GITACORD pojacalo

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
zen-x
Napredujem
Napredujem

GITACORD pojacalo

Post by zen-x »

Da ne duljim, imam kod kuće GITACORD pojačalo za koje ne znam da li radi ili ne, a ne znam kako da ga testiram. Pojačalo ima pet ulaza, e to je ono što me muči. Ima dva ulaza MIC (znam da su to ulazi za mikrofon, ali nemam mikrofon, pa ne mogu testirat, a još i ima one prastare konektore, ne znam točno kako se zovu ali izgledaju kao konektori za miš, samo što su tri-četri puta veći), ima jedan ulaz za električnu gitaru (a ni nju nemam), i ima još dva ulaza, na jednom piše MG , a na drugom PU (konektori su isti kao ovi za mikrofon), pa ako neko zna šta mogu priključit na te ulaze neka kaže. GITACORD je slovenska marka pojačala (i to dosta stara), pa možda zato ima ove čudne nazive ulaza. Našo sam na internetu da je snaga tog pojačala 300W :?: ali to ne znam za sigurno, jer na samom pojačalo ne piše ništa osim ovih oznaka za ulaze.
Svaka pomoć dobrodošla!
maldini

Post by maldini »

Pozdrav
Dali pojačalo radi ili ne možeš jednostavno provjeriti. Uzmeš komad žice promjera od oko 1 mm, (bez izolacije), i držeći žicu golim rukama guraš u svaki pin od svakog ulaza. Ako je pojačalo ispravno kad pogodiš koji pin je ulaz, čut ćeš brum u zvučniku. Još je bolje da prste malo namočiš ili nasliniš. To ti je najjednostavniji test. Ti "čudni konektori su DIN konektori i mislim da se još i danas upotrebljavaju. Ulaz MG je magnetofon, onda su se upotrebljavali genijalni kolutaši, šta le PU neznam. Nadam se da sam ti bar malo pomogao.
lp
Maldini
zen-x
Napredujem
Napredujem

Post by zen-x »

E o tome ti ja pričam:
http://www.chipoteka.hr/www/pi*s/2630400100.jpg
Normalno da si pomogao, sad barem znam kako se ti konektori zovu. Reko sam da su prastari, zato što ih nisam vidio ni na jednom uređaju, osim ovog pojačala, i dva-tri isto toliko stara gramafona. A ovo za magnetofon sam si i mislio da je to to. Ha bojim se ako je pojačalo ispravno, da će, kad gurnem tu žicu postati neispravno, a ako je neispravno, onda će i ostati neispravno, dok ga ne popravim. Ali šta je tu je, probat ću. A ovo sa slinjenjem po prstima rađe ne bi probavo, jer je pojačalo puno prašine, a neda mi ga se čistit, ali ako se ispostavi da je ispravno, biti će i očišćeno.
Razmišljo sam si o ovom PU, pošto baš nekužim slovenski jezik, a znam da oni koriste našu gramatiku, samo obrnuto, moglo bi biti da PU znači Pojačalo Ulazno ili tako nešto, ali da je u biti to ulaz na koji mogu spojit recimo neki radio.
Hvala na pomoći!
maldini

Post by maldini »

Nemaš se čega bojati. Što god radio na ulazu, recimo za mikrofon, osim priključivanje nekog napona, ne možeš pokvariti pojačalo. Najlakše bi ti bilo da nađeš odgovarajući muški konektor, gurneš ga u ulaz za mikrofon jer je taj ulaz najosjetljiviji i onda pipaš prstom po kontaktima. Pala mi je jedna ideja, mislim da bi ti mogla poslužiti neka stara tastatura. Mislim, mada nisam siguran, da bi ti taj konektor mogao poslužiti.
lp
Maldini
Post Reply