Motor za pomicanje wireless antene

Završeni projekti naših članova foruma sa pratećom dokumentacijom za ponovnu izradu istog.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Cika Spasoje
Pravo uznapredovao :)

Motor za pomicanje wireless antene

Post by Cika Spasoje »

Pozdrav kolege elektroničari :)

Počeo sam raditi na projektu daljinskog pozicioniranja antene, odnosno da sjedim u sobi, a antena se na balkonu okreće prema tome kako joj ja zadajem tipkama. ( po horizontali i vertikali ).

Nakon malo konzultacije s jednim majstorom ( ocem :D ) sam došao na to da mi trebaju step motori ( ako želim finoću ), ili obični elektromotori, ali spojeni na vratilo preko reduktora.

Osnova mi je vratilo iz industrijskog printera, koji ima upravo ono što ja trebam :), elektromotor veće snage, spojen na vratilo preko reduktora.

Rasturio sam i svoj stari printer ne bih li došao do još elektromotora :).

Za to ću koristiti minimalno 2 elektromotora: jedna za podešavanje po horizontali, i drugi po vertikali.

Horizontala - Pošto motor jako brzo okreće vratilo unatoč reduktoru, mora raditi na naponima nižim od 5V, te tu uskače staro napajanje i njegovih 3.3V
Nije isključena poraba PWM-a ;)

Vertikala - za podešavanje kuta nagiba antene, odnosno vertikalne pozicije koristiti će se step motor, težine nekih 220g ( puno, te ću ga pokušati zamijeniti s nekim lakšim step motorom )

Kontrolu sam zamislio preko PIC-a , i softa na računalu.

Nadam se realizaciji projekta uskoro :D
U tome će mi, nadam se, pomoći ekipa izDelPro-a

Evo nekih slika:

ImageImageImage
Image
Svi čipovi rade na bijeli dim, dok taj dim izađe iz njih, ... oni više ne rade.
Image
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

r2d2 i ja imamo skoro gotov projekat, ide sa seriskog porta, samo sto samo motor koristio od setelitske antene, to je obican elektro motor, sa reed senzorom.
aplikacija je skoro gotova, moze da pamti 10 pozicija, sa mogucnosti davanja imena svakoj poziciji, razmisljao sam dodati i jacinu signala, ali nisam uspeo...
upravljane motorom ide se najobicnijim h bride-om.
ugao koji pokriva je 90stepeni...
edit: evo i kako je izgeda program

Image
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Nemoj zaboraviti da ubacis u program da pamti na kojoj je poziciji ostavio antenu i kad se ugasi racunar! Pretpostavljam da koristis bazu podataka ili makar text fajl!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

naravno da pamti sve to, koji je port, zadnja pozicija, bila sacuvana ili ne. znaci klizac ostaje gde je bio i poslednji put. a ne koristim ni tekst fajl, niti bazu podataka...
sve to ostaje sacuvano na mestu nepristupacnom svakom korisniku, tako da je mogucnost da korisnik nesto zezne minimalna
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Odlična stvar :),

Ja sam si program zamislio da prilikom 1. uključenja, napravi kalibraciju po horizontali i vertikali. Ond da pozicionira antenu u krajnji desni položaj, i usmjeri ju nadolje.

I počinje okretati antenu na lijevo za 180°, kada dođe do krajnje lijeve točke vrati se natrag, i malo podigne antenu. I tako sve dok antena bude gledala visoko u zrak.
Nakon toga memorira pozicije gdje su signali pojedinih točaka bili najbolji.

I prilikom sljedećih paljenja samog programa da imam ponuđene pozicije, i odabirem koja mi više odgovara ( najbolji signali pojedinih točaka ).

Mjerenje jačine signala bi napravio pomoću Network stumblera, tj pokušao nekako iskombinirati da program očitava vrijednosti iz njega.

Naravno, moguće je i manualno namještanje pozicije.

To bi bila složena verzija :D, a jednostavnija verzija je pomoću tipkala, mikrokontrolera i žice, gdje bi žicu proveo od radnog stola, pa do elektronike vani. A monitoring bi vršio na svojem računalu preko monitora.

No.. to je sve "lakši" dio :D, prvo treba riješiti hardverski dio :D

Edit: Isprobano s PWM-om, mislim da ću njega koristiti za DC motor, tj za podešavanje po horizontali. Mogu fino podesiti kako brzo će se vratilo okretati, i samo taj PWM spjoim na neki relej, Darlington, i slično :)
Image
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

e vidis i nama je ostala samo kalibracija, i tu smo odustali...
tj ja sam odustao, i radio neke malo korisnije stvari :wink:
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Pretpostavljam da je registry u pitanju?
Ukoliko pises u registry, neki antivirusi bi program mogli prepoznati kao virus :wink:
l3xu5

Post by l3xu5 »

ako imas sat. antenu sa tim motorom (imam je ja) ona posjeduje daljinski upravljac
i neznam bil se mogla spojiti s pc-om i da radi s motorom da pomjera naprijed,nazad, na daljinskom imaju samo 2 tipke, jedna je naprijed jedna nazad.
Ja bih to sebi nes uradio, ali nisam se raspitivao mozel se to uradit, imate li kakvu ideju kak da se uradi i sta da se uradi :lol:

@r3d :
"neki antivirusi bi program mogli prepoznati kao virus" :lol:
zato ne koristi antivir :D
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

MladaNada wrote:Pretpostavljam da je registry u pitanju?
Ukoliko pises u registry, neki antivirusi bi program mogli prepoznati kao virus :wink:
naravno da nece, svi programi koriste registre... kreni od worda, winampa, itd...
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Počeo sam raditi na projektu daljinskog pozicioniranja antene, odnosno da sjedim u sobi, a antena se na balkonu okreće prema tome kako joj ja zadajem tipkama. ( po horizontali i vertikali ).....
Ako ce antena da sluzi za wireless Net cemu pomjeranje po elevaciji (gore-dolje). Ne kazem da je tesko napraviti, nego ne vidim svrhu.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

@alexa_pg,tu se slazemo, zato smo mi i slagali samo pomeranje po horizontali
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

? Ako se neće mjenjati nagib antene, kako će se onda pobogu naštelati na hotspot kako spada?

Samo horizontalnim pomicanjem :roll: , pa mora biti i vertikala :!:

Nisu sve točke u ravnini. da štelaš samo horizontalno.

Na ovo sam mislio:

Image
Image
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

pedja089 wrote:
MladaNada wrote:Pretpostavljam da je registry u pitanju?
naravno da nece, svi programi koriste registre... kreni od worda, winampa, itd...
Govorim ti iz iskustva, pogledaj na virustotal.com pa mi javi da li ga je ijedan prepoznao kao suspicious file!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ne bi se ja uzdao u to tvoje iskustvo :? jer je nikakvo...
izvoli rezultate

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... screen.GIF
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pozdrav

i meni je cudno sto se patis sa vetikalnim pomeranjem...
nije ti valjda hotspot na 100m od tebe na nekom silosu (a ti u prizemnoj kuci)a neki drugi hotspot na par kilometara pa da imas bitnu razliku u smeru zracenja?
u tom slucaju bi ti trebalo to pomeranje mada na 100m mozes antenu da okrenes gde hoces antenu primice nekakav reflektovani signal sigurno.
a i kakva ti je to antena koja je tako "ostra" pa mora da bude bas toliko precizno?
mislim da ideja nije losa ali je malo previse iskomplikovano bez potrebe ali to je stvar ukusa i potreba.
kod mene je recimo 3d corner bio na krovu 2 godine i radio preko ap-a na 1200m daljine sa extra signalom da bi slucajno primetio kad sam je skoro skinuo radi farbanja da sam nosac napravio tako da je antena "bacala" preko 20 stepeni vise u odnosu na horizontalu!
a nosac kad sam pravio sam namerno napravio da baca malo "vislje" posto mi je ap provajdera bio na oko 200m na soliteru koji je visi od mene za bar 30m pa sam odokativno metodom malo iskrivio nosac da antena baca vose prema gore. :D
zamislite na koju to visinu dodje najjaci snop zracenja na 1200m ako je kod mene visina antene od zemlje oko 10m a ipak je radilo 2 godine bez problema.
kada sam zamenio nosac da antena zraci ravno dobio sam par db jaci signal.

pozdrav
Image
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

nikad se nesto ozbiljnije nisam pozabavio wirelessom ali mi se cini da je vertikala stvarno nepotrebna...
gledao sam kako su neki postavljali antene, pa to je uzas, video sam cak antenu zavezanu zicom za prozor u prizemnoj kuci, AP je bio na nekih 500m, na vatrogasnom tornju,visine manje vise 20m i signal je bio odlican...
moj savet ti je da slozis samo horizontalu, pa isprobas, pa ako ne budes zadovoljan, tj vidis da imas potrebe za vertikalom, lako ces je dodati...
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Ako se neće mjenjati nagib antene, kako će se onda pobogu naštelati na hotspot kako spada?
Namjera mi nije da te odvracam od vert. pomjeranja antene. Jednostavno, razmjena misljenja. Ako prosecna antena ima karakteristike:
- frekvencija 2400-2500 MHz
- 19 dBi dobitak
- širina snopa 12° horizontalno 9° vertikalno
- horizontalna ili vertikalna polarizacija
- odnos naprijed/natrag 25 dB
- impedancija 50 oma
cemu vert. pomjeranje. Ako je vert. ugao 9 stepeni a ti udaljen od antene par stotina metara, svejedno je da li je antena hotspota u prizemlju ili na vrhu solitera.
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Vjeruj mi ;) bavim se wirelessom dosta dugo, i znam kako je kad nije antena naštelana kako spada.

Imam pun kufer APova u blizini koji nisu na istim visinama, i naravno antene na njima su 2dBi omnice, koje jako slabo zrače. Tako da je vertikala od velike važnosti u tome ;)

Nije problem to napraviti, nti kontrolirati, problem je kasnije sve dolje vaditi da bi dodao vertikalno pomicanje, zato se na to ide u startu.

No da ne zatrpavamo po forumu previše, javim se tekar kad ću početi raditi na projektu ( sad već radim, ali sve je tek na papiru, tako da... :) )

Pozdrav
Image
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

Imam pun kufer APova u blizini koji nisu na istim visinama, i naravno antene na njima su 2dBi omnice, koje jako slabo zrače. Tako da je vertikala od velike važnosti u tome Wink
nema veze sa temom ali mi je sada jasnije zasto ti treba tolika preciznost! :twisted:
one male antene na ap-ovima stvarno jako slabo zrace posebno ako su kod nekog u stanu a taj neko koristi naprimer adsl pa "razbacuje" net po stanu/kuci ! :wink: :D
izvini sto sam pokusavao da te ubedim da ti netreba vertikalno pomeranje posto vidim da si u pravu. :wink: :D

pozdrav
Image
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

:lol: :lol: :lol:

:twisted:
Image
Post Reply