dali mi tko može objasniti šta na akumulatoru znači kad piše recimo 24mAh? ili 75mAh? ili na bateriji 800mAh? nikad mi to nije bilo jasno a nisam znao koga da pitam pa eto, pitam ovdje
to ti je mAh(miliamper cas). to ti je kapacitet akumulatora(baterije).
a to u prevodu znaci koliku struju moze drzati jedan sat.
znaci ako je 24mAh onda ce ti moci drzati struju od 24mA 1 cas.
isti je slucaj i sa akumulatorima samo sto se kod njih izrazava kapacitet u Ah(amper cas)
nadam se da sam ti bar malo pomogao...
zanima me još kako mogu odrediti na nekoj bateriji ako ne piše koliko je mAh? znam da se ampermetar spaja u seriju, tak da mi otpada ta opcija da samo spojim ampermetar na + i -.
nikad nisam bio streber pa vam nemogu nesto pomoci sa formulama ali u svakom slucaju znam da nema sanse da to izracunas bez nekog mjerenja.
ako hoces da izmjeris kapacitet neke baterije prvo je napuni na nominalni napon,prikljuci na neki potrosac koji recimo vuce 100mA a na red sa njim spoji ampermetar da kontrolises struju i pusti tako da radi a za to vrijeme mjeri vrijeme.
e sad bas nisam siguran do kog napona se baterija smatra praznom a zavisi i od tipa baterije ali za ni-cd baterije mislim da je taj napon oko 1.1v po celiji naravno.
znaci ako si recimo prikljucio na tu skalameriju ni-cd bateriju mjeris vrijeme za koje ce napon na bateriji pasti na 1.1v i onda pomocu podatka koja je struja praznjenja bila (100mA primjer) izracunas kapacitet.
al nekurim koja udaljenost cega
spominju se neke ploce valjda kod kondenzatora
Wrong! Nije E=U/I nego E=U/d.
E= Jakost električnog polja
U= Napon
d= razmak izmežu dvije elektrode(elektrode kondenzatora)
Jakost el. polja se može računati :
1.Kao omjer napona i udaljenosti elektroda.
2. kao omjer sile na naboj koji smo doveli u to polje te samog naboja
E=F/Q
PS: Baš se sad učim el. polje i kondenzatore tako da o tim stvarima sad poprilično znam...
jel se meni cini ili vi svi postavljate neke formule za izracunavanje kapaciteta kondenzatora?!
a cini mi se da je tema bila kapacitet baterije sto nema ama bas nikakve veze sa kapacitetom kondenzatora.
Sve je počelo kada je "qubico" dao formulu za jakost električne struje I=Q/t, zatim je "mataya" dao formulu za jakost električnog polja (i to netočnu formulu) a ja sam ga samo ispravio.
I sad se i ja pitam koja je formula za kapacitet baterije?
ajde onda nakon svih ovih formula i zaključaka, šta je ovdje ispravno ?
kako da ja najjednostavnije izračunam, izmjerim i dobijem koliko mi je baterija jaka tj. koliko sutruju može držati 1 sat.
pitam zato što imam neke valike baterije od 6 volta. kad ih u seriju spojim dobijem 12 volta a pošto su baterije velike, imam dojam da imaju i velik kapacitet i zanima me koliko su mAh.
a i općenito da znam ako budem nešta slagao, to će mi uvijek biti korisno
kako da ja najjednostavnije izračunam, izmjerim i dobijem koliko mi je baterija jaka tj. koliko sutruju može držati 1 sat.
koliko se sjecam par postova prije sam napisao bas ovo sto ti sad pitas.
znaci nikakva posebna izracunavanja,ampermetar i potrosac i vrijeme je sve sto ti treba da dobijes to sto hoces.
ako treba prepisacu onaj posto ponovo...
a mozda neko doda nesto pametnije...