Prelazak sa PIC-eva na ATMEL-e

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Prelazak sa PIC-eva na ATMEL-e

Post by pejky »

Odlucio sam preci sa PIC-eva na Atmele...
Koji mi programator preporucujete, i koji jezik???

Za prog. sam nasao ovo:
http://electronics-diy.com/avr_programmer.php
Sta mislite, da li ce ovo raditi, i da li je neko pravio nesto slicno?
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

kod PIC-eva sam koristio PicBasic, a za atmel nisam jos nista trazio, neznam ni sta se koristi, da li ima neka verzija Basica, ili mozda C-a
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

Elektronicar
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

konya
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by konya »

Ako basic, onda ti najbolje Bascom, ali postoji i FastAVR, ali to nije bas. Za neke ozbiljnije stvari trebat ce ti C jezik (ja preferiram CodevisionAVR i WinAVR) ili assembly.
Branko22
Napredujem
Napredujem

Post by Branko22 »

pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

OK
Sve cu da pregledam, poskidam, a sutra pravim ovaj programator...

pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Evo danas sam poso da pravim onaj programator, i na prvom koraku problemi...
Pogledam u svoj "JunkBox", i zakljucim da mi fali:
5,1V zenerke 2 kom
podnozje dil 28 (imam jedan Atmega8, pa cu s njim da pocnem eksperimentisat)
Konektor za serijski port

I tako ja krenem da to nabavljam, odem do Integrala, kad ono godisnji do 5.
Konektor nadjem u Spin-u.
Dodjem kuci i pretrazim jos jednom, i svatim da mi fali i kristal i kondenzatorcici 22pF, a bio sam siguran da toga imam...

onda se sjetim da na slatini ima jedan stari RTV mehanicar koji prodaje el.komponente, odem njemu, a on trazi 3KM za dvije zenerke, i 4KM za podnozje, a kristala nema, kazem ja njemu: "Ma ti si lud stari", i dodjem kuci...

...i evo sad sjedim i kontam sta raditi do 5. :cry:

VolkD
Napredujem
Napredujem

Post by VolkD »

Meže se desiti, da u ovom mjesecu dodžem u posjetu Tuzli. Pa bi ti mogao donjeti sve to. :lol:

Inače, ako več nešto praviš napravi da bude robro. preporučujem ti programator kojeg sam napravio sam i stvarno radi dobro.
Evo linkovi :
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtop ... 72&start=0

Taj je programator napravljen u od prilike 150 primeraka i pokazao se jako dobro.
Ako če ti nešto zatrebat slobodno pitaj.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ma nema frke, ovih dana idem u nabavku, a treba da mi stigne i nesto iz Sarajeva (RS Electronic), i cekam jos neke samples-e...

pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Evo maloprije sam zavrsio ovo: http://electronics-diy.com/avr_programmer.php
i proradio je!!!

A sad odo malo eksperimentisat...

Branko22
Napredujem
Napredujem

Post by Branko22 »

Pa čestitam !

I jesi li već instalirao AVRStudio?
S čime ćeš početi da eksperimentišeš?
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

AVR studio instaliran, na raspolaganju imam jedan ATmega8 kontroler, mislim da je sasvim dovoljan i za neke naprednije stvari...

Prvo malo eksperimentisem sa jednostavnim stvarima (k'o pocetnik), dok malo udjem u fazon i vidim koje su razlike spram ostalih jezika u kojim sam pisao...

A prvi sljedeci veci projekt je kontroler za BLDC (BrushLess Direct Current) i AC trofazne motore, al' jos treba da mi stignu neki samplesi iz vishay-a, i iz dallasa!

mbruck

AVR ISP MKII USB

Post by mbruck »

Programator na serijskom protu je jeftin, jednostavan i samim time privlačan početnicima. i SPOR. Kolega ga ima, ali je kaže očajnički spor

I ja sam u početku mislio napraviti jedan (za terenski rad) dok mi nije palo na pamet da mi upravo taj serijski port treba upravo za vezu prema AVR-u. Tada sam kupio nekoliko verzija kojekakvih USB-SERIAL pretvornika od kojih je većina ispala smeće i jedan je uspješno proradio sa novokupljnim originalnim programatorom AVR ISP. Koji je i više nego dobar. Podržava ga i BascomAvr. Dok ga nisam spalio.

Onda sam kupio AVR ISP MKII USB i preporodio se. Dobio sam nattrag svoj serisjki port, ima HARDWERSKU zaštitu od pogrešnih priključivanja, napaja je preko USB-a, a proramiranje je doslovno munjevito. I super je za terenski rad.

I nije toliko skup koliko se čini na prvi pogled. Isplati se uložit.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Neznam, evo sad sam iso do skole, opstina treba da djeli neke pare za sve koji su osvajali nesto na takmicenjima prosle godine (vjerovatno dio predizborne kampanje)...
Tako da sad razmisljam, pa mozda i uzmem nesto gotovo
Uglavnom trebam dobavljat jos nekih stvarcica, materijala, dijelova, tako da pravim malu pauzu dok ne legne lova 8)

ShOkRe

Post by ShOkRe »

huh, taman sam se naucio na pic, ali definitivno na tome netreba ostati....
par pitanja...
-vidjeo sam neke kristale multiplex uart freq, dali su lako dostupni, i koliko to smeta za ostale kalkulacije vremena ili necega drugoga, i kakva je praxa sa time
?
-jel mi se cini ili su avr generalno jeftiniji od pic-a ? znaci li to da su i nesto slabiji ili ?

-gipssy question; ima li ih za semplati ? dali je tko uspjeo ?

-jeli lako savladati drugaciju arhitekturu ? koliko je uopce drugacija ?
u biti htio bih znati još kakav adut za prelazak...
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Nedaju samplove tako lako. Odma zovu telefonom i raspituju se o projektu za koji ti treba, informacije o firmi i ostale stvari :D
Da su ih davali kao samples onda davno, sigurno bi poceo sa AVR a ne PIC. To im je mana ako mene pitas, sto ih ne daju dzabe :roll:
mbruck

A zašo

Post by mbruck »

Code: Select all

huh, taman sam se naucio na pic, ali definitivno na tome netreba ostati.... 
A zasto ne? Imas li primjedbi na PIC? Spor za tvoje aplikacije, sta li? Mislim da trebaš imati puno bolji razlog od primjerice "Ajde da probam" ili "Mislim da je bolje"....
-jel mi se cini ili su avr generalno jeftiniji od pic-a ? znaci li to da su i nesto slabiji ili ?
Jeftini? Ne znam, ali jeftini jesu i to veoma... Ja sam nedavno kupio ATMega32 procesore u Zagrebu po 20 Kuna. To je oko 7.5 maraka. ATMega je generalno procesor koji će nas "amatere" zadovoljiti u 99% slučajeva. ATmega8 za kojeg važi isto što i za ATMega32 (što se tiče primjena za nas "amatere") je nekih 15-kuna što je cca 4 KM.

Slabiji? Slabiji nisu sigurno, a po svemo onome što sam ja pročitao su i dosta brži, jer većinu instrukcija obavljaju za 1 klok, što kod PIC-a nije slučaj. Za iole jaču aplikaciju viđao sam da za PIC obično ide 40Mz procesor, dok bi za isti proces AVR-u trebao 16Mhz. No koliko je to aplikacija i da li ih ti praviš da bi imalo smisla preći sa PIC na AVR? Ja iako sam na AVR još nisam napravio aplikaciju koju jednako brzo nebi radio i PIC.

Code: Select all

-jeli lako savladati drugaciju arhitekturu ? koliko je uopce drugacija ?
u biti htio bih znati još kakav adut za prelazak...
U princimpu, ako dobro poznaš PIC i ako si programirao u nekom od viših programskih jezika, nije nimalo teško. Naravno, arhitektura je različita, ali je to dosta skriveno Basic-om ili C-om. Primjer: Ja sam samo za jedno poslijepodne napravio timer za PIC za moj osvjetljivač pločica u MikroBasicu. A i PIC i kompajler sam imao prijepodne (PIC došao kao uzorak, kompajler demo). Najveći problem je bila samo pločica, ali to se ne računa.
Ne vidim neku (svoju) aplikaciju koje nebih veoma lagano mogao prebaciti na PIC. A 100% sam siguran da bi bilo i obratno.
Adut za prelazak nemam (osim možda cijene?), jer sam nisi naveo razloge zašto ti PIC arhitektura ne odgovara? Na ovom sajtu je veoma dobra podrška za PIC. Zašto to ne iskoristiti?
-gipssy question; ima li ih za semplati ? dali je tko uspjeo ?
Zaboravi. Ja sam probao nekoliko puta. Ko da sam poslao e-mail u crnu rupu. "Sample" "podrška" im je takva da ja nisam dobio ni pišljivi odgovor hoće li mi poslat ili ne. Pogađaš da nisam dobio. MicroChip je dva svemira ispred njih. Istiina, ni PIC-eve više nešalju u BiH koliko znam, ali barem dobiješ odgovor. Tako da ja odavno ne tražim sample-ove od Atmela. Možda se nešto u međuvremenu promijenilo. Pa nije ti problem probati... 5 minuta na Atmel situ......
mbruck

Razvoja pločica....

Post by mbruck »

Neznam, evo sad sam iso do skole, opstina treba da djeli neke pare za sve koji su osvajali nesto na takmicenjima prosle godine (vjerovatno dio predizborne kampanje)...
Ako dobiješ novac (ako ne, sakupi, posudi, ukradi), OZBILJNO razmisli o ploči EasyAVR5 od MikroElektronike Beograd. Nećeš se pokajat, a daće ti krila. Odnos cijena/mogućnosti je astronomski.
Ja imam EasyAVR3 odavno i otplatila je svaku datu marku.
mbruck

multiplex uart freq?????

Post by mbruck »

-vidjeo sam neke kristale multiplex uart freq, dali su lako dostupni, i koliko to smeta za ostale kalkulacije vremena ili necega drugoga, i kakva je praxa sa time
Gdje? I šta je to?
Post Reply