PCB + Toner Transfer + Laminator

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
VasilyZaitsev
Pravo uznapredovao :)

PCB + Toner Transfer + Laminator

Post by VasilyZaitsev »

U potrazi za sto jednostavnijim nacinom prenosa sheme na PCB, prije par mjeseci na Netu sam naletio na nacin prenosenja sheme tonerom. Znate ono, print na glossy papir preko laserskog printera, onda peglu u sake i glumiti domacicu. Postupak je jednostavan, u odnosu na standardno osvjetljavanje (uzimajuci u obzir vlastorucno "Pozitiviranje" plocice) proces je pravo lagan, ali (naravno, uvijek ima ono "ali") problem je bio u samom peglanju.

U pocetku upoznavanja sa procesom, najveci problem mi je bio sto bi se toner ili previse razlio ili se na nekim mjestima ne bi dovoljno dobro uhvatio za bakar. Nakon sati i sati peglanja poslo mi je za rukom da skontam u cemu je fazon - naime, plocicu dimenzija 11x11 cm potrebno je bilo peglati najmanje 10 minuta na najjacoj postavci (radi se o "prijeratnoj" pegli, ako koga interesuje :D) i pored toga pritisak kojim pegla djeluje na plocicu kada "samostalno" stoji, dakle bez dodatnog pritiskanja, bio je prevelik i zbog toga bi se toner razlio. Zakljucak - potrebno je bilo peglati sa manjim pritiskom. I na kraju sam se poprilicno uvjestio sa ovim procesom, ali opet nisam bio zadovoljan. Najtanji vod koji sam mogao ovako peglati bio je 16 mil-ni sto mi je u nekim projektima bilo predebelo.

Onda mi je na pamet pala ideja, takodjer vec vidjena na Netu - koristenje laminatora. Zahvaljujuci rodjaku, prije godinu-dvije u sake sam dobio rashodovani laminator koji mi se evo sve do neki dan kiselio u podrumu. Radi se o Attalus 400 modelu koji prima "stvari" sirine do 4" (~10 cm) i snage oko 200W. Laminator nema nikakvih podesavanja, dovoljno ga je ustekati u struju, ukljuciti i cekati da se zasvjetili LEDica "Ready".

Image

Ono sto je posebno zanimljivo kod koristenja laminatora (barem ovog mog) jest da za upotrebu nije potreban nikakav glossy papir, cak sta vise, toplom preporucujem upotrebu najobicnijeg bijelog papira jer daje superiorne rezultate u odnosu na glossy papire, a i lakse se natapa vodom i odvaja od plocice. Istina, do sada sam isprobao samo dvije vrste glossy papira (radi se o prospektima) koji su sa peglom davali veoma dobre rezultate. Zbog cega obicni papir rula sa laminatorom jos nisam skonto.

Evo jedne testne seme prenesene sa laminatorom (vodovi su sirine 10 mil-sa, samo se nekih 2 mm voda na vrhu seme nisu dobro prenijela, zbog cega - ne znam):

Image

Jos jedna napomena, na vecini web siteova koji opisuju toner transfer koristenjem laminatora spominju se modificirani laminatori (radi boljeg zagrijavanja i/ili usporavanja prolazenja plocice kroz laminator). Ovaj moj radi svoj novi posao out-of-the-box - dakle bez ikakvih modifikacija.

Nabrzaka skuckah ovaj romancic, pa ako ko misli da bi mu mogao posluziti slobodno neka proba. Nadam se da cu u skoroj buducnosti postati jos prenesenih shema, a do tada i ranije - lijep pozdrav :D
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Izradjena testna plocica sa testnim vodovima i njihovim sirinama/debljinama izrazenim u milima:

Image

Imajte na umu da su linije ipak nesto sire od njihovih nazivnih sirina zbog koristenja limene plocice koja je kroz laminator prosla paralelno sa pertinaksom i zrcalnom shemom na papiru, a sve radi boljeg prijanjanja tonera na bakar.

Kako god, ja sam poprilicno impresioniran :D
Post Reply