Zaštita štampane plocice - neke nejasnoce

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
ipejasinovic

Zaštita štampane plocice - neke nejasnoce

Post by ipejasinovic »

Pozz. Samo da odmah kažem da sam žestoki amater koji pokušava napraviti nešto kvalitetno. Ironija zar ne?

Znači imam štampanu pločicu (ja pravio) koja će nakon asemblovanja komponenata ponekad biti izložena vlagi i ne baš suvim uslovima. Znači trebalo bi da je zaštitim koliko je god moguće u amaterskim uslovima. Stoga sam nabavio neke hemikalije: Rosol 3, Lotlack i Plastik...

Sad me zanima kako dobro ispeći Rosol na pločici a da to ne bude duvaljkom i mikrotalasnom peći? Šta može da posluži? Električni šporet, pegla, brener?

Kad nanositi Lotlack? Prije Rosol-a ili poslije ili oba puta?

Može li se Plastik lak nanijeti poslije asebmlovanja komponenata, onako preko svega?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

r2d2
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

prvo reci od kuda si, ja imam dvokomponentni gel koji sluzi za zastitu elektronike u extremnim uvjetima, znaci zalijes plocicu i mozes je bez problema drzati i u vodi. jedno pakiranje prodajem za 250 kn to je oko 600 ml
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
ipejasinovic

Post by ipejasinovic »

Sad sam popunio profil, da se vide barem osnovne informacije.

@r2d2
Hvala na ponudi, ali ne treba mi nešto toliko ekstremno. A i dao sam pare sad za ove gluposti, a neću napraviti možda samo 2 uređaja, stoga, pitanje je hoću li i ovo što sam uložio izbiti. Ukoliko mi nekad bude trebalo nešto slično, imaću na umu ovaj gel.

@MladaNada
Hmm, koliko vidim, Plastik ne može preko Lotlack-a?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Ne znam stvarno, ja svoje plocice jos zalivam voskom :D
Shenda

Post by Shenda »

Lot ide na pločicu poslije nagrizanja i čišćenja, služi za zaštitu i omogućava lakše lemljenje, sadrži kolofonij, kad duže stoji skuplja prašinu i postaje ljepljiv...
Obično nakon što zalemim sve elemente, skinem lotlack nitro razrjeđivačem (štapići za uši i malo tvrđi kist - "posudim" od kčerke - likovno :lol: ), i prešpricam sa Plastic-om, može i u više slojeva... :wink:

Niko ti ne brani i da stranu sa elementima prešpricaš sa Plastic-om, pazi samo da nemaš neke konektore, mogao bi imati loše spojeve...

Medicinski i laboratorijski uređaji koji se koriste u operacionim salama i jedinicama intenzivne njege, često imati PCB-e praktično "zalivene" u lak. A sve zbog mogućeg iskrenja u zraku koji sadržava pare etera i drugih medicinskih plinova (buuum :!: )
marsovac
Napredujem
Napredujem

Post by marsovac »

Ja kadgod trebam izolirat pločicu, prebojam ju običnim prozirnim lakom za čamce na bazi uljnog razrjeđivača.... više od tog rijetko mi je potrebno, tako da neznam za ovo :D
ipejasinovic

Post by ipejasinovic »

Samo da kažem da je sa Rosol-om i peglom prošlo sve OK. Namazao sam pločicu Rosol-om, zagrijao peglu, okrenuo je naopako i odozgo stavio pločicu. To se peklo tako jedno pola minuta. Kasnije sam samo otišao saprati pločicu vodom. Znači kalajisanje je ispalo vrhunski. Jest da vodovi nisu pretjerano podebljani kao kad se radi lemilicom ali opet...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Gdje ima za kupit taj Rosol...u hrvatskoj :?:
ipejasinovic

Post by ipejasinovic »

Ja sam kupio u BL u OBI-u. Znači ima sigurno i kod vas. A vidio sam i u Pevec-u ali se drugačije zove, nisam zapamtio kako. Ja sam uzeo onaj od 250g i koštao je nekih 20 KM, znači ~80 Kuna.
Post Reply