Peltier element...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Peltier element...
Ima li kupiti u Sarajevu,i koliko kosta -12v
Ne znam da li zhaš princip rada Peltier elementa, ali on sigurno ne možeMa nije za limenku nego imam tda7560 a mali prostor u kucistu pa reko da ga o`ladim......jer se grije pravooo
da "poništi" toplotu koju stvara IC(zakoni Fizike), nego se kod njega jedna strana hladi a druga greje još više(toplotna pumpa).Ne zaboravi da za Peltier trebaš još jedan izvor energije.
Kako si to zamislio da realizuješ? Bez spoljnog hladnjaka to neće ići.
I mene zanima, sto je tocno to ''malo kuciste'', tda7560 je napravljen da se montira na hladnjak i dizajniran je tako da mu je to zasigurno dosta.
Za hladjenje mu netreba nista drugo nego adekvatan veliki hladnjak, par stupnjeva razlike kojih mu napravi taj mali peltier mu nece znaciti nista, a proizvodit ce se jos vise topline.
Koliki hladnjak IC ima na sebi trenutno, ima li uopce?
Za hladjenje mu netreba nista drugo nego adekvatan veliki hladnjak, par stupnjeva razlike kojih mu napravi taj mali peltier mu nece znaciti nista, a proizvodit ce se jos vise topline.
Koliki hladnjak IC ima na sebi trenutno, ima li uopce?
Znam princip rada ako toplu stranu hladis druga je jos hladnija----dvije strane jedna hladna jedna topla strana-------imam vec hladnjak od procesora --coolermaster---unutar kucista koji hladi 2xIC a mislio sam modifikovati da hladi PELTIER, na koji cu da naslonim kolo ...je sam vidio na net-u slicne projekte....najjaca fora brate 8x25W u autu...poprilicno lupa....
....
Izgleda da ipak ne razumeš kako to radi.Znam princip rada ako toplu stranu hladis druga je jos hladnija
Ako koristiš samo hladnjak(bez peltijer elementa) i IC se jako greje to je zato što se stvodena toplota ne odvodi dovoljno efektivno izvan (malog) kućišta. Peltijer u tom slučaju ne menja ništa, još gore, grejanje će biti
još veće.
Kao što sam već napisao, energija pa i toplotna se ne može "uništiti" peltijer elementom. Jesi li video kako su napravljeni mali auto-frižideri sa
peltijer elementom? Da oni imaju Alu-hladnjak na spoljnoj strani kućišta
i peltijer "pumpa" toplotu iz unutrsašnjosti spola na hladnjak pa dalje u
atmosferu. To kod tebe nije slučaj. Moraćeš da hladnjak staviš spola,
izvan kućišta da bi to imalo efekta.
-
- Odlično uznapredovao
Re: Peltier element...
Ovo - odgovor je sad.
ovo:
http://cgi.ebay.com/TEC1-12709-90W-TEC- ... 5cfa0#shId" onclick="window.open(this.href);return false;
vece je snage, a nije puno skuplji...
http://cgi.ebay.com/TEC1-12709-90W-TEC- ... 5cfa0#shId" onclick="window.open(this.href);return false;
vece je snage, a nije puno skuplji...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Ma da al šta ja dobijem sa tim što ima veću snagu, osim veće potrošnje
Bitno je da dobijem bolje hlađenje, u prijevodu veći ΔT, a pošto za onog od 60W ne piše koliki je mislio sam da neko to može izračunat
Bitno je da dobijem bolje hlađenje, u prijevodu veći ΔT, a pošto za onog od 60W ne piše koliki je mislio sam da neko to može izračunat