strujno ogranicenje na napajanjima

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
denahv
Pravo sam se raspisao :)

Post by denahv »

@IC, ma neću se ja zezati s tim, najbolje ću kupiti novi. A ovo sam se malo zeznio kad sam reko da na trafu ima pol (+) i pol (-)... (pogledaj u koliko sam sati pisao postove :D ) Naravno da je struja bez greca izmjenična, ista kakva je iz utičnice samo sa manjim (ili većim) naponom. Zeznio sam se :oops: :D

EDIT: a mislim da mi taj ograničavač struje neće biti ni potreban jer će mi stalno bit na maximum tak da stvarno nema potrebe da se to ubacuje. Može se ubacit ali mislim da nema potrebe :wink:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

A zasto vi obojica mislite da ne treba ogranicavac struje? Jeste li razmislili zasto su ga konstruktori implementirali u svoje projekte?
denahv

Post by denahv »

Pa ja kad nešta radim, struju uvijek "opičim" do kraja... Ali recimo za punjenje baterija, akumulatora ili nečega, onda ograničim struju. Ali kad nešta spajam, neki rad, struja je uvijek na najjače :D .

E sad, stručno ne znam zašto bi trebalo staviti ograničavač struje :)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

sto se tice toga, ja ne drzim na maximum. a to je jako zgodno pri prvom ukljucenju uredjaja.
namestis na odgovarajucu struju i ako si nesto zezno nista nece crci nego ce odreagovati strujna zastita.
denahv

Post by denahv »

Dali je moguće ugraditi automatski osigurač i kada se kratkospoje (+) i (-), da taj osigurač izbije. Vidio sam dosta takvih ispravljača. Nisam baš gledao dali i ovaj ispravljač to ima... Jeli komplicirano to ugraditi u bilo koji ispravljač? Recimo da stavim to na adapter, da kada se kratkospoji nešta da izbije ta sklopka... Koje modifikacije bi trebao uraditi? Imam dva adaptera od 12V, 1A.

EDIT: Još jedno pitanje vezano za ove moje adaptere. Kada stavim na 12V, na mjernom instrumentu piše 18V. Dali je to normalno?
Last edited by denahv on 09-06-2008, 21:08, edited 2 times in total.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

i to ti je vrsta strujne zastite. u principu podesi se max struja i kad struja potrosaca predje granicu onda su ukljuci rele.
http://www.elecfree.com/electronic/elec ... -by-brx46/
eto prvi link sa googla, mada moze se i odraditi sa jednim releom, stojketu sam prepravljao tu semu pa ako ga ne mrzi nek je okaci, da ne radim ponovo.
denahv

Post by denahv »

pedja089 wrote:stojketu sam prepravljao tu semu pa ako ga ne mrzi nek je okaci, da ne radim ponovo.
@Stojke369, može šema :D ?
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

tiristor treba odabrati prema struju koju rele vuce. kalem rela treba da je predvidjen za napon koji daje trafo. sa poteniometrom se steluje kada ce se strujna zastita ukljuciti. kada se zastita ukljuci ostaje ukljucena sve dok se ne stisne taster.
Image
Post Reply