Wireless pitanje!!!

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Wireless pitanje!!!

Post by pejky »

Naime, od proslog mjeseca sam postao korisnik wireless ISP-a Wispi...
Cuo sam (ne provjereno) da share-uju IP ili sta vec, pa korisnici nemaju punu brzinu.
Ja koristim paket koji bi trebao imati brzine down/up - load 256/128, bez limita.
I nikada nisam uspio ostvariti vecu brzinu download-a od 42KB/s, tipicno je oko 30KB/s.

Eh sad problem, posto mi je ovo prvi susret sa wireless tehnologijom, neznam da li je ovaj problem uzrokovan kod mene (lose postavljena antena, ili sl.) ili je to do AP-a (do njihove politike lopovluka :x )

Image

Na slici se vidi da je "Signal Strenght" = 100%
Dok je "Signal Quality" = mijenja se u kratkom vremenskom periodu od 2% pa cak do 93%, medjutim cesce je u donjoj granici (ispod 50%).

Da napomenem, od AP-a sam udaljen nekih 150m zracne linije, cista vidljivost (jedino sto signal prolazi oko 2m od ivice susjedne zgrade).
Imam TP-LINK PCI wireless karticu, neku NO-NAME antenu za koju nemam nikakvih podataka (to su mi ovi iz Wispi-ja prodali za 25KM, a bilo mi je mrsko da pravim BI-Quad), i sve je to spojeno sa oko 4m nekog kabla na kojem nista ne pise (to su mi takodje iz Wispi-ja donjeli kad su postavljali antenu)

Pomagajte, ili da trazim drugog providera!!!
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
r2d2
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

pa experimentiraj malo, uzmi neku drugu antenu pa probaj, inace kvaliteta linka utjece puno na brzinu prijenosa podataka...
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Download brzina je ok. To sto ti imas je stvarna brzina od teoretske koja je inace nesto umanjena. Tacnije umanjena je za razne gubitke. Kabal, konektori, antena sve pomalo utice na kvalitet signala. Duzina kabla ima veliku ulogu sto kraci kabal manje gubitaka. Maximalna duzina istog ne bi trebala da prelazi sedam metara.
IP ne moze da se sharuje, svi ste povezani bezicnim putem preko AP i imate svoje lokalne adrese. Nesto slicno kao kod kablovske mreze racunara samo bez kabla :D . Zato svi imate zajednicku spoljnu IP adresu sto moze napraviti problem kod nekih sajtova primer rapidshare. To se moze prevazici samo dobijanjem spoljne IP od provajdera. E sad da li ti neko krade protok malo je teze ustanoviti ali nije nemoguce.
RIDIK
Napredujem
Napredujem

Post by RIDIK »

najcesto internet kradat preku mac adresite, probaj smeni ja mac adresata
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Ovim programom mozes proveriti kvalitet signala http://www.stumbler.net/

@RIDIK
MAC adresa je jedinstvena za svaku uredjaj AP ili wifi kartica. Korisnik je povezan na njihovu mrezu i preko te MAC adrese pristupa AP ( ili NOD kako hoces). Access lista postoji za sve korisnike i drugi se nemogu prikljuciti. MAC adresa se moze klonirati ali je bezvredna ako nemas user name i pass za pristup. Ako promeni adresu nece moci pristupiti AP, sto opet zavisi od podesenosti samog AP. U vecini slucajeva ako je mreza pravilno setapirana ovakve i slicne mahinacije nisu dozvoljene bas zbog ometanja i podkradanja stalnih korisnika.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ok hvala, znaci sve je uredu, nije kriva antena!

Jos jednom da napomenem da se Signal Quality konstantno mjenja od 2% pa prema 100%, pa opet spadne nisko (ispod 20%) pa opet gore.
Razumujem da nemoze biti konstantan, al nije mi jasno da se toliko mjenja!!!
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Skini netstumbler njime ces mnogo lakse da pratis nivo signala. Takodje mozes i da stelujes antenu tako da izvuces najbolji signal. Ukoliko nisi vest bolje se neigraj, mada sa druge strane podesavanje antene nebi trebalo da predstavlja neki problem.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Antenu sam vec podesavao, jer mi je ovaj sto je postavljo, samo zavrno kako mu je bilo najlakse, uspio se konektovat i reko ma sve je to uredu.
Poslje toga sam ja probao kako radi, i pucala mi je veza svakih 5 min., onda ja popustim antenu, i okrenem je najbolje sto mogu prema anteni na AP-u...
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Podesavanje antene uvek radi tako sto gledas u monitor odnosno program koji prati nivo signala.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Podesavanje antene uvek radi tako sto gledas u monitor odnosno program koji prati nivo signala.
Znam, al' kad se ispruzim na prozor da stimam antenu, nema sanse da vidim monitor, pa sam morao malo pomjerit, stegnut pa pogledat kakva je situacija, pa opet popustit, pa malo pomjerit i tako...

A nisam imao pomagaca!!!
RazoR

Post by RazoR »

Ja bi rekao da je ta brzina OK jer kad kazu da je brzina 256/128 to je u kbps (kilobita po sekundi), a to podijeliš a 8 i dobiješ brzinu u kBps (kilobajta po sekundi).

256kbps / 8 = 32 kBps što približno i je tvoja brzina :!:
Post Reply