Koliko su dobri "išcupani" elementi...

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Shenda

Koliko su dobri "išcupani" elementi...

Post by Shenda »

:?:

Zanimaju me vaša razmišljanja... Koliko je dobro vaditi djelove iz starih televizora, monitora, Vidoja, i slične zabavne i informatičke elektronike... :?: Medicinskih i lab. uređaja... :?:
Kakva su vaša iskustva, koliko koristite te djelove u svojim projektima...

Samo da napomenem, da godinama ko' hrčak skupljam upravo takve dijelove i da predstavljaju preko 95% moje kolekcije (koja je tijekom vremena poprilično narasla :wink: ), i da uredno koristim sve što mogu, nakon provjere - naravno!

Btw. moji problemi nisu tipa "imam li to što mi treba?"... nego "u kojoj je to kutijici?" :wink:
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

definitivno nastavi skupljati, ne treba sve biti novo ;)
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Sve sto je skinuto sa nekog starog uredjaja moze da posluzi, meni su jedino probleme pravili elektroliti (iako se u pocetku pokazu kao regularni), nakon kraceg rada, obicno stradaju, tako da sad kad sta pravim elektrolite OBAVEZNO kupujem nove, a ostalo (sve sto pronadjem) koristim iz starih uredjaja.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
race king
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by race king »

jednom sam iz zezancije napravio jedan prisluskivac sa tim starijim djelovima, i radio je, tak da kad god mogu upotrijebim te starije djelove koje nadem... ali problem su mi nozice, neke su krace...
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Shenda

Post by Shenda »

E da... pepi, jesu li oni TDA bili dobri?
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

I sam koristim rabljene elemente. Ovisno o namjeni uredjaja i potrebnoj pouzdanosti odlucim hocu li ugraditi nove ili rabljene.
@Shenda, moja tajna s kutijicama je u tome da na svakoj pise sto je u njoj, da su one uvijek na svom mjestu na polici gdje se vide i da se u zurbi ne trpa u njih sto ne pripada.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

@Shenda, nevalja ti to ništa, nije to sigurno, to ti stalno stvara probleme jer nije novo.....de javi adresu da ti dođem pokupiti taj "otpad" :wink:
Shenda

Post by Shenda »

@ Smješko
Tajna mojih kutijica je da su providne, pa se vidi šta je unutra... Ne volim naljepnice sa natpisima... Problem je da kutijica nikad dosta :!: :wink:

@ Feko
Nije problem, ako inzistiraš, poslaću ti na pm... :lol:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Oho! Prije nekog vremena si rekao da nekim mangupima sa ovog foruma ne bi
dao da se približe tvojoj garaži :?:
Shenda

Post by Shenda »

A čuj...

Jedno je poslati adresu, a nešto sasvim drugo dopustiti prilaz... :wink:

Recimo... svezati cucka... :lol:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@ Smješko
Tajna mojih kutijica je da su providne, pa se vidi šta je unutra... Ne volim naljepnice sa natpisima... Problem je da kutijica nikad dosta Exclamation Wink
I ja drzim u providnim kuticama i nekako isto ne volim nalepnice a i navikao sam se pa znam gde mi je sta tako da i nema potrebe.Kao sto rece Shenda kutijica nikad dosta :D

Dosta delova nisam ni poskidao sa ploce pa sve sto je za rashod guram u jednu veliku kutiju od tv-a a i imam na tavan gomilu tv-a koje nisam rasturio.... cekaju lepse dane :wink: :wink:

Sto se tice starih delova elektrolite NIKAKO ne koristim imam zalihu novih jer servisiram TV,DVD,AUDIO uredjaje i sta mi jos naleti pa tako da se zaliha redovno obnavlja i sa tim nemam problema :wink:

Sad mi se nesto i ne skidaju delovi sa ploce jer otprilike znam gde sta moze da bude kada mi zatreba a i preglednije mi je za pretragu da li je to stvar navike ili mi je stvarno tako :? jbmliga :lol:

Radionicu stalno sredjujem i ubacujem ponesto novo ali nikako da sredim iz prostog razloga sto nemam vremena jer radim drugi posao i ceo dan provedem na poslu pa posle koliko stignem ali polako :wink:

Nemojte uvek biti sigurni ni u nove delove a to govorim iz licnog iskustva i iskustva drugih pa tako ni u stare delove sve sto moze da se ispita ispituj pre ugradnje a cak i kad na istrumentu pokaze dobro ocitavanje u radu moze da se pokaze lose..... Puno je primera losih delova u tv servisiranju :wink:
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Shenda wrote:E da... pepi, jesu li oni TDA bili dobri?
Jesu ;)

@pejky, u pravu si za elektrolitske kondezatore. Oni uvjek prave probleme ako su stari.
Post Reply