Telefon na 50km

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ma hajde, vidim ja da ti meni ne vjerujes. Uslovi nisu bili nikako idealni, govorio sam o realnim uslovima jer sam govorio o realnom i konkretnom primjeru. Jedina pogodnost je bio prijemnik na vecoj visini sa naravno dobrom antenom.
I ja kada uzmem dvije radio-stanice sa pendrek antenama, po gradu, ne mogu postici vise od nekoliko stotina metara. To je sasvim normalno i uobicajeno. Ako bi se taj lik kome treba komunikacija potrudio da barem postavi usmjerenu antenu na zgradu ili slicno, na jednom i drugom mjestu, vrlo je vjerovatno da mu nebi trebala bas velika snaga kao recimo od preko 10W. Opet dzabe pricam cifre dok se ne proba.
Samo sam te pokusao uvjeriti u ono sto ti pricam. Ako virtualx je ikada radio preko ovog repetitora o kojem pricam, repetitor na Vlasicu, poznata "trojka" mozda je iz Bihaca mogao i on prolaziti kroz njega bez problema sa malom snagom.
To ti sve govorim iz iskustva pa ti pricaj sta hoces :D

Ajd sretno.
Last edited by trax on 02-02-2006, 01:07, edited 2 times in total.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Cini mi se da je oko 0dB mW ... 1mW :D

Kasno je da sad trazim, ali pogledaj na google FCC regulations siguran sam da ces pronaci.
Firkragg

Post by Firkragg »

I ja kada uzmem dvije radio-stanice sa pendrek antenama, po gradu, ne mogu postici vise od nekoliko stotina metara. To je sasvim normalno i uobicajeno. Ako bi se taj lik kome treba komunikacija potrudio da barem postavi usmjerenu antenu na zgradu ili slicno, na jednom i drugom mjestu, vrlo je vjerovatno da mu nebi trebala nevjerovatno velika snaga od preko 10W. Opet dzabe pricam cifre dok se ne proba.
Pa procitaj post, o tome i pricam :shock:
1W sux u gradu i sl. , cak ni usmjerena antena ne pomaze ako je meta zaklonjena. Ja sam reko sta bi namtrebalo u normalinm uvijetima i da ne koristimo usmjerene antene.

:shock:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Dobro, meni je zasmetalo to sto ne mozes da povjerujes u nesto sto sam licno radio i ja i stotine ljudi, pa mi je bilo krivo da imas pogresno misljenje.

Ne moze njemu nista pomoci osim repetitora :) al dzabe mu sve to kad bi morao postati radio amater i on i osoba sa druge strane, kupiti opremu, registrovati, instalirati...

Jeftinije je da komunicira golubovima :D
Last edited by trax on 02-02-2006, 01:17, edited 1 time in total.
Firkragg

Post by Firkragg »

Cini mi se da je oko 0dB mW ... 1mW Very Happy
Ma mora to bit par desetaka mw sto posto... tolko se osjeti kad upalis mikrovalnu, leakat moze i par wata ako nevalja izolacija :D

Pogledacu FCC... :D
Firkragg

Post by Firkragg »

Ne moze njemu nista pomoci osim repetitora
Sad ti negativno mislis :D
Ma moze, samo treba dosta jak oasiljac/prijemnik :D + dobre antene i ici ce
:shock:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ma preskupa zajebancija kad vec postoji GSM mreza (vjerovatno).
Firkragg

Post by Firkragg »

Sta si sad agresivan :shock:
PUL$@R
Napredujem
Napredujem

Post by PUL$@R »

daj o chemu prichash firk fak teorija,jesi ti to ikad radio trax je u pravu sve shto je reko ,evo odvedem te u radio klub i pricham sa rusima na 1w pa chesh vidjet djizus ,oko chega se prepirete =D ,istina je jer sam radio amater i time se svime bavim isto kao i trax i eto stojim iza njega i sve shto je rekao/opisao =D
Firkragg

Post by Firkragg »

Pa stojim i ja, nekuzim u cem je problem :shock:

Dobro rusi na 1W nece bas ici, al ugl. je nesporazum jer sam ja prico o sirovijoj izvedbi, sto bi sve trebalo bez usmjerenja antena, u relativno zakrčenom prostoru (gradu) i sl.
Za to sto covjeku treba jedino ce pomoc da se popne na visinu i da usmjeri antenu, tad bi mogo dobacit 50km s nekom razumnijom, voki-toki snaogm.
PUL$@R
Napredujem
Napredujem

Post by PUL$@R »

ma ja imam malu GP omnicu na krovu zgrade , i znash kakav nam je grad =D,i dobacivala se do rijechkog repetitora na uchkoj bez frke sa 1W =) ,zato kazhem i chekam da kazhe on kavo je stanje tamo =)
Firkragg

Post by Firkragg »

Dobra antena :)
Al napravi takav voki-toki... :shock:
PUL$@R
Napredujem
Napredujem

Post by PUL$@R »

:shock: imam ga i stanicu isto :shock: osh doch vidit :?:
Firkragg

Post by Firkragg »

Mislim voki toki koji se baci bez usmjerene antene i sl., par desetaka km, jesi to sam radio il sta???
Dalo bi se mozda napravit odasiljac od par wata i na 433mhz uhvatit dobar domet, eto kao odgovor na pitanje topica :shock:

Ako si sam radio imas shemu, kolka je izlazna snaga, kakve antene (ne sad da moras nosat okolo usmjerenu, mora bit nesto handheld da bi se moglo zvat voki-tokijem) i sl, moze i slika??
Mislim da bas takvo nesot covijeku treba
PUL$@R
Napredujem
Napredujem

Post by PUL$@R »

kupio jednostavnije je :shock: i bolje :shock: ,shema ima okolo kolko osh ... al stvarno je prekomplicirano za homemade radit tako slozhene odashiljache ako se barem misli imat ok zvuk :shock:
Firkragg

Post by Firkragg »

Da al zar nisu ti kupovni limitirani na pol wata a s tim mozes radit o_O
PUL$@R
Napredujem
Napredujem

Post by PUL$@R »

o chemu ti :shock: ,ja pricham o 2m uredjajima 144mhz pro tj amaterski =D uredjaji za radio amaterizam :D
Firkragg

Post by Firkragg »

:D mislim na voki-tokije koji rade na 433mhz kakvih mos nac u supermarketima, igracke u biti, iako se dobace i par km na cistini...
Ako covijek ne misli ic u radioamaterske 'vode' onda mu to jedino preostaje O_o
Nabildat ovu 433-cu na par w i pravit se blesav, frekvencija je slobodna i malo vjerojatno da ce iko zahebavat.
Ako stvar nemora bit mobilna moze proc i usmjerena antena visokog gaina + velika visina i moglo bi se proc s tih pola wata.

POOlsar kolko je jak taj tvoj O_o na 144mhz?

PS.
Uvijek se moze hookat O_o iz mikrovalne na dish pa slat morseov kod i do marsa... lol
PUL$@R
Napredujem
Napredujem

Post by PUL$@R »

ma to da heh,moja ruchna je do 5w ,a mobilna tj malo tezha hihi do ima 2 settignsa 1W i 25W =D
maher_
Napredujem
Napredujem

Post by maher_ »

limit na 2.4Ghz zavisi u kojoj se sredini nalazis. Ako si u gradu onda je limit koliko ja znam 0.2W , a van grada mislim da se penje na oko 2W i sve zavisi od drzave do drzave , sto znaci u BiH pici i 50W nece te niko dirat :)
Post Reply