5% hidrogena (30%tni), 25 % solne kiseline i 62,5 % vode! Ako mi ne vjeruješ probaj napraviti taj omjer i izmjeriti koliko traje nagrizanje...a kupujem 30% hidrogen jer je tako jeftinije i jako se sporo troši jer se stavlja jako mala količina hidrogena a puno vode...ajd mi izračunaj koliki je postotak hidrogena u tekućini ako se pomiješa 10 ml (30%-tnog) hidrogena sa 50 ml vode?
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: nagrizanje

Post by mirzza »

@Feko ee stvarno se nisam obaziro na omjer sorry.
Kod nas je profa jednom radio ovako kako sam ja reko znaci solne kiseline 30% hidrogena nasuo odprilike i nije razblazivo, i samo je pri kraju dodo vode...

Pa ja vidio od njega, pa tako i ja samo malo pri kraju ono vode dodam jer se bojim da nece i one bodove pojest :D... jer stvarno za pola minute nema bakra probaj i ti pa ces vidit.. ;)
race king
Pravo sam se raspisao :)

Post by race king »

ja sad trenutno radim sa 12% hidrogenom(5-6 min sa drmanjem), jel mi se neda ic kupit 40%-tni(1-2 min). ali inace solne kiseline i hidrogena stavljam od oka.
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Dečki, ovo od oka vam je OK no mislim da se tako previše troši kiselina tj hidrogen koji baš nije jeftin...pogotovo kada se prave male pločice...vi ga napravite da bi mogli nagristi još 5 komada a napravite jednu i onda bacite kiselinu. Ja napravim toliko da jedva prekrije pločicu i imam par veličina posuda koje odaberem ovisno o veličini PCB-a kojeg nagrizam tako da se stvarno malo kiseline potroši :wink:

@race king, ja još nisam vidio 40%-tni hidrogen...koliko znam postoji 33% i to je najjači koji se može nabaviti!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

mislim da je najbolje cuvati staru smesu kiseline hidrogena i vode, i po potrebi se samo malo doda hidrogena ili kiseline.
ja to ne radim, ali to mi je savetovao stari majstor, on tako radi....
race king

Post by race king »

Feko wrote: @race king, ja još nisam vidio 40%-tni hidrogen...koliko znam postoji 33% i to je najjači koji se može nabaviti!

kod nas u osijeku ima neka trgovina koja se bavi prodajom svakakvih stvari za kosu, tu kupim 40%-tni hidrogen. kosto oko 50-ak kn (oko 7 €)
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Post Reply