Lab. izvor napajanja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Ako mali žuti mogu strpati mali kond u veliki - mogao si i ti mali trafo ubaciti u veliki... Uostalom, to je uvijek lakše nego da si veliki gurao u mali...
Mislim da nagib one male pločice nije po tehničkim specifikacijama... To neće biti dobro...
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 1_copy.jpg
Ovo je "džepni laserski top"
Mislim da nagib one male pločice nije po tehničkim specifikacijama... To neće biti dobro...
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 1_copy.jpg
Ovo je "džepni laserski top"
@Feko nema prednje strane jos nije uradjena.Izrezane su rupe na ploci i kucistu ali nikako da sednem uradim u front desinger-u i odnesem na stampanje....Lijepo urađeno, a prednja strana Question
Za elektrolite me ne pitajte.Kad su stigli ja sam mislio da je greska ali kad izmerim i vidim oznake to je to a za tezinu i da ne spominjem lako je kao perce.Uporedio sam ih sa elektrolitima iste vrednosti i iste voltaze koji su bili u pojacalu TRACE ELIOT i razlika je velika u dimenzijama i u teziniOna dva jaka elektrolita mi izgledaju kao oni kineski lažnjaci Laughing
@Stojke, ovaj manji trafo je iz adaptera kakav ja imam doma Smile. Dali si napravio da možeš regulirati AC struju ili to kačiš direktno na sekundar na napon koji ti treba? Very Happy
@voltmetar220 trafo je iz malih kineskih adaptera na kojima pise da je 1000mA (malo sutra
)
Inace ubacio sam ga da imam i AC ako nekad zatreba a imao sam slucajeva kada mi je trebalo prilikom popravke nekih muzickih uredjaja.Uzeo sam i preklopnik za regulaciju inace izbacujem onu plocicu sa sve grecom i vezujem direkt na zice iz trafoa.
@Shenda sta god poceli da pricamo nemoze bez malih zutih Ovo se zadesilo slucajno tu jos nije rastureno za delove a inace je detektor sinala mobilnih telefona.Od delova ce imati samo 5 Led diode a baterije crkle.Pre se isplati kupiti drugi nego zameniti baterije
Znam, imam i ja taki kući, platio sam ga nekih 40 kuna (5.5 eura)@voltmetar220 trafo je iz malih kineskih adaptera na kojima pise da je 1000mA (malo sutra Razz )
Na to sam i mislio, hvalaUzeo sam i preklopnik za regulaciju inace izbacujem onu plocicu sa sve grecom i vezujem direkt na zice iz trafoa.
Danas sve mali žuti proizvode, to nije normalno... Poslušajte pjesmu od Ajs Nigrutina - Kinezi travestiti
To sam i ja razmisljao nego ima lim pa ce da valjda da zastiti jedan od drugogSmjesko wrote:@Stojke, onaj manji trafo bi trebao okrenuti tako da ti sadasnja bocna strana jezgre lezi dolje (na limu iznad veceg transformatora), zbog toga sto su magnetska polja oba transformatora sada u jednoj osi. Osi bi trebale biti okomite jedna na drugu
stojke 369 znaš li možda koliko si novaca uložio do sada u taj ispravljač? Pretpostavljam da najveći dio otpada na transformator...osim ako ga nisi nabavio drugim putem (ne mislim na krađu ). E da, još mi je nešto zapelo za oko, a to je kada si spomenuo izradu prednjeg panela. Ja sam do sada upotrebljavao raznorazne (amaterske) metode izrade panela za uređaje, međutim nikada to nije to. Da li postoji neka "strojna" metoda, odnosno tko se bavi izradom panela? Hvala!
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
Sve je pitanje cene firme profesionalno obradjuju limove, kutije ...
http://www.limart.co.rs/galerija.html
I najvaznije da li ti je to neophodno.
http://www.limart.co.rs/galerija.html
I najvaznije da li ti je to neophodno.
stojke369 to je onda dosta povoljno izašlo...Evo našao sam na nekom forumu, netko prodaje (toroidni) transformator za 15eura (možda bi mogao spustiti koji euro), pa me zanima da li se može iskoristiti za ovaj ispravljač.
Proizvođač: Elektrosklop Zagreb
Primar: 220V; 0,45A; 100VA
Sekundar: 30v + 30v; 2 x 1.7A; 50Hz
God: 2003
E sad, tu negdje sam pročitao da bi se moglo dobiti npr. trafo od 2x12V -->24V i da se ne gubi snaga transformatora. Pa me zanima da li se u ovom slučaju može dobiti zbroj ovih dviju struja sekundara, i da napon sekundara bude 30V...i naravno da se ne gubi na snazi.
Proizvođač: Elektrosklop Zagreb
Primar: 220V; 0,45A; 100VA
Sekundar: 30v + 30v; 2 x 1.7A; 50Hz
God: 2003
E sad, tu negdje sam pročitao da bi se moglo dobiti npr. trafo od 2x12V -->24V i da se ne gubi snaga transformatora. Pa me zanima da li se u ovom slučaju može dobiti zbroj ovih dviju struja sekundara, i da napon sekundara bude 30V...i naravno da se ne gubi na snazi.
- Feko
- Stariji član
...procitaj ovaj topic i naci ces odgovord__d wrote: Pa me zanima da li se u ovom slučaju može dobiti zbroj ovih dviju struja sekundara, i da napon sekundara bude 30V...i naravno da se ne gubi na snazi.
http://www.elektronika.ba/forum/viewtopic.php?t=4325
- hari poter
- Napredujem
0-30V puta 3A je blizu sto vati.
S obzirom na stepen iskoriscenja trebace ti 50% jaci trafo.
Iskustvo je pokazalo da su dva ATX napajanja sasvim dovoljna za laboratoriju.
Medjusobno galvanski izolovana mogu dati simetricne napone.
Hladjenje i strujna zastita su implementirani.
Soft start (zelena zica) se okida sa par miliampera.
Na 2x5V ocekuj 2x25A, na 2x12V priblizno 2X10A
I sve to za 20e.
S obzirom na stepen iskoriscenja trebace ti 50% jaci trafo.
Iskustvo je pokazalo da su dva ATX napajanja sasvim dovoljna za laboratoriju.
Medjusobno galvanski izolovana mogu dati simetricne napone.
Hladjenje i strujna zastita su implementirani.
Soft start (zelena zica) se okida sa par miliampera.
Na 2x5V ocekuj 2x25A, na 2x12V priblizno 2X10A
I sve to za 20e.