Drago_Zg wrote:Hari Poter, daj molim te pogledaj što je tema ovog topica? Uletiš u temu sa svojim razmišljanjima što bi ti napravio sa trečim izvatkom na trafu. A zašto ga ne bi izolirao? Nevidim razlog da se to ne napravi. O tome nije nitko ovdje prozborio ni ti riječi..
Ucinilo mi se kao dobra ideja. Postavljacu teme treba drajver za neonku (UV cev, Fluo cev...) i natrapao je na losu semu. Sema je dovoljno (i opravdano) iskritikovana, i ja ne bih da se pravim pametan nego da predlozim razlicito resenje. Provereno u praksi i objavljeno u SAM-u i RadioAmateru.
Drago_Zg wrote:Rastežeš teorijum o neonki. Pitam te tko govori o neonki, kako ti to nazivlješ, opće znaš li koja je razlika između neonke ili ti neonske rasvjete, UV lampe ili flourescentne cijevi. .
U elektricnom smislu? Ne, ne znam razliku. Razlika je, valjda, u boji.
Drago_Zg wrote:Još jedno: što ti je to stotinjak volti (da li je to sto, dvijesto ili koliko) pa nismo na pijaci se cenjkamo. Trebaš znati da je elektronika egzaktna nauka i kao takova se nora razmatrati i ima svoje mjerne veličine! .
Od komada do komada, od prigusnice do prigusnice, od proizvodjaca do proizvodjaca... razlikuju se naponi na neonkama. Unimer u ruke pa izmeri. Stotinak znaci 70-150V.
Drago_Zg wrote:Objasni nam kako gvozdeno jezgro sa povečanjem frekvencije može preneti znatno veču snagu! .
Ovo je gradivo magnetike za nize razrede. Evo pokusacu da odgovorim pitanjem: Kako torus u ATX napajanju (spoljni fi 3,5cm) sa lakocom prenese pola kilovata snage (na 50KHz)?
Pozdrav.