Napon transformatora

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
RazoR
Pravo uznapredovao :)

Napon transformatora

Post by RazoR »

Ako netko ima volje volio bi da mi objasni ponesto o transformatorima.

Imam par pitanja pa ajmo redom:

1. Zašto se napon nakon graetza i elektrolita poveca 1.41 puta?

2. Što znači kad za sekundar piše npr. 2*24V? Zašto 2 puta? Jesu li to 2 sekundara? Koliko onda ima izvoda i koliki AC napon daje(24, 48 V ili?)?

3. Kako dobiti GND(0V) kod transformatora sa 2 izvoda na sekundaru?
Shenda

Post by Shenda »

Ajde redom:

:arrow: napon se zapravo ne poveća! Toliko i iznosi vršni napon izmjenične struje, a ovo što mi koristimo u priči je efektivni.
Ni računica nije baš tačna, jer se treba računati "u x 1,41 - d = U", gdje je d pad napona na ispravljaču (za jednu diodu oko 0,7V, a za Gretz 1,4V - da, u Gretzu se računaju samo dvije diode, one koje vode u određenoj poluperiodi)

:arrow: zašto dva puta? Zato što neki sklopovi zahtijevaju simetričan napon da bi radili! Da, onda su to dva sekundara. Izvoda ima četiri, a ako su srednji spojeni mogu biti i tri, ovisno o tome kako je trafo namotan. Napon je 2 X 24V, a ako ne koristiš srednij izvod onda je 48V...

:arrow: Jednostavno. :wink: Jedan od izvoda sekundara vežeš na masu. Ili izvode trafoa vežeš na Gretz, a minus sa Gretza na masu..., a limove trafoa na masu...

Ima šta jasno :?: :wink:
Last edited by Shenda on 04-08-2008, 17:19, edited 1 time in total.
RazoR

Post by RazoR »

:arrow: Hvala Shenda, uglavnom je jasno.

Znači ako npr. neko pojačalo treba +35, -35 i GND onda je U=35V.

u=(U+d)/1,41=36,7/1,41=26V

Onda je za to pojačalo trebam kupiti transformator: primar 220 V, sekundar: 26+26 V

TRAFO najbliži takvome u Chipoteci je: 10 VA 220/24+24 V, 65 kn.
To bi odgovaralo mom pojačalu, zar ne :?:

I mogu li GND spojiti direktno u utičnicu na one 2 limice gore i dolje (na spojeve u utikaču koji diraju te limice) :?:
Evo slika da bude jasnije:
Image
Shenda

Post by Shenda »

"To sa limićima" se zove šuko-utičnica i utikač... Da bude jasnije :!:

Ako je uzemljenje električne instalacije izvedeno kako treba - možeš. Mislim spojiti na limiće...

Taj trafo bi ti odgovarao po naponu (imao bi neznatno niži napon ispravljača, te nešto nižu izlaznu snagu pojačala - nebitno!), ali me buni tih 10VA... kolika je izlazna snaga pojačala?
Kad radim pojačalo, obično snagu trafoa računam tako da W pojačala uduplam i onda su to VA trafoa. Ako je to AB klasa pojačala to je overkill, ali kako Grumf kaže: "...bolje dvaput više, nego dvaput manje" :!: :wink:
RazoR

Post by RazoR »

Da, pojačalo je 50-ak W, zaboravio sam pogledati snagu trafoa. Znači treba mi trafo od 100W.

Gdje ću naći takav, u Chipoteci je najjači ''TRAFO 50 VA 220/24+24V TOROIDALNI'' :?:

I što to znači da je toroidalni :?:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

sve to je jako skupo.
ja odem u servis i od tipa kupim trafo kakav trebam za nekih 50 kn.
naravno ako nije neki jako snazan jer onda treba platit malo vise.
ali 100w ces sigurno dobit za nekih 50-60kn.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Shenda

Post by Shenda »

RazoR wrote:I što to znači da je toroidalni :?:
... trafoi se mogu podijeliti na više vrsta po više raznih kriterija... a dvije glavne vrste mrežnih trafoa koje se koriste u elektronici su sa EI i toroidalnom jezgrom. EI zato šti im limovi podsječaju na ta slova (ne liče na EI Niš :lol: ), a toroidalni zato što su okrugli... I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, ali se toroidalni smatraju boljim...

Servisi, stara pojačala... zlatni rudnik djelova... Uvijek se može naći neki trafo koji se ili direktno može koristiti, ili se premota samo primar... :wink:
RazoR

Post by RazoR »

Evo našao sam svoj ''zlatni rudnik djelova'' - pokvareni satelitski receiver.

Image

Unutra je transformator (ispravan) snage oko 70W koji daje 3 različita napona:

1. 9V (plave)
2. 27V (crvene)
3. 16V (žute)

Image

Ako želim koristiti sva 3 napona trebaju mi 3 Graetza i onda ću imati:
1. +-11V
2. +-37V
3. +-21V

E sad mi još nedostaje 0V, a to mogu dobiti iz šuko-utičnice.

Ispravite me ako sam gdje pogriješio :!:
marty.markoh
Napredujem
Napredujem

Post by marty.markoh »

Naravno da si pogriješio!Kako si izmjerio ta tri napona?Najvjerojatnije da postoje sano dva(a imaš tri izvoda na trafu).Pogledaj malo bolje napone koje si napiso 9v/27v/16v-onaj od 9v-mjerio si razliku između 27v i 16v(mjerenje bez opterečenja!).DAKLE-izmjeri napon od 27v i zapamti žice.Zatim izmjeri napon od 16v i zapamti žice.Koja se žica u oba mjerenja ponavlja?Ta ti je zajednička žica za oba napona(oba greatz-a).ov nije uzemnjenje iz utičnice za taj trafo(pitanje dali ćeš uzemljenje u novom sklopu uopće koristiti)nego zajednički ispravljeni(ili neispravljeni-izmjenični pri poluvalnom ispravljanju)minus pol oba greatz-a. :D
Što se tiče onih 1,41-zamisli si zavjesu-zastor (valovitu)-koliko je trebaš dužu imati nego što je prozor ako je želiš valovitu(preneseno na naš slučaj kada napon ispraviš-"ravnaš" upravo tu valovitost i dobijaš veći za 1,41 x)
p.s. taj trafo ti je preslab za 50w pojačalo ili neko drugo.(iznad 15-ak W-mono)
RazoR

Post by RazoR »

Naravno da si pogriješio!Kako si izmjerio ta tri napona?Najvjerojatnije da postoje sano dva(a imaš tri izvoda na trafu).Pogledaj malo bolje napone koje si napiso 9v/27v/16v-onaj od 9v-mjerio si razliku između 27v i 16v(mjerenje bez opterečenja!).DAKLE-izmjeri napon od 27v i zapamti žice.Zatim izmjeri napon od 16v i zapamti žice.Koja se žica u oba mjerenja ponavlja?Ta ti je zajednička žica za oba napona(oba greatz-a).ov nije uzemnjenje iz utičnice za taj trafo(pitanje dali ćeš ga u novom sklopu uopće koristiti)nego zajednički ispravljeni(ili neispravljeni-izmjenični pri poluvalnom ispravljanju)minus pol oba greatz-a.
Naravno da si i ti pogriješio!
:arrow: Razlika između 27 i 16V je 11, a ne 9V.
:arrow: Nema zajedničke žice. Vidiš da iz trafoa izlazi 6 žica, a ne tri - po dvije su iste boje. Napone sam mjerio između žica istih boja kao što sam i napisao ranije.
marty.markoh
Napredujem
Napredujem

Post by marty.markoh »

Sorry-nisam vidio da izlaze 6 žica(sve što sam napisao vrijedi za trafo sa tri žice-ali primjenjivo i na druge sa još više žica).Neznam što onda nije jasno?-minuse vežeš zajedno(poslije ispravljanja ako imaš samo pozitivne napone-za poz.i neg.-vežeš drugačije).Onaj 9v (odnosno 27v-koji u stvarnosti može s bilo kakvim opterečenjem-čak i greatz-om- biti manji).Dakle mislio sam na lažnjak bez opterečenja (ne kod 9 nego kod 27). :D
Post Reply