Slika na TV-u u kuci

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
P-N-P
Napredujem
Napredujem

Slika na TV-u u kuci

Post by P-N-P »

Imam kuću u kojoj ne zivimo jer je jos u gradnji ali jedan kat je sreden i htio bi doci s ekipom i gledat utakmicu i slicno ali je slika ocajna svaki put ,antena je na najvisem katu.
Sada me zanima kako malo poboljsat signal ,ima li neka shema da malo poveca signal ocisti sliku ,ili nesto za polozaj antene???

Bilo sta sta moze pomoc predlažite!
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Koju TV antenu sada koristiš?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Evo ti ovdije i priložene sheme UHF i VHF antenskih pojačala ako si raspoložen da ih izradiš sam.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... lifier.rar
P-N-P
Napredujem
Napredujem

Post by P-N-P »

Ajme neznam koja je to antena ali nije ona mala sta stoji povise televizije,vec veca stoji na zadnjem katu

ove sheme je li se obe spajaju kabell od televizije ili ???
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

jedno pojačalo ti je UHF znači za jednu antenu a drugo ti je VHF za drugu antenu ...VHF su ti nižje frekvencije kanala dok UHF višje frekvencije kanala...
zavisi na kojim kanalima dobivaš TV signale takvu antenu trebaš i takvo pojačalo...
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Pitanje....

Na kakvu se to antenu spaja?ja imam i riblju kost i onu mrezastu na koju ide adapter od 12 v sad neznam dali se treba nesto vaditit iz te mrezaste ili ne,i dali moze riblja kost :?:
marty.markoh
Napredujem
Napredujem

Post by marty.markoh »

Što se tiče antena...ako na te dvije (normalno ne istovremeno bez skretnice/dvoulaznog pojačala)nemaš osrednju sliku (sve ok-s malo krupnog rastera ili snijega)-nikakvo pojačalo ne pomaže!Ako imaš sliku s sjenom-znači da ti antena nije dobro usmjerena ili dobijaš odbijanac od neke bliže više prepreke.Ona druga koju spominješ(s 12v adapterom)već ti ima u sebi pojačalo.Probaj onu kako kažeš riblju kost(valjda misliš logaritamsku?)spojiti i malo okretati prema smjeru dolaska signala(trebao bi znati odašiljač koji emitira ali za prvu ruku ako to neznaš-orjentiraj se prema većini susjednih antena).pogledaj na kojem kanalu imaš dolje u kući prijem(ili susjedi na kojem gledaju).Ovo sve govorim ako nemaš predznanje o antenama.Zapamti prejako pojačanje(pojačalo + pojačalo ili jedno s velikim pojačanjem)može ti uništiti dobru sliku(primaš sve ali ništa čisto-pruge/dvostruka slika,itd).Osnovno pravilo za pojačalo=nadoknađuje gubitke u vodovima i prijelazne gubitke konekcije i dodaje "force" za oko 20 posto-DAKLE POJAČALO DA-ako zeliš popraviti sliku za dvadesetak posto.Isti postotak(otprilike) je razlika između antene na krovu i antene na tavanu. :D
p.s. kada budem ima više vremena uploadad ću shemu poajačala(širokopojasnog-22dB)-s dva BFR91A-vrlo jednostavna izrada(ja ih do sada izradio oko300-njak i sva odlično rade)
Post Reply