Opet lemljnje, ali ...

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
mbruck
Pravo uznapredovao :)

Opet lemljnje, ali ...

Post by mbruck »

Pretpostavljam da je ova tema par puta prežvakana, ali ja sam pregledao forum (preko search) i nisam našao odogovor koji bi me zadovoljio.

Gledajući kako je Trax lijepo napravio onu pločicu sa predajnikom ( i SMS box-om), te znajući da on koristi lemilicu sa vrućim zrakom/vazduhom, došao sam do zaključka:

1. ja pojma nemam o SMD lemljenju
2. Ja pojma nemam o SMD lemljenu
3. Vidi 1 i 2
4. Caka je u pripremi pločice

Stoga sam odlučio da zamolim TRAX-a da ukratko opiše i poslika način pripreme pločice prije nego na nju stavi SMD komponente i takođe opiše kako onda poleme te iste sa duvaljkom...

Razlog što ovo pitam je taj što meni nikako ne uspijeva to lijepo napraviti. Ako stavim tinol na SMD pad, onda se on uhvati na takav način da se preko njega element samo pregiba, što je posebno izraženo sa IC-vima (nemoguće ga je staviti na padove na kojim je stavljen tinol). Iako ja uspjevam lemiti SMD komponente na način stavi malo tinola na jedan pad pa zalemi jednu pa drugu starnu (ili sve ostale nogice) , finalni produkt izgleda baš amateresk i....

Znam da na internetu ima tih stranica, ali nisam našao ovo.... Slijedi molba:

TRAX, molim te na nam opišeš i poslikaš način na koji ti pripremiš pločicu za SMD komponente i kako ih onda zelemiš sa lemilicom na vreli zrak/vazduh.

Pozdrav !
Shenda

Post by Shenda »

Nisam baš trax, a nisam primjetio da on lemi duvaljkom ili puhalicom... (osim ako nije nabavio u zadnje vrijeme?)

U jednom njegovom postu, koji je odgovor na pitanje slično tvom, objasnio je da lemi običnom lemilicom, (sa podešavanjem temperature), tankim vrhom...

Na pločicu nanese fluks (ne i tinol), zalemi dijagonalno dvije nožice, ako je dobro podešeno, lemi ostale nožice i na kraju višak tinola skine pletenicom, i to je to.

Sad ja očistim pločicu nitro razrjeđivačen (štapić za uši!), i prešpricam plastik sprejem...

Evo i jedan "tuto"

http://www.sparkfun.com/commerce/tutorials.php
mbruck

Nemože se sakriti...

Post by mbruck »

Ovdje je naveo šta i koristi:

http://forum.sparkfun.com/viewtopic.php ... c&start=15

Ne može se sakriti...
mbruck

Pregledao....

Post by mbruck »

Sad ja očistim pločicu nitro razrjeđivačen (štapić za uši!), i prešpricam plastik sprejem...
???? I lemiš preko plastik spreja? Da možda nisi mislio LOTLACk sprej?

Vidio davno....
Shenda

Post by Shenda »

Ne, ne lemim preko plastik spreja :lol:

Možda nisam bio jasan, nakon svega (kad završim sa lemljenjem), očistim sa nitro razrjeđivačem i onda plastik...

Lemim preko lotlack spreja, ili preko kolofonija. I kolofonij može služiti kao "fluks" (čisti lemna mjesta i mijenja površinsku napetost otopljenog tinola). U prodavnicama muzičke opreme kupi "Kolofonij za violinu", žučkasta kristalična tvar koja se dobro otapa u alkoholu i drugim organskim otapalima. Zdrobi malo i otopi u alkoholu, i tom otopinom premaži pločicu sa strane vezica. Lakše se lemi i čuva od oksidacije... Stari trik :wink:

Ako si vidio onaj tuto, ne znam šta ti više treba :roll:

A puhalicu je trax kupio nedavno na Arizoni... :lol: 100€ :wink: Zato nam je forum sad pun reklama :!: :lol:
Post Reply