Ovako, imam doma odašiljač koji je na pločici veličine otprilike 80x25 i ima na sebi preko 90 elemenata, dometa je 100m ima i svoj prijemnik. Dakle radi se po mom mišljenju o vrlo kvalitetnom odašiljaču kojeg je stari kupio prije puno godina i vec ga dugo nije koristio. Odašiljač radi na UKV-u frekvencijom negdje oko 138mhz i koristi kvarc.
Jedina stvar sada što je pločica dosta oštećena i stara i tako pa je trebalo nesto prepraviti da radi. I napokon kad smo ga uspjeli popraviti stavili smo na njega krivi antenu (vjerojatno masa spojena s vrucim krajem) koja je napravila šlus i sada odašiljač više ne radi.
Probao sam sve da ga popravim, ispitao sam i po potrebi promjenio sva 3 promjenljiva kondenzatora, zamjenio sam sve tranzistore (3xbf255, 2xbc547b i bfx89), pregledao sam ostale kondenzatore da vidim jel je koji otišao i svi su bili dobri. Na pločici je još integrirani krug NE570N, to je kompresor koji je na početku odašiljača a ne u izlaznom krugu di je antena, jel možda on mogao riknuti? Košta cca 50kn pa ga ne bih htio samo tako promjeniti. I još šta mi padne na pamet je da je kvarc možda riknuo no kad ga pogledam sa instrumentom vidim da njegova 2 kraja nisu u kratkom spoju.
Ima li ko kakvu ideju? Stavit cu sliku tiskane pločice na net pa pogledajte malo.
Evo 4 slike svi mogući kutovi: http://nf.gamer.hr/ukv.zip
I još nešto, kakav je to element na kojem piše 100nS ili neka druga vrijednost? Jel to isto kondenzator ili nekakav filter?
Trebam pomoc
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax