Telefon na 50km
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Telefon na 50km
Caos!
Moze li se negde kupiti bezicni telefon za razdaljinu od 50km?
Ili mozda ima neku semu ili mi moze reci gde mogu naci?
Puno pozdrava
Pegasus
Moze li se negde kupiti bezicni telefon za razdaljinu od 50km?
Ili mozda ima neku semu ili mi moze reci gde mogu naci?
Puno pozdrava
Pegasus
za 50km pokrit treba ti 30 - 50 w, nesto manje ako je odasiljac dobar... covjece to je povelika udaljenost i nebi mogo samo tako koristit voki-tokije...
Mala radio stanica napajanaa jacim akumulatorom bi bila feasible, i izlazno pojacalo bi trebalo bit cijevno...
Ako se ide na mikrovalove trebace nam puno manje snage, ako uzmemo par ghz pojacalo od 5-6W bi bilo dobro samo sto anravno povisenje frekvencije postaje problem samo po sebi...
Usmjerene dish antene bi pomogle al vec smo otrcali podaleko od voki-tokija
Mala radio stanica napajanaa jacim akumulatorom bi bila feasible, i izlazno pojacalo bi trebalo bit cijevno...
Ako se ide na mikrovalove trebace nam puno manje snage, ako uzmemo par ghz pojacalo od 5-6W bi bilo dobro samo sto anravno povisenje frekvencije postaje problem samo po sebi...
Usmjerene dish antene bi pomogle al vec smo otrcali podaleko od voki-tokija
Nisam to dzabe rekao da bi radilo sa DOBRIM antenama. Bez ikakvih problema sam uspjevao odrzavati razgovore na udaljenosti 200-300 km sa pendrek antenom i rucnom stanicom i malom snagom, mislim da je 0,5W. Vrlo nevjerovatno ali istinito. Naravno, prijemnik do kojeg sam bacao taj signal je na Vlasicu (repetitor) i ima neku jebiga dobru antenu pored toga sto je na planini. Znaci >200 km do repetitora sa ceste napolju
mos vraga, pogledaj malo kolko pokrivaju parsto watni FM odashiljaci
Prije ce ti trebat 50ak W u nekim normalnim uvijetima (bez da se penjes ma m. e. )za tolku kilometrazu i neku nisku frekvenciju... ako se popnemo 'na brda' i koristimo dish ili usmjerene antene potrebna snaga moze past na par wata, iako je i onda jako tesko dobivat stabilan prijem...
Pretjerujes sto se tice dometa, bilo je price o veronika odasiljacu koji na fm pojasu baci kilometar s 1W...
U biti ovako u standardnim uvijetma, bez usmjerenih antena i velike visine mos skoro rec 'kolko wata tolko km' ...
Prije ce ti trebat 50ak W u nekim normalnim uvijetima (bez da se penjes ma m. e. )za tolku kilometrazu i neku nisku frekvenciju... ako se popnemo 'na brda' i koristimo dish ili usmjerene antene potrebna snaga moze past na par wata, iako je i onda jako tesko dobivat stabilan prijem...
Pretjerujes sto se tice dometa, bilo je price o veronika odasiljacu koji na fm pojasu baci kilometar s 1W...
U biti ovako u standardnim uvijetma, bez usmjerenih antena i velike visine mos skoro rec 'kolko wata tolko km' ...
Ja ti govorim prakticne primjere... Mani teorije sad
Pa 27MHz talas prati konfiguraciju zemljista, tarlaha ko lud . Desava se to da recimo ne mozes pricati sa komsijom ali zato cujes stotine kilometara dalje. Istina, malo sam pretjerao kad sam rekao 1W, mislio sam 5-10 W Takodje, ovo je amplitudnom modulacijom... (CB stanica)
Isto tako kazem da sa 1W i uz dobre propagacije i antene mozes dobaciti minimalno 100 km. Do antene je 80%.
Pa 27MHz talas prati konfiguraciju zemljista, tarlaha ko lud . Desava se to da recimo ne mozes pricati sa komsijom ali zato cujes stotine kilometara dalje. Istina, malo sam pretjerao kad sam rekao 1W, mislio sam 5-10 W Takodje, ovo je amplitudnom modulacijom... (CB stanica)
Isto tako kazem da sa 1W i uz dobre propagacije i antene mozes dobaciti minimalno 100 km. Do antene je 80%.
Ne zaboravi da ne govorim o rucno sagradjenim predajnicima koji 'tice znaju gdje sve zrace i na kakvim harmonicima nego govorim o profesionalnim kupovnim uredjajima i rucno sagradjenim antenama.
Last edited by trax on 02-02-2006, 00:33, edited 1 time in total.
Ne zaboravi da ne govorim o rucno sagradjenim predajnicima koji 'tice znaju gdje sve zrace i na kakvim harmonicima nego govorim o profesionalnim kupovnim uredjajima i rucno sagradjenim antenama.
Ni najbolji odashiljac (u metarskom podrucju) s pllom ako je 1W nece se dobacit bas 100km, frekvencijaska stabilnost i harmonici nemaju u biti previse veze s dometom.
Ni u rusiju, lol
Poanta je da ce covijeku za razumnu komunikaciju trebat kanta s outputom
par desetaka W i tad 50km nece predstavljat problem, ako antene mislimo usmjeravat (neznam jel to prakticno) mozemo proc i s par W.
Neki skupi voki-tokiji se ne isplate kupovat a ionako su limitirni na 0,5W
za 433mhz
Neznam kolko je limit za 2,4ghz al mislim da je puno manje...??
Ja ne pricam o planini, nego o normalnoj visini, gradu (vrhovi zgrada) i sl. nikakvo napucavanje uz to da vidis metu na 200km i usmjeravas 'zraku'
Pitaj sa virtualxa kolki domet ima s ~1W na FMu, tek parsto metara
Predvidjen je domet od kojeg kilometra, ti pricas o prakticki idealnim uvijetima i dometu, ja o nekom realizmu (koji kako vidis nije ni sjena idealu)
Sve sto ocu rec je da bi za odasiljanje na tu udaljenost (ne u idealim uvijetima) trebao odasiljac koji nikako nemoze bit mali voki-tok.
Sad je pitanje za sto sve to covijeku treba, kakvu komunikaciju treba uspostaviti, jeli visina velika/mala, prostor otvoren/zatvoren, moze li antena bit usmjerena...
Moze za isto bit potrebno 2 kao i 50W treba znat tocno o cemu se prica...
Pitaj sa virtualxa kolki domet ima s ~1W na FMu, tek parsto metara
Predvidjen je domet od kojeg kilometra, ti pricas o prakticki idealnim uvijetima i dometu, ja o nekom realizmu (koji kako vidis nije ni sjena idealu)
Sve sto ocu rec je da bi za odasiljanje na tu udaljenost (ne u idealim uvijetima) trebao odasiljac koji nikako nemoze bit mali voki-tok.
Sad je pitanje za sto sve to covijeku treba, kakvu komunikaciju treba uspostaviti, jeli visina velika/mala, prostor otvoren/zatvoren, moze li antena bit usmjerena...
Moze za isto bit potrebno 2 kao i 50W treba znat tocno o cemu se prica...