UPUTE U ELEKTRONIKU
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
UPUTE U ELEKTRONIKU
Pozdravljam,
Pošto sam novi i tek ulazim u elektroniku, bilo bi mi dragi da me uputite
u komponente, instrumente za mjerenje istih, kako se mjere, koji alat je potreban, gdje se kod nas sve to može nabaviti, štampane poloče i sve to...
Pored navedeno interesuje me inastalacija audi opreme u auto kako to ide šta je potrebno koji instrument, kako se sve to radi, instalacija radio cd player-a, pojačala, zvučnika...
Hvala vam, sve najbolje
Pošto sam novi i tek ulazim u elektroniku, bilo bi mi dragi da me uputite
u komponente, instrumente za mjerenje istih, kako se mjere, koji alat je potreban, gdje se kod nas sve to može nabaviti, štampane poloče i sve to...
Pored navedeno interesuje me inastalacija audi opreme u auto kako to ide šta je potrebno koji instrument, kako se sve to radi, instalacija radio cd player-a, pojačala, zvučnika...
Hvala vam, sve najbolje
E moj druze stari. Puno zelja ti imas. Samo je jedan mali problemcic u cijeloj prici. Ljudi idu u skolu po nekoliko godina da nauce sve ovo sto bi ti htio znati. Bojim se da ces ovdje tesko sve to nauciti. Nije nemoguce, ali za pocetak bi trebao bar znati engleski pa da se sluzis Google-om, jer sumnjam da ce ti netko imati strpljenja odgovarati na sva tvoja pitanja. Morat ces i knjige kupovati, a nisu bas jeftine i tesko se pronalaze.
Pozdravljam, Nije problem u poznavanju dosta toga znam jer sam završio elektro-tehničku samo moju generaciju i druge je tako zapalo da nismo imali profesora na praski, a samostanu praksu kod privatni ili negdje drugo nisu nam dali.
Sada idem na fakultet, treća godina, elektronika me interesuje posebno auto elektronica audio tuning i tako te stvari
Tako da svaki vid pomoći će mi dobro doći.
Hvala vam
Sada idem na fakultet, treća godina, elektronika me interesuje posebno auto elektronica audio tuning i tako te stvari
Tako da svaki vid pomoći će mi dobro doći.
Hvala vam
Sve ti je to buraz isto, ako si pratio teoriju u skoli i doguro do trece godine na faxu nemas sta pitati, omov zakon za uho, i zice u ruke. kad pocnes neces se zaustaviti, samo ako hoces biti master moze ti naskoditi za fax, jer na pocetku trebas puno vremena provesti u poslu dok ne steknes praksu.
I samo hrabro.
I samo hrabro.
Ovako mene intresuje kako se rade stvari oko akustike u autu, kako cu instalirati cd player, kako zvučnike, pojačala i sve to...
Šta je potrebno? Alat to u redu, ali kako ispitat nulu, plus, minus sve sve što je vezano za instalaciju audio stvari u auto.
Ja sad imam samo auto ispitivač. Jel to dovoljno?
Hvala, svako dobro
Šta je potrebno? Alat to u redu, ali kako ispitat nulu, plus, minus sve sve što je vezano za instalaciju audio stvari u auto.
Ja sad imam samo auto ispitivač. Jel to dovoljno?
Hvala, svako dobro
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
hmm ja sam jos srednja skola, a tebi stvari objasnjavam a ti 3 godina fax-a. Al hajde.
Kako povezat CD-player minus ti je uvjek onaj lim okolo obicno na zadnjoj strani CD-player-a se nalazi saraf da zavrnes minus, mada tu vecinom sve imas na slici koja se nalazi na radiju gdje ti se sta gdje dode plus gdje minus. A ako neznas to onda lim ti je minus a plus trazis tamo sto skines limove sa CD-player-a i na prekidac stavis jedan kraj ispitivaca provodnosti a vamo mjenjas po zicama i koja ti bude provela to ti je plus( meni je tako najlakse naci kada neznam gdje mi je sta). A sto se tice zvunicka tu nemozes pogrijesit najcesce ti su ti dvije iste boje zica zvucnici i tako imas 2-4 para zica sve zavrisi.
Eto nadam se da sam ti koliko toliko pomogo
Kako povezat CD-player minus ti je uvjek onaj lim okolo obicno na zadnjoj strani CD-player-a se nalazi saraf da zavrnes minus, mada tu vecinom sve imas na slici koja se nalazi na radiju gdje ti se sta gdje dode plus gdje minus. A ako neznas to onda lim ti je minus a plus trazis tamo sto skines limove sa CD-player-a i na prekidac stavis jedan kraj ispitivaca provodnosti a vamo mjenjas po zicama i koja ti bude provela to ti je plus( meni je tako najlakse naci kada neznam gdje mi je sta). A sto se tice zvunicka tu nemozes pogrijesit najcesce ti su ti dvije iste boje zica zvucnici i tako imas 2-4 para zica sve zavrisi.
Eto nadam se da sam ti koliko toliko pomogo
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
pa daj jarane odluci se jesil fakultet ili nisi... sta imas imas li srednju skolu zavresnu ????
I daj pitaj ako ti je nesto nejasno tu smo da ti pomognemo a nemoj da te bude sram radi tvog "neznanja" ( izvini ako si se nasao uvrijedjen al pitao si osnovne stvari, al nemoj da ti ovo bude neka prekretnica )
I daj pitaj ako ti je nesto nejasno tu smo da ti pomognemo a nemoj da te bude sram radi tvog "neznanja" ( izvini ako si se nasao uvrijedjen al pitao si osnovne stvari, al nemoj da ti ovo bude neka prekretnica )