Nasao sam na internetu par shema,ali to nista nije sigurno da radi ,ima li netko neku shemu koja je provjerena ili 100%??
na internetu sam vidio video
http://www.youtube.com/watch?v=Kiopb1ZVdsQ
ovo mi izgleda odlicno samo neznam koliko dodu te vrtne lampe
Punjenje mobitela preko solarne energije
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
To punjenje ti traje jako dugo jer su solarni clanci u pravilu slabi. Jaci clanci su skupi za tu namjenu. Mozda je bolje da razmislis o punjenju pomocu vjetroelektrane ili dinama s bicikla u voznji?!
Manje-vise svi mobiteli se pune sa 4,2V i strujom koja ovisi o kapacitetu baterije. To se jednostavno dade izvesti sa MC34063 (pogledaj datasheet).
Manje-vise svi mobiteli se pune sa 4,2V i strujom koja ovisi o kapacitetu baterije. To se jednostavno dade izvesti sa MC34063 (pogledaj datasheet).
Mislia sam na solarno jer cesto putujem i to vecinom idem busom ,pa u busu slusam muziku i bacim na neku igru od dosade i zna mi nekada nestat baterije a sada bas vjetroelektranu ili dinamo nosit u busu pa ga vrtit rukom i nije mi bas ,zato mi je ovo preko solarne bolja stvar jer stvarim na prozor i neka se puni
Probaj s onim vrtnim lampama,mislim da dodu nedi oko 30ak kn,ugv. one u sebi imaju punjive baterije koje napuni soralna celija....Ti te baterije probaj zamjenit s nekom iz starog mob-a ili mp4-a,jer taj uredaj treba biti sto manji moguci...
BTW one vece solarne ploce ti daju po 3.6V svaka...Ako si vidio one uredaje za parking koje na sebi imaju solarne ploce,oni ti imaju 16s olarnih ploca(4 u seriji i tako 4 pararelno)
BTW one vece solarne ploce ti daju po 3.6V svaka...Ako si vidio one uredaje za parking koje na sebi imaju solarne ploce,oni ti imaju 16s olarnih ploca(4 u seriji i tako 4 pararelno)
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Teoretski bi mogao puniti sa 850mA 1 sat, ali to se u praksi ne radi bas cesto. Za najdulji vijek trajanja, baterija se puni sa 0,1C - to jest sa 10% kapaciteta. U ovom slucaju bi to bilo 85mA. Vrijeme punjenja bi tada iznosilo od 12 do 14 sati.
Tocan podatak o punjenju mozes dobiti tako da potpuno ispraznis bateriju i stavis je puniti te mjeris vrijeme do zavrsetka punjenja. Uz malo matematike ces dobiti vrijednost xC iz koje proracunas struju punjenja.
Mislim da ce ti trebati malo veca povrsina solarnih clanaka da bi u autobusu kroz prozor punio mobitel.
Tocan podatak o punjenju mozes dobiti tako da potpuno ispraznis bateriju i stavis je puniti te mjeris vrijeme do zavrsetka punjenja. Uz malo matematike ces dobiti vrijednost xC iz koje proracunas struju punjenja.
Mislim da ce ti trebati malo veca povrsina solarnih clanaka da bi u autobusu kroz prozor punio mobitel.
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
e a trazio sam u chipoteci i electronic-centru nema za kupit solarnih ploca, di bi se mogle nabavit
e a na kad spojim usb kabel za mob u usb na kraju koji ide u mob napon je 6.5V
a na punjacu je napon 5.4V, a cini mi se da je se na punjacu brze puni mob, zato to i koji je raspon na pona punjena
i koji je napon punjenja za bateriju od 9V
e a na kad spojim usb kabel za mob u usb na kraju koji ide u mob napon je 6.5V
a na punjacu je napon 5.4V, a cini mi se da je se na punjacu brze puni mob, zato to i koji je raspon na pona punjena
i koji je napon punjenja za bateriju od 9V