jel pametno zaglavit jeftiniji fotic

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
marsovac
Napredujem
Napredujem

jel pametno zaglavit jeftiniji fotic

Post by marsovac »

Ovako. .Ja se bavim i fotografijom.. i godine 2006. sam bio kupio fotić..
E,sad, to je bio sony dsc-s40, i kao i svi drugi neprofesionalni i ne-skupi digitalni fotići, imo je maksimalnu ekspoziciju od jedne sekunde.. što je pri mračnim uvjetima bilo bzvz..

E, sad, ono što me zanima je jel bi s nekim takim fotićem(ovog sam nabavio po 300kn, a sličnih ima po 300-400kn), mogo uslikat nešto veće ekspozicije, na princip da mu zaglavim procesor u trenutku čekanja, one jedne sekunde, dok na ekranu piše "capturing"...

Neznam kakav bi zapravo efekt dobio s tim, a nemogu ispitat, neznam jel bi se kod prevelike ekspozicije ccd zasitio sam od sebe i slika bila cijela bijela odnosno imala šarene točke po sebi i bila jadna...

Osim tog, na koji princip one web kamere prespojene za veću ekspoziciju, za astronomiju, zapravo rade..naprimjer:
http://www.willbell.com/WebcamAstrophoto/webcam_c1.pdf

Tu ima nešt puno trtljanja o tom i nenađem korisne informacije.. mislim sve je to divno no jel ja to od fotića mogu napravit? XD

Nakon što je tom dsc-s40 fotiću crko ccd, čačko sam mu po elektronici da vidim kak mu zaglavit procesor..

Ima kristalni oscilator, onaj 4-pinski,od 12.000 MHz i kad mu nekom kratkom i debljom žicom spojim izlaz oscilatora s GND-om, fotić se zaglavi, i čim pustim nastavi ko da ništ nije bilo.. ipak, kad sam probo izvuć te 2 žice van i kratkospojit ih izvan fotića, s namjerom da stavim tu tipku, ne postignem željeni eefkt.. nešt počne brljačit , i za manje od sekundu se resetira, ili se zaglavi bezveze.. očito mi je induktivitet tih 5cm žice bio prevelik, a i kontam da oscilator nije namijenjen za takvo maltretiranje :D ..

Sad imam drugi vrlo sličan fotić, sony dsc-p43 ,kojem je iz čista mira crklo napajanje, ulazni oscilator, pa gledam kad ga dam popravit, da mu dam razloga da idući put crkne..
U tom fotiću je isti taki oscilator al od 54MHz ,pa me zanima na koji mi je način to najpametnije zaglavit, i jel bi ja na kraju krajeva imo šta od tog?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Lakse ti je firmware novi napraviti nego to elektronski modifikovati :) Mozda vec ima neki custom firmware za taj fotic kao sto ima za cannone neke!
Post Reply