Zamjenski element

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
zen-x
Napredujem
Napredujem

Zamjenski element

Post by zen-x »

Jel zna neko zamjenski element za tranzistor B1086? I dali su 2SB1086 i B1086 isti tranzistor? Popravljam jedan diskmen i čini se da je baš taj tranzistor krepo, a nema ga u chipoteci.
Svaka pomoć dobro došla!
Firkragg

Post by Firkragg »

I dali su 2SB1086 i B1086 isti tranzistor?
jesu
Jel zna neko zamjenski element za tranzistor B1086?
dosta je cudan moras sam utvrdit di je bio/cemu je sluzio u discmanu i nac zamjrnu... vjerovatno bi paso bilo koji general purpose tranzistor...
buco

Post by buco »

Ako bas nemozes do Japanca posluzi se euro zamijenom BD942 [ 14W/140V ] a moze i BD242D [ sufix oznacava max radni napon ] tako da pazis ako uzimas BD242 za zamijenu da je D na kraju!!!!!
Pozdrav
2SB1086 == 10W/140V
zen-x
Napredujem
Napredujem

Post by zen-x »

Hvala puno na pomoći, ali nema ni BD242D ni BD942 u Chipoteci, ali ima BD242C može li on pomoći? Jest da je on namijenjen za veće napone, ali napon na tranzistoru je 7.5V (izmjereno). Možda ima u Elmatisu, ali on mi je nedostupan. Znači može mi pomoći samo ono što ima u Chipoteci.
Firkragg

Post by Firkragg »

Ma napon je OK bitno je da je pravog tipa, i pazi da ne zamijenis b, e i c

pozdrav
zen-x
Napredujem
Napredujem

Post by zen-x »

Pozdrav!
Evo poslušo sam Firkragg-a i uzeo "bilo koji pnp tranzistor" (BD140), ako je to mislio pod "bitno je da je pravog tipa", jer mi je taj tranzistor bio pri ruci. Dogodila se sljedeća stvar: diskmen je proradio, ali sam moro povećat napon, i to duplo :!: (znači, inače radi na 7,5V, a ja sam mu moro dat 15V da bi radio). E sad mislim da je problem u tome što je taj tranzistor 12W, a meni treba 20W, jer je 2sb1086=20W, pa sam potražio tranzistor od 20W i našo MJE350, šta mislite da li bi moglo proradit s njim? Muči me to što u podatcima koje imam za MJE350 ne piše frekvencija, nego samo piše VIDPOW. Šta to znači?
Firkragg

Post by Firkragg »

tih 12W je max dozvoljena disipacija na tranzistoru prije negop explodira.
Nekuzim uopce sta power tranzistor radi u diskmenu kad max izlazna snaga nece prijec parsto milivata u najboljem slučaju, BD140 ima dosta slabo pojačanje.

<Opet govorim da je bitno koju ulogu ima tranzistor, ako je izlazno pojačalo onda je zavisno i samo pojacanje tranzistora, probaj sto vise tranzistora (pazi da slucajno ne skuris nesto) a sudeci po snazi vjerojatno bi i neki small-signal general purpose bio idealan, mos se mozda igrat pa probat spojit darlington i sl. (naravno opet rizik :D)

Probaj slobodno što više PNP tranzistora, moze i malih, dok su slusalice u pitanju nema problema :shock:
buco

Post by buco »

Taj tranzistor bi lako mogao bit u krugu DC/DC pretvaraca !? ako je u toj funkciji ta razlika snage i ne mora bit bitna vec neke druge karakteristike zato je dobro uvijek uzet katalosku zamijenu ako ne onda nesto najblize sto je moguce ali ni tad to nemora bit OK .U topicu ispod je nesto pricano o tome izmedju ostalog. :D
Post Reply