Usporedba LCD i plazma televizora

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Smjesko
Stariji član
Stariji član

Usporedba LCD i plazma televizora

Post by Smjesko »

Pozdrav genijalcima. :D
Buduci da nisam proucavao ovu tematiku, a prijatelj mi zeli kupiti TV, te me pitao za savjet, nisam mu mogao pomoci pa pitam ovdje.
Dakle, zanima nas sto je bolje kupiti - TV sa LCD ekranom ili sa plazmom? Koliko sam promatrao oba ekrana, primijetio sam da plazma ima nesto vece tocke slike i naravno - plazma ekrani mogu biti znatno veci od onih s tekucim kristalima. Boja i ostrina kod obje tehnologije zaostaju za klasicnom katodnom cijevi. Glavno pitanje bi bilo koja tehnologija je trajnija, koja s vremenom manje gubi na ostrini i boji itd.? Hvala na svim pouzdanim, tocnim i provjerenim informacijama.
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Pozdrav!
Prošle godine sam se i ja isto tako dvoumio, dali LCD ili plazmu...ali ipak sam se nekako odlučio za LCD. (možda zbog prostora u regalu - dimenzije) Kupio sam LG 32LC55 (725€) i mogu ti reči, da sam dosta zadovoljan sa njim. Slika je kristalno jasna i čista, zvuk odličan, potrošnja struje je oko 115W/h, ne grije se pretjerano i sve u svemu je OK. Kažu da je vjek plazmama nešto manji nego LCD-jima... a ne sekiram se baš puno dali će 5 ili 10 godina... jer tehnologija tako brzo napreduje da za 5 ili 10 godina budu napravili još savremenije televizore...Sve u svemu... stvar ukusa.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 32LC55.jpg
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Mnogi govore da kristali u plazmi na određenog broja rada pocni blijedit a nakon toga ugase se. LCD je po meni bolji jer je trajni i trosi puno manje struje.

Pozz!
Spiky
Pravo uznapredovao :)

Post by Spiky »

Vjecne polemike oko toga ali...evo linka sto su pametni ljudi iz EU napravili...

http://www.plasma-lcd-facts.eu/research/introduction/

1592 osobe su sudjelovale u testu...interesantna stvar...procitajte...i ne,ne hvalim niti jednu tehnologiju, za mene je (za sada) klasicni CRT jos uvijek najbolji...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

..i ne,ne hvalim niti jednu tehnologiju, za mene je (za sada) klasicni CRT jos uvijek najbolji...
i ja se slazem sa tim...
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

I meni je CRT najbolji!
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Slika na LCDu po ostrini zaostaje za CRT TVima?? Jedino ako u kakvom techno shopu gledas domace kanale. Kad nabacis HD video na LCD TV, sve postaje druge prica. Oci ne da ce ti stati, nego ces prestat i disat (dobro, malo pretjerivanja), al fkt je razlika ogromna.
LCD manje trosi (za plazmu treba omanja dodatna elektrana :D), plazma opet ima jaci kontrast (novije plazme imaju 30000:1, dok LCDovi oko 5000:1).

Bitno nisi napomenuo, do koliko je taj tvoj frend spreman da iskesira za TV? Po mom misljenju, bolje je sacekati da na nase trziste dodju native HD LCD televizori (ovi "obicni" imaju rezoluciju od 1366x768, dok su pravi HD TVi sposobni za 1080i/p HD odnosno rezoluciju od 1920x1080 pixela).
Spiky

Post by Spiky »

Slazem se.
Moje jedino pitanje je koliko dugo se jos treba cekati dok sve ne bude u HD formatu?

Drugim rijecima - "obicna raja" gleda "obicne" DVD-e koje sama przi i "analognu" TV - neki sretnici mogu pratiti DVB-T,koji je u kvaliteti DVD-a.

Znaci sto mi vrijedi "pravi HDTV" sa rezom od 1920x1080?
Pokusaj razvuci sliku 640x480 pixela na 1920x1080 pixela -> mislim da sam s time sve rekao...

Neki dan sam gledao neki film sa BLU-RAY-a na LCD-u,nisam nimalo impresioniran.Prvo sto sam pogledao je, da li je spojen preko HDMI-ja.Naravno bio je. Ali slika...nista da bi mi stalo, ni oci,a nisam ni prestao disati.Sva oprema je od SONY-ja.To sto se gleda po Techno ducanima su navlakuse,a HD materijal se distribuira sa PC-a,zasto??? E pa zato sto HD materijala u ovom trenutku gotovo i nema. 50-tak BLU-RAY filmova,par kanala na satelitu i to je to,doduse isti su i kodirani pa kao da ih i nema.

Da zakljucim...sto ce meni 10000000x10000000 pixela HD super turbo do jaja npr. LCD,kada on kao takav ima losiju sliku od 16:9 CRT TV-a?
NE kazem da jednog dana nece biti super imati takav LCD,ali iskesirati sada hrpu love za nesto sto ne mozes iskoristiti je totalna idiotarija...

Jos jedna stvar, odakle ti informacija da za plazme treba elektrana?
42" LCD trosi cca 10W manje od 42" plazme...

Pozdrav...
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Pa nista, ti sebi uzmi 7" CRT monochromatic TV i bit ces i sa njim zadovoljan. Ja znam da ono sto sam gledao HD materijala na 32" Samsungovom LCD monitoru izgleda fenomenalno. Divx nije dobar za gledanje, prvo zbog kompresije, a zatim zbog resizea filma.

Pa sta ako je to sto si ti gledao Sony? Ko da mi je Sony neko mjerilo u svijetu televizora. Samo za tvoju informaciju, Sony je LCD panele kupovao od Samsunga i jos ce neko vrijeme, a zatim ce preci da radi zajedno sa Sharpom.

Za "obicnu raju" i nije TV koji kosta preko milje. Obicna raja nek se zadovolji i sa obicnim TVima.

Odakle tebi informacija da LCD TV trosi 10W manje od plasme? Evo bas kad si spomenuo 42" TVove:

LG 42LC7D - 42" LCD TV - 210 Watt
LG 42PC5D - 42" plasma TV - 329 Watt

Nije bas 10W, nije bogme ni 50W razlika. Ne kazem da nema plasmi koje trose skoro kao i LCD, ali u 95% slucajeva plasma TV vuce osjetno vise nego LCD TV istih dimenzija i slicnih sposobnosti.
Spiky

Post by Spiky »

Plazma -> PANASONIC TH-42PV80P, trosi 255W.
LCD -> PHILIPS 42 PFL 5522D, trosi 240W

Samog sebe si pobio.Ako Samsung isporucuje Sony-ju panele, a ti si gledao HD materijal na LCD Samsungu 32" koji izgleda "fenomenalno" cemu onda pljuvanje po Sony-ju?
Jos jedna stvar -> HD na 32", nemoj me nasmijavati...tako mogu sjesti ispred monitora od 22" i sa pola metra gledati HD materijal...
Ono sto sam ja vidio je BLU RAY od Sony-ja koji je bio spojen na 50" LCD od Sony-ja, i slika nije fenomenalna, uopce.

I kakve su to usporedbe HD materijala sa DivX-om?
Znatizelje radi, kakav si to HD materijal gledao na tom famoznom LCD-u?
HD reklamu od NASA-e? Ili one Panasonic-ove cvjetiće i jezera?
Ili si spojio PS3 na LCD pa si gledao BLU RAY Spider Man-a...pravi film za tebe...

Ja znam sto cu kupiti i sto cu gledati, a to sigurno nije LCD i nemam namjeru bilo koga savjetovati u sto ce ulupati hrpu novaca,ali srecom uvijek postoje znalci kao ti,HD strucnjaci na 32" pa nam je sada svima lakse.

Mala ispravka...LCD je od 52"...nisam imao mira pa sam jos jednom svratio da pogledam kakva je slika...bolja u odnosu na "obicnu", ali nista spektakularno...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Uuuu, jebote, izgleda da sam zapoceo 3. svjetski rat s ovom usporedbom. :D

Ajmo promijenit temu! Pitanje je jesu li bolje plavuse, brinete ili crnke?????

Osobno preferiram brinete - smedje okice i smedja kosa sa vitkom figurom. :D
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Pozdrav!
Spiky, sa čime si mjerio potrošnju struje u ona dva TV-a 42" ?
Da si dobio 240 i 255W
:?:
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Sto se potrosnje tice, necu da komentarisem jer sam sve rekao u prethodnom postu.

Pljuvanje po Sonyju?? Jesi ti dobar? Ko je pljuvao po Sonyju? Samo sto sam rekao istinu, a to je da Sony nije mjerilo u svijetu televizora ne znaci da pljujem po njemu. Sony je izvikana marka. Ne kazem da Sony proizvodi ne valjaju, ali vala i oni fusere ko i vecina ostalih.

HD nije valjan na 32"?? Za tebe je HD postojan samo na >42" TVu (posto vidim da si se 42" uhvatio ko pjan plota)? E ovo bi zaista i glupo bilo komentirati.
Sto se 32" i 52" panela tice, valjda ti je jasno kako se slika prikazuje na TVu odnosno prikaz iste HD rezolucije na 32" i 52", raspored pixela, pozicioniranje pri prikazu i slicne stvari. A mozda pak i nije?
Spiky wrote:Ono sto sam ja vidio je BLU RAY od Sony-ja koji je bio spojen na 50" LCD od Sony-ja, i slika nije fenomenalna, uopce.
I par redaka ispod pises:
Spiky wrote:Znatizelje radi, kakav si to HD materijal gledao na tom famoznom LCD-u?
HD reklamu od NASA-e? Ili one Panasonic-ove cvjetiće i jezera?
Ili si spojio PS3 na LCD pa si gledao BLU RAY Spider Man-a...pravi film za tebe...
A pretpostavljam da su tebi znaci vrtili te cvjetice na Blu Rayu, posto vidim znas kako to sve ide po shopovima..

Ko uporedjuje Divx i HD?? Omg, pa ako neces da citas post kako valja, onda se poklopi, a pogotovo se ne javljaj.
Kakvo crno poredjenje Divxa i HD-a - bila je konstatacija da WS televizori nisu pogodni za Divx filmove. Zar ti je bilo toliko tesko za shvatit jednu recenicu? (potrudit cu se da ubuduce ne pisem recenice duze od 5-6 rijeci)

Kad te vec toliko interesuje, gledao sam sva tri dijela Matrixa (HD DVD). Na doticnom 32" Samsung LCD TVu testirao sam Matrix i njegovu "HD" kopiju kodiranu x263 codecom. Ista rezolucija film (1920x1080), ali kvalitet nije. Kopirani "HD" iako iste rezolucije bio je osjetno mutniji od svog originala na HD DVDu. Zato bi bilo dobro postaviti pitanje sta su tebi prezentirali na doticnom Blu rayu.

Pa naravno da neces uzeti LCD. Tebi je i taj 7" mono CRT dovoljan.

@Ford: Googlaj, pa ces skontat da je nasao modele pogodne za izvoz u zemlje treceg svijeta (nize cijene/slabiji kvalitet). Logicno, jer npr. slabija jacina i kvalitet osvjetljenja ce prouzrokovati manju potrosnju energije..

@Smjesko: Italijanke su dobre :D Crna kosica, taman ten, sisate, guzate, lomljive u struku... Uh :lol:
Spiky

Post by Spiky »

Ok.Ajmo ovako.

1. Dokazao si svoju strucnost sa tehnologijom koja se gasi (HD DVD)...
http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=86382
http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=85418
ili mozda imas i HD DVD i BLU RAY i pratis sve HD kanale preko satelita,jer na kraju krajeva ipak ti nisi "obicna raja"?

2. Gledao sam Pad Crnog Jastreba

3. Podatke o potrošnji je dao proizvodjac, a za naseg znalca jedan mali link:
http://www.plasma-lcd-facts.eu/myths/energy-use/
uppsss,izgleda da ipak elektrana ne treba...

5. Nisam znao da DivX ne moze biti u 16:9 formatu...prvi glas

6. TH-42PV80P (ekskluziva za zemlje 3. svijeta) http://www.ronis.hr/?plazma-tv-42-inch- ... /TH-42PV80

7. Ipak malo procitaj clanak: http://www.plasma-lcd-facts.eu/research/introduction/

8. Ni u jednom momentu nisam rekao da sam protiv HD-a,ali sam protiv bacanja para.HD materijala jedva da ima.Jedan film kosta od 25-30€, a prazan medij za kopije oko 15€.Emitiranje TV programa u HD formatu je u povojima.Znaci,brate mili k'o voli pare bacati neka baca,ali bilo bi dobro da se ne prosipa svojom pamecu,jer kada citam tu neke stvari ispada da je i nju kupio kao i sve ostalo u svom zivotu.
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Upravo si dokucio vrh svog (ne)znanja.

HD DVD i Blu ray su tipovi optičkih medija i kao takvi ne definisu kvalitetu videa koji se nalazi na njima (osim kolicine podataka koje mogu da pohrane). Ono sto definise kvalitetu videa jest u kojem formatu je enkodiran (HD DVD i Blu ray "podrzavaju" iste encoding formate) i bitrate. Mislim da daljni komentar nije potreban.

Vidim da mnogo volis da izvrces tudje rijeci, nije ti to fino. Ja reko da Divx ne moze biti u WS (16:9 ili 16:10) formatu? Rekoh da WS televizori nisu pogodni za Divx, a vidim da nemas blage veze ni o LCDovim ni o plazmama. A zasto nisu pogodni, to ostavljam tebi da istrazis, mozda nesto novo i naucis.

Jesam trebao da budem impresioniran ovim plasma televizorom? To sto su neke stvari bile proglasene stvarkom godine mozes da okacis macku o rep, ako si na to htio da ukazes.

Ti protiv bacanja para? Pa ovdje konstantno navodis 42" televizore, a za fino jeftiniju cijenu mozes kupiti 32" TV koji bi svojim dimenzijama panela bio dovoljan za 80% kucanstava, a specifikacijama isti kao i 42".

Jaro, malo smanji citanje web tekstova i posjete techno shopovima, a ucesti uzivo isprobavanje tehnologije svojom rukom (ako si u mogucnosti). Za svaku stranicu na Netu koja govori o necemu, mozes naci 10 drugih koje govore suprotno, tako da se ne ogranicavas na taj jedan sajt koji si prihvatio ko sveto pismo.
Dobro je poznato da proizvodjac nece kuditi proizvod koji pravi. Ni na jednom sajtu vecih proizvodjaca neces naci informaciju da plasma trosi vise nego LCD, a i specifikacijama se cesto manipulise.

Da ja ovo privedem kraju, jer vise nema ni smisla ni razloga za nastavak ovakve diskusije. Ja bih prije uzeo LCD TV nego plasmu, razloge sam naveo u svojim prethodnim postovima. Punkt.
Spiky

Post by Spiky »

Kazu ovako: nemoj se sa budalama kacit',prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku znanjem.Mislim da daljni komentar nije potreban.
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Hahahahahahahaha :lol: :lol:

Koji smijeh na reakciju :lol:

Znam da istina boli, ne moras bas tako javno pokazivati.
Budi covjek i priznaj da si "malko" fulio u nekim stvarima (u vecini, al necemo to javno priznati :wink:)

I da, cak si i izvrno tu posljednju izjavu, ne ide bas tako :lol:
Spiky

Post by Spiky »

ma aj'd...

ALi grebo ga ti pa ja nigdje nisam napisao da sugeriram kupnju ni LCD-a ni Plazme.Ne drzim stranu ni jednima ni drugima.
Ljudi napravili istrazivanje na uzorku od 1500 i nesto ljudi i aj'd da vidimo sto su zakljucili.

Po mome misljenju i slika i zvuk su individualne stvari,kada sam kupovao zvucnike bilo mi je bitno kako meni zvuce, a ne sto pise u specifikacijama...

Usporedio si potrošnju, a buduci da 32" plazme nema znaci usporedjujemo od 37" pa na gore, jel tako? Znaci ne favoriziriam 42" plazme - ali kucno kino ipak bolje izgleda na velikom screen-u, zar ne?

I opet kazem, prvi cu kupiti HD sto god bilo, ali daj backup majstore da se ima sta gledati, ovako mi nema smisla, shvacas o cemu ja govorim?

Aj'd zivio ti meni, kada dodjem u Sarajevo javim se prije pa da zalijemo taj tvoj LCD...
virtualx
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

evo kad se prica o plazmama i lcd-ovima, ja sam konacno juce poceo gledati HDTV preko pc-ja i satelitske, ali na monitoru 17 inca, sta cu nemam bolje.
evo vam par slika kako izgleda slika.
dok sam gledao utakmicu imao sam dozivljaj da sam uzivo tamo na stadionu.
:D

Image

Image

Image

Image

Image
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

A tek da vidis kako izgleda na 22" LCD monitoru (1680x1050) :)
Post Reply