Pad napona

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
d__d
Penjem se :)

Pad napona

Post by d__d »

Ovako, imam vrt koji je 100-130m od kuće, a stari namjerava kupiti nekakv mali električni motokultivator (za malu površinu) koji je (skromnih) 700W. Problem je što nema struje, a udaljenost od kuće navedena. Koliki bi pad napona bio i da li je značajan kada bi proveo kabel (kroz cijevi i ukopao u zemlju), da općenito ima struje tamo jer će metati i pumpu za vodu? Koliku bi kvadraturu stavio na tu udaljenost?
d__d

Post by d__d »

Tražio sam malo po net-u ali ne znam koliko je pouzdano...kada bi stavio pgp od 4mm^2 na tu udaljenost i s obzirom na snagu potrošača, pad ne bi bio veći od 10-15V?
denahv
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by denahv »

Dali bi druga opcija mogao biti neki agregat (generator)?
d__d

Post by d__d »

Pa baš i ne...zbog cijene, a i drugih razloga (zalijevanje prskalicama timerom u određeno vrijeme, dakle pumpa i elektro-ventil traže napajanje u određeno vrijeme jer nema uvijek tko voditi o tome računa). Ali evo našao sam nekakav kalkulator baš za izračun toga što meni treba i rezultati su dosta poražavajući što se tiče gubitka snage ako je napon u mreži 220V.

http://osnove.tel.fer.hr/kalkulatori/padnap1.htm
Elektronicar
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

Ne brini se za gubitke ako koristis mrezni napon 220V / 50Hz
Kvadratura kabla zasvisi od potrosaca.
d__d

Post by d__d »

Pa mrežni napon, da. Po tome onda gledam samo snagu potošača što se tiče kvadrature kabla, ako kažeš da ne brinem za gubitke (da ponovim još jednom da duljina kabla treba biti oko 130m, a potrošač je snage 700W, 220V). Onda po tome matematički, mogu staviti i kabal od 1mm^2 jer on može izdržati nekih 10-ak ampera. Da li je to zaista tako?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Naravno da nije, u racunicu se mora uzeti i serijski otpor provodnika, kao i disipaciju snage!
Post Reply