nemogu proguglat to jel neznam kako da nazovm treba mi shema neka koju bi napravio u auto na 12 volti da mi svjetla jaca, maglenke npr. naizmjence svjetle, kad ja upalim
hocu samo da se izmejnjuju jedno pa drugo, dok jedno ne svjetli drugo da svjetli i tako, ljevo ne svjetli desno svjetli, desno ne svjetli ljevo svjetli, nikakvo pojacavanje vec normalno kako svjetle
nebi to imao stalno, onako, bi drzao i pustio iz fore, imam semu astabilnog multivibratora, sjecam se da je to nes s frekvencijom ima odredenu frekvenciju, spajalo se na zvucnik, kako da tu stavim relej
mislim da bi trebao sastaviti neki kontrler, prekidac koji bi odredeni broj put (brzo po mogucnosti, serdnje da se vidi ipak da blicaju) pustio napon na jendu pa na drugu lampu...
jel moze ovo, ali me muci sto su to samo ledice a ovo su maglenke na autu, hoce dobit dovoljnu struju
pa nak ostavi potenciometar na astabinom i moze regulisati od sporog do brzog.
a sto se tice tog astabilnog sto se spaja zvucnik u principu to je to samo sto moras staviti vece kondezatore....
ne videh ja tu semu, ali sa plocice cini mi se da je to astabilni multivibator sa 2 tranzistora...
trebalo bi da moze samo morad staviti neki jaci tranzistor koji bi palio i gasio rele...
mozda ti je najlakse uraditi sa ne555
nasao sam datasheet od LM555, i pise da supply voltage je od 4.5V do 18V pa izgleda da ce radi, napravit cu tu semu i porbat nadam se da nece da eksplodira...
sad na mjesto ledice mogu da stavim relej, sa duplom preklopkom oce bit 12V ili 5V relej???