Napon transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Napon transformatora
Ako netko ima volje volio bi da mi objasni ponesto o transformatorima.
Imam par pitanja pa ajmo redom:
1. Zašto se napon nakon graetza i elektrolita poveca 1.41 puta?
2. Što znači kad za sekundar piše npr. 2*24V? Zašto 2 puta? Jesu li to 2 sekundara? Koliko onda ima izvoda i koliki AC napon daje(24, 48 V ili?)?
3. Kako dobiti GND(0V) kod transformatora sa 2 izvoda na sekundaru?
Imam par pitanja pa ajmo redom:
1. Zašto se napon nakon graetza i elektrolita poveca 1.41 puta?
2. Što znači kad za sekundar piše npr. 2*24V? Zašto 2 puta? Jesu li to 2 sekundara? Koliko onda ima izvoda i koliki AC napon daje(24, 48 V ili?)?
3. Kako dobiti GND(0V) kod transformatora sa 2 izvoda na sekundaru?
Ajde redom:
napon se zapravo ne poveća! Toliko i iznosi vršni napon izmjenične struje, a ovo što mi koristimo u priči je efektivni.
Ni računica nije baš tačna, jer se treba računati "u x 1,41 - d = U", gdje je d pad napona na ispravljaču (za jednu diodu oko 0,7V, a za Gretz 1,4V - da, u Gretzu se računaju samo dvije diode, one koje vode u određenoj poluperiodi)
zašto dva puta? Zato što neki sklopovi zahtijevaju simetričan napon da bi radili! Da, onda su to dva sekundara. Izvoda ima četiri, a ako su srednji spojeni mogu biti i tri, ovisno o tome kako je trafo namotan. Napon je 2 X 24V, a ako ne koristiš srednij izvod onda je 48V...
Jednostavno.
Jedan od izvoda sekundara vežeš na masu. Ili izvode trafoa vežeš na Gretz, a minus sa Gretza na masu..., a limove trafoa na masu...
Ima šta jasno

Ni računica nije baš tačna, jer se treba računati "u x 1,41 - d = U", gdje je d pad napona na ispravljaču (za jednu diodu oko 0,7V, a za Gretz 1,4V - da, u Gretzu se računaju samo dvije diode, one koje vode u određenoj poluperiodi)

Ima šta jasno

Last edited by Shenda on 04-08-2008, 17:19, edited 1 time in total.

Znači ako npr. neko pojačalo treba +35, -35 i GND onda je U=35V.
u=(U+d)/1,41=36,7/1,41=26V
Onda je za to pojačalo trebam kupiti transformator: primar 220 V, sekundar: 26+26 V
TRAFO najbliži takvome u Chipoteci je: 10 VA 220/24+24 V, 65 kn.
To bi odgovaralo mom pojačalu, zar ne

I mogu li GND spojiti direktno u utičnicu na one 2 limice gore i dolje (na spojeve u utikaču koji diraju te limice)

Evo slika da bude jasnije:

"To sa limićima" se zove šuko-utičnica i utikač... Da bude jasnije
Ako je uzemljenje električne instalacije izvedeno kako treba - možeš. Mislim spojiti na limiće...
Taj trafo bi ti odgovarao po naponu (imao bi neznatno niži napon ispravljača, te nešto nižu izlaznu snagu pojačala - nebitno!), ali me buni tih 10VA... kolika je izlazna snaga pojačala?
Kad radim pojačalo, obično snagu trafoa računam tako da W pojačala uduplam i onda su to VA trafoa. Ako je to AB klasa pojačala to je overkill, ali kako Grumf kaže: "...bolje dvaput više, nego dvaput manje"

Ako je uzemljenje električne instalacije izvedeno kako treba - možeš. Mislim spojiti na limiće...
Taj trafo bi ti odgovarao po naponu (imao bi neznatno niži napon ispravljača, te nešto nižu izlaznu snagu pojačala - nebitno!), ali me buni tih 10VA... kolika je izlazna snaga pojačala?
Kad radim pojačalo, obično snagu trafoa računam tako da W pojačala uduplam i onda su to VA trafoa. Ako je to AB klasa pojačala to je overkill, ali kako Grumf kaže: "...bolje dvaput više, nego dvaput manje"

... trafoi se mogu podijeliti na više vrsta po više raznih kriterija... a dvije glavne vrste mrežnih trafoa koje se koriste u elektronici su sa EI i toroidalnom jezgrom. EI zato šti im limovi podsječaju na ta slova (ne liče na EI NišRazoR wrote:I što to znači da je toroidalni

Servisi, stara pojačala... zlatni rudnik djelova... Uvijek se može naći neki trafo koji se ili direktno može koristiti, ili se premota samo primar...

Evo našao sam svoj ''zlatni rudnik djelova'' - pokvareni satelitski receiver.

Unutra je transformator (ispravan) snage oko 70W koji daje 3 različita napona:
1. 9V (plave)
2. 27V (crvene)
3. 16V (žute)

Ako želim koristiti sva 3 napona trebaju mi 3 Graetza i onda ću imati:
1. +-11V
2. +-37V
3. +-21V
E sad mi još nedostaje 0V, a to mogu dobiti iz šuko-utičnice.
Ispravite me ako sam gdje pogriješio

Unutra je transformator (ispravan) snage oko 70W koji daje 3 različita napona:
1. 9V (plave)
2. 27V (crvene)
3. 16V (žute)

Ako želim koristiti sva 3 napona trebaju mi 3 Graetza i onda ću imati:
1. +-11V
2. +-37V
3. +-21V
E sad mi još nedostaje 0V, a to mogu dobiti iz šuko-utičnice.
Ispravite me ako sam gdje pogriješio

- marty.markoh
- Napredujem
Naravno da si pogriješio!Kako si izmjerio ta tri napona?Najvjerojatnije da postoje sano dva(a imaš tri izvoda na trafu).Pogledaj malo bolje napone koje si napiso 9v/27v/16v-onaj od 9v-mjerio si razliku između 27v i 16v(mjerenje bez opterečenja!).DAKLE-izmjeri napon od 27v i zapamti žice.Zatim izmjeri napon od 16v i zapamti žice.Koja se žica u oba mjerenja ponavlja?Ta ti je zajednička žica za oba napona(oba greatz-a).ov nije uzemnjenje iz utičnice za taj trafo(pitanje dali ćeš uzemljenje u novom sklopu uopće koristiti)nego zajednički ispravljeni(ili neispravljeni-izmjenični pri poluvalnom ispravljanju)minus pol oba greatz-a. 
Što se tiče onih 1,41-zamisli si zavjesu-zastor (valovitu)-koliko je trebaš dužu imati nego što je prozor ako je želiš valovitu(preneseno na naš slučaj kada napon ispraviš-"ravnaš" upravo tu valovitost i dobijaš veći za 1,41 x)
p.s. taj trafo ti je preslab za 50w pojačalo ili neko drugo.(iznad 15-ak W-mono)

Što se tiče onih 1,41-zamisli si zavjesu-zastor (valovitu)-koliko je trebaš dužu imati nego što je prozor ako je želiš valovitu(preneseno na naš slučaj kada napon ispraviš-"ravnaš" upravo tu valovitost i dobijaš veći za 1,41 x)
p.s. taj trafo ti je preslab za 50w pojačalo ili neko drugo.(iznad 15-ak W-mono)
Naravno da si i ti pogriješio!Naravno da si pogriješio!Kako si izmjerio ta tri napona?Najvjerojatnije da postoje sano dva(a imaš tri izvoda na trafu).Pogledaj malo bolje napone koje si napiso 9v/27v/16v-onaj od 9v-mjerio si razliku između 27v i 16v(mjerenje bez opterečenja!).DAKLE-izmjeri napon od 27v i zapamti žice.Zatim izmjeri napon od 16v i zapamti žice.Koja se žica u oba mjerenja ponavlja?Ta ti je zajednička žica za oba napona(oba greatz-a).ov nije uzemnjenje iz utičnice za taj trafo(pitanje dali ćeš ga u novom sklopu uopće koristiti)nego zajednički ispravljeni(ili neispravljeni-izmjenični pri poluvalnom ispravljanju)minus pol oba greatz-a.

- marty.markoh
- Napredujem
Sorry-nisam vidio da izlaze 6 žica(sve što sam napisao vrijedi za trafo sa tri žice-ali primjenjivo i na druge sa još više žica).Neznam što onda nije jasno?-minuse vežeš zajedno(poslije ispravljanja ako imaš samo pozitivne napone-za poz.i neg.-vežeš drugačije).Onaj 9v (odnosno 27v-koji u stvarnosti može s bilo kakvim opterečenjem-čak i greatz-om- biti manji).Dakle mislio sam na lažnjak bez opterečenja (ne kod 9 nego kod 27).