Rezanje plocica

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Rezanje plocica

Post by elektor »

Kako sam zavrsio svoj prosli projekt stalno pokusavam smislit sta bih sljedece mogao napravit..i eto jucer mi nes padne na pamet...imam stari step motor i cd-roma iako mislism zicat frenda da mi da stari hard iz kojeg bi izvukao motor...naime ti motori se vrte na negdje 7200 rpm..razmisljao sam da bi se dodalo par zupcanika za povecati silu i nakraju jednu malu reznu plocu..savrsen stroj za rezanje pertinaksa...malo mehanike, malo elektronike i trebao bi se dobiti mocan stroj za inace cesto mukotrpno rezanje plocica..zanima me sta vi mislite o ovoj ideji..mozda kakav savijet..i posto se nerazumijem bsa u step motore..dali netko mozda ima nekakvu shemu sucelja koje bi ga moglo pokretati naravno na njegovim max. okretajima..
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

I mene bas zanima od cega bi se mogao napraviti rezac plocica. Necu nish drugo da pravim dok to ne kupim / napravim. Razvijem plocicu, zalemim komponente sve 10+ i onda izrezem nepravilno...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Tesko da bi motor iz harda mogao vrtjeti reznu plocu za rezati plocice. Osim toga, ta brzina je prevelika. Za rezanje vitroplasta treba vidija-ploca a takve ploce su tvrde i lako pucaju, te zbog toga treba izvesti precizno vodjenje materijala koji se reze.
U pravilu, tiskana plocica se prvo potpuno obradi (izbuse se rupe i izreze na tocne mjere), a potom se leme elementi.

Plocice se mogu lijepo rezati obicnom pilom za metal. Plocicu koja se reze treba samo cvrsto pritegnuti uz rub stola (stolarskom stegom) i ako je ruka cvrsta, mirna i precizna - rezanje ide ko' od sale. Nakon toga se brusnim papirom poprave neravnine i skinu ostri rubovi. Nakon svega dobro je plocicu isprati pod slavinom i obrisati novinama.
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

Ma bez obzira da li prvo zalemim elemente pa onda rezem (obicno je obrnuto da ne bi drzeci plocicu sje*** koju komponentu) ili obratno ja uvijek ukoso odrezem... :( doduse nije mi ni ova jadna zagica kvalitetna ali et'
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Tesko da bi motor iz harda mogao vrtjeti reznu plocu za rezati plocice. Osim toga, ta brzina je prevelika.
Pa bas zato sam naveo dodavanje zupcanika..zupcanicima se povecava sila tako da moze vrtit reznu plocu..a ujedno i smanjivanje brzine..recimo na motoru je mali zupcanik..koji prenosi na malo veci a malo veci prenosi na veliki zupcanik koji je na osovini na koju se stavlja plocica..za vitroplast istina trebaju posebne ploce koje lako pucaju ..ali ja se vise koristim pertinaksom iako je vitroplast bolji i to prvenstveno zbog busenja rupa..nemam busilicu na stalku..a vitroplast je prilicno tvrd tako da brzo istupi obicna svrdla..a posebna za vitroplast jako lako pucaju..
Branko22
Napredujem
Napredujem

Post by Branko22 »

Ja sam odavno prestao da režem pločice nego in samo sa jedne i druge
strane zarežem nožem za tapete,
postavim pločicu na ivicu stola i odmerenim udarcem je prelomim na mestu reza.
Kod pertinaksa je to uz malu vežbu dečija igračka, dok kod vitroplasta
moram malo dublje napraviti taj zarez i onda pločicu prelomim rukama.

Ne bih ni našta na svetu ponovo rezao pločice pilom, to se jednostavno ne isplati.
RazoR
Pravo uznapredovao :)

Post by RazoR »

Pa nije neki problem ispilati pločicu listom od pile za metal. Ja obično prvo zarežem skalpelom par puta i onda pilam po tom rezu, tako da ispadne prilično ravno. Kao što je Smješko rekao još malo brusnim papirom prođeš rubove i to je to.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

brusilica i ploca za rezanje metala debljine 1mm je zakon :wink:
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ja sam vidjao razne verzije:
1. - uredjaj za sjecenje i uvijanje plexija (zica od grijaca spojena na trafo 24V)
2. - Sjecenje brusilicom (ploca za INOX 1 - 1,2 mm)
3. - Sjecenje bonusekom
4. - Zasjecanje skalpel(r)om i zatim prelamanje

Ja licno najvise koristim ovu 4. metodu, mada sam cesto koristio i 2.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
lacko
Napredujem
Napredujem

Post by lacko »

pa evo nekoliko prijedloga kupite frezer za modelare i postoje male rezne ploce koje naravno pucaju ako ih neznas rabiti.

Druga mogucnost rezi rucnom pilom meni to ide jer sam bio na natjecanjima i imam mirnu ruku tako da meni nije problem rezat.

a za taj elektro step motor to ti je tesko raditi jer ako nisi vidio imas puno izvoda oko 10 ja na svom od cd citaca.

A ako napravis sa zupcnicima uvijek nesto gubis npr ako stavis veliki broj zubaca onda gubis okretaje ali dobivas na snazi tako plocicu samo gurnes i kao da reze maslac ali problem je sta onda nemas okretaje pa nije moguce a ako stavis male zupce imas okretaje ali nemas snagu i onda na prvom zubcu ili gdje je malo deblje ti zapne pila.

Zato uzmi jedan elektro motor od 12 volti i na njega samo stavi pilu i pilis sta te volja. ja imam jedan i na njega sam stavio zupcanik Zeljezni koji sam izvuko iz starog sata i reze ko lud malo sam sa turpijom naostrio zupce i evo ga napravio pilu.

Evo sta sve rezem s tim motorom i i zupcanikom: Plastika,Drvo, Metal(ali samo tanki inace ako zelim deblji moram pojacati na 14 volti)
Cokoladu(to ako ogladnim :D :D :D ), Gumu, Plocice ma sve sto se da
:D :D :D :D :D
Ja nisam pametan, ali nitko nije!!!
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ja imam neku giljotinu za papir (malo veceg formata) i reže bez problema.
Ako čvrsto ne držim zna malo povuči pa rez pobjegne jedno 2 mm, trebam smisliti neku stegu da drži pločicu dok se reže...ali rez za fantastican :!:

edit:
Ovu cijelu temu treba prebaciti u "Nema cega nema" :!:
marko13

Post by marko13 »

dali je itko ikad cuo za ubodnu pilu?
Music freak
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

meni je to najmanji problem. jednostavno uzmem skare za lim i prerezem
samo tako.
nije vitroplast tako tvrd da bi ga isao rezat fleksom...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

marko13 wrote:dali je itko ikad cuo za ubodnu pilu?
Ajd uredu sve, al' mislim da nema potrebe za ubodnom...
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

race king
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by race king »

vidio sam na youtub-u da lik reze sa onim velikim nozem za papir...

edit: gledajte do djela gdje reze plocicu :D

http://www.youtube.com/watch?v=FkHpjzOhzxA
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
emiter

Post by emiter »

Ja rezem bonsekom i nemam problema. Mada sam i ja konto pravit neku masinicu sa malom cirkularnom zagom al eto neda mi se.
Shenda

Post by Shenda »

Nemojte izmišljati toplu vodu :!: :wink:

Čelično ravnalo, tapetarski nož (ili skalpel), i rub stola je sve što vam treba... I mirna ruka, naravno.

Rubovi ne budu baš savršeni, ali i tako trebate ostaviti 2 - 3 mm veću pločicu ako radite foto postupkom (sprej se nakupi na krajevima u debljem sloju!), a onda to obrusite. Ja to radim sa fleksericom i šajbom sa brusnim papirom gradacije 120 (puno ukošenih listića brusnog papira), valjda ste to vidjeli negdje... Rubovi budu... samo takvi :!: i ne moraju biti ravni, možete izraditi bilo koji oblik, samo treba malo vještine i malo se zaprašite :lol: :wink:

:idea: Važno :arrow: Fleksu stegnete u stegu, a pločica u ruci i ...
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

:arrow: moze se obradjivat i stolnom brusilicom (ko ima) 8)

EdoTz
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by EdoTz »

Kao sto su ti ostali rekli, uzmes dobro šilo, linijar, povuces šilom nekoliko puta dok ne skines baklar, naslonis na ivicu stola i prelomis. jednostavno, a ucinkovito. Ako vec hoces da pravis neku masinicu za to, onda najbolje napravi nesto slicno masini za gravuru (graviranje) i koristis je i za busenje plocica, i za rezanje, stim da kod rezanja umjesto borera stavis nesto slicno boreru ali za rezanje, neki noz sto se vrti (vidio sam to kako izgleda). Sto se tice motora cisto sumnjam da motor iz hard diska ima snage za to. Tu ti je najbolje neki motoric od brisaca od auta da koristis, bez reduktora.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

...stim da kod rezanja umjesto borera stavis nesto slicno boreru ali za rezanje, neki noz sto se vrti (vidio sam to kako izgleda).
To se zove glodalo :wink:

Post Reply