Problem sa zvucnom karticom

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Problem sa zvucnom karticom

Post by pejky »

Juce mi se pojavio problem (iz cista mira), na PCI zvucnoj kartici mi se poceo izoblicavat zvuk, na 5 sekundi bude opet normalan, pa se onda izgube duboki tonovi (visoki budu cisti), pa onda opet izoblicenja...
Prvo sam posmislio da mi je stradala zvucna, izvadio sam je, instalirao drivere za zvucnu koja je integrisana na maticnoj ploci, ona je radila normalno 2 minute, i onda se i na njoj pojavio isti problem.

Da li je neko imao slican problem, i kako ga je rijesio???
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Problem sa zvucnom karicom

Post by pedja089 »

prebaci hard disk sa nekog drugog racunara, i ako sa tim sistemom bude radilo ok onda je softverska greska, i jednostavno reinstaliraj sistem...
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

A konto sam i ja tako neko rjesenje, al' valja ganjat zrtvu za HDD (svi uglavnom imaju racunare pod garancijom, pa ih ne smiju otvarat)
Sutra cu pokusat da reinstaliram sve codec-e, ako ni to ne pomogne, onda stvarno vise nemam ideja...
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

onda reinstaliraj sistem...
ne moras nikog vijati.. ako uspe super, ako ne onda je nesto do maticne, ali nemam uopste ideju sta...e sad mi pade na pamet, proveri da ti kablovi od zvucnika nisu otisli, jer se zna desiti da zice puknu kod banane pa se spoje levi i desni kanal i onda se dobija izoblicen zvuk, instrumenti se nekako i cuju a glas je skroz izoblicen...
meni se to desilo sa slusalicama, evo danas sam zamenuo bananu i sve je ok
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Nije do kabla 100%, imam 4 kabla, probao sam sve i na svim je isto, takodje sam probao isti kabal spojit na MP3 player, i na njemu ljepo svira... :(

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

onda sistem reinstaliraj, ne vidim drugo resenje...
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Evo rezultata:
Pokusao sam prvo da reinstaliram sve codece, ali opet ista stvar...
Onda ljepo uzmem, reinstaliram sistem, sredim sve, instaliram drivere...
E sad sam primjetio jos jednu stvar, spojim pojacalo koje u sebi ima predpojacalo (isto je i prije sviralo), i nece (javlja se isti problem iz prvog posta), onda spojim pojacalo koje nema predpojacalo (sa zvucne, direktno na izlazni stepen) i gle cuda, sve ljepo radi.
Posumnjam da predpojacalo na ovom prvom pojacalu ne valja, medjutim spojim drugo pojacalo sa predpojacalom i isto, spojim i trece i opet isto...
Probam spojit jedno koje jos nije docekalo svoju kutiju (znaci opet bez predpojacala) i ono radi ljepo.
Da ne bude zabune, otkud mi tolika pojacala, igrom slucaja imam nekoliko narudjbi (pravim pojacala), a i nekoliko ih imam na popravci.

Zakljucak:
Sve ljepo radi kad se spaja direktno Zvucna>Izlazni stepen, ali kad ide preko bilo kakvog predpojacala, onda se javljaju izoblicenja i gube se duboki tonovi...
A zasto li je to sve tako, ebem li ga, nije mi jasno...

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Stavi u krug signala između kartice i predpojačala elko između 1-10uF valjda imaš koji, vjerojatno na izlazu iz zvučne ima neki istosmjerni napon :?

hehe barem si usavršio reinstaliranje sistema :)
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Probao sam sad ovo sto je Feko napisao, i nista, opet ista situacija :cry:

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Nešto nije u redu sa masom u krugu signala...bit će da nešto nije u redu sa zvučnom karticom na compu.
Jel ti pjesme zvuče kao da svira instrumental tj pjevanje se slabo čuje? Probaj svaki kanal posebno, možda stvarno rade kao oba dva (stereo) a u biti fali masa?? pa jedan drugom "glume masu" ??
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Vec sam naveo da mi se isti problem javljao i na PCI zvucnoj, a i na integrisanoj (na maticnoj ploci).
Kablovi su svi uredu, jer koristim kvalitetne kablove (s obzirom da dosta radim sa audio tehnikom)...
Takodje sam napisao da je sve uredu sa pojacalima jer sam sva probao tako sto sam ih umjesto na zvucnu, spojio na MP3 player, i s njim sve svira kako treba.
Feko wrote:Jel ti pjesme zvuče kao da svira instrumental tj pjevanje se slabo čuje? Probaj svaki kanal posebno, možda stvarno rade kao oba dva (stereo) a u biti fali masa?? pa jedan drugom "glume masu" ??
Cuje se i instrumental i vokali, ali se nakon 2-3 sekunde izgube svi tonovi ispod 500Hz (moja gruba procjena).
Pa opet nakon nekog vremena sve bude uredu na nekoliko sekundi, i onda opet gubim dublje tonove.
Probao sam svaki kanal pojedinacno na ovom pojacalu bez predpojacala i rade i jedan i drugi kako treba.

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Nemam ideju...jel je pojačalo i comp na istoj utičnici...ja sam imao slučaj da imam jako zujanje kada sam comp uštekao u jednu a pojačalo u drugu (valjda nisu utičnice bile na istoj fazi tj nisu jednako bile uzemljene).
Probaj promijeniti napajanje od compa, znam da zvuči suludo no ako ti mp3 player dobro radi, pretpostavljam da bi i iz laptopa na bateriju dobro radilo...možda te stvarno napajanje zeza pa se manifestira samo na zvuku :roll: :?:

edit:
Probaj Mp3 player uštekati u Line In da samo prolazi kroz zvučnu. Ja sam imao slučaj da sve što pustim na comp (mp3. wav) izobličuje a kada zvuk prolazi kroz zvučnu sa LineIN onda valja....nažalost morao sam ju promijeniti...u njoj je bio problem.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Da je napajanje, onda bi isto bilo i na ovom pojacalu koje nema predpojacalo.
I sve je na istoj uticnici.
A nemoguce je da su odjednom stradale i integrisana i PCI zvucna. :roll:

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

:roll: :roll: ja nemam ideje :roll:
...čekamo rezultate.
..da ovu zadnju sumnju u obje zvučne eliminiraš, posudi od komšije comp za probu :|
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Problem sa zvucnom karticom

Post by pejky »

Nasao sam u cemu je problem (ali neznam da li da stavim :D ili :( )
Cijelo vrijeme trazim problem u zvucnoj, u pojacalu, softversku gresku, a na zvucnike nisam ni posumnjao :twisted:
Izgleda da je neko dok mene nije bilo u kuci ostetio zvucnike, pa bass zapinje... :evil:
Na ovom pojacalu bez predpojacala su spojeni drugi zvucnici i na njima sam ga i testirao, a sva ostala sam testirao sa ovim shebanim :oops:
Sad valja rastavljat kutije da pokusam sredit probleme :cry:

Post Reply