Prvi primerci nove ATxmega familije su se pojavili na tržištu:
http://shop.embedit.de/product__710.php
Ko je raspoložen da napravi jedan razvojni sistem sa ovim novim AVR-om?
ATxmega se mogu kupiti
Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
Ko je raspoložen da napravi jedan razvojni sistem sa ovim ..
Ja... (Jučer sam greškom spalio AVR EASY 3 od Mikroe.)
Samo ajd dođi do ovoga. Tražio sam sample, ali po starom ružnom Atmel običaju, znate već šta....
Samo ajd dođi do ovoga. Tražio sam sample, ali po starom ružnom Atmel običaju, znate već šta....
kvar.....
Paaaa.. Garantovano je crkao PIC u dijelu za programiranje (raspukao se, nakon čega je iz njega izašao bijeli dim uz karakterističan smrad). No opravka je će bti lagana.... Poskidam sve iz tog dijela i stavim jedan ISP konektor.Pa nemoguće da si SVE spalio.
Pogledaj gde je greška pa je popravi.
Hvala lijepo. Imam AVRISP MKII i AVR JTAGICE MK II klon. Prvi ga garant može flašati, a za drugi neznam. Ipak je klon (kineski), a ovi tvrde da se može update iz AVRStudia.Ako budem naručio više poslaću ti jedan.
Da li imaš mogućnost i da ih Flash-uješ?
Danas i jučer sam poslao zahtjev za 5 uzoraka i neću bogami odustat dok mi ne pošalju. Zvao sam ih i telefonom, ali javila se mašina gdje sam opet ostavio nalog da me zovnu.
Nemogu oni više tako sa nama koji nešto džaba tražimo! Imamo i mi neka prava, jel tako?
...
Vjerovatno si mislio ISP?I još nešto, pročitao sam da ta nova xmega serija ne pordžava SPI nego
neki novi PDI interfejs za Flash-ovanje mikrokontrolera.
Neznam. Istina na chipu je PDI i JTAG inteface i u data sheetu se nigdje ne spominje ISP. No ovaj PDI inteface ide samo preko 2 signala, reset i PDI_data (naravno i GND i VCC).
Ipak, kao ISP tool se spominje jedino AVRISP mkII In-System Programmer:
http://www.atmel.com/dyn/products/tools ... ol_id=3808
kao i JTAG ICE MK II.
Pločica je najmanji problem... Puno veći problem je nabavka IC-a i naravno lemljenje, i naravno šta staviti na to.Da li praviš i neki nacrt pločice?
Ja sam (ne)davno napravio temu razvojne pločice i nisam primjetio neko aman interesovanje. No predložiću da razvojni sustav bude zasnovan na XMega, pa šta bude.
ATXMega su strašni! Nije čudo što ih je Mictochip htjeo kupit..... Pazi ovo, između sveg ostalog (IR, DAC, Crypto) ima i quadrature decoder! Sjećam se kako sam morao praviti posebnu rutinicu zbog toga i kako sam se mučio jer je preskakala.....
Nisi napravio temu onako kako treba.Ja sam (ne)davno napravio temu razvojne pločice i nisam primjetio neko aman interesovanje. No predložiću da razvojni sustav bude zasnovan na XMega, pa šta bude.
Počni od toga šta ta pločica treba da ima.
Ja bih rekao:
-UART preko RS232 ili FTDI čipa kao servisni interfejs
-ADC ulazi preko kleme za šrafljenje na koje se mogu priključiti direkto
neki od temperaturnih senzora.
-PWM preko nekog MOSFET-a za regulaciju brzine motora
-SPI kao ekspanziono port za dodatni hardver(HC595 kao izlazi i HC165 kao ulazi)
-Drugi SPI na jedan AT45DB161 Flash kao masovnu memoriju
-Treći SPI kao interfejs na neki serijski displej
-DAC sa pojačavačem i zvučnikom
-Par tastera
.
.
....
Ha, ja sam samo predložio i kako se sjećam, stavio sam da ljudi predlože šta bi bilo lijepo da se stavi. Bez da ja ispanem neki pametnjaković koji će svima solit pamet.Nisi napravio temu onako kako treba.
Šta svi zajedno odluče i bude realno tj. prihvatljivo teško za praviti.
No izgleda da će trebat čvrsta ruka.