Boot problem
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Boot problem
E ovako jedan me susjed ide 5 razred osnovne zamolio da mu instaliram windows XP na komp jer je dosad imao windows 98. Ja sam rekao naravno da može! Dođem ja kod njega kazem mu de upali komp (da vidim ram i ostalo) on proba komp se cuje ali nista ne pokaze na monitoru i nista probam ja jos par puta i nista otvorim racunar da vidim jel graficka na svom mjestu je sve je u redu probam ju jos malo gurnit i jos vidim jedan kabal valda sluzi za onaj unutarnji zvucnik ili led diode za pokazivanje hard diska i tako to, probam upalit nece ja tad uzmem cackalicu i resetiram komp i komp pokaze slova komp krene u windows, odem pogledat konfiguraciju 192 Mb RAM Pentium 3 450 MHz i kazem mu imat ces XP. Nego ugasim ja komp i ponovno ga probo upalit da prebacim podatke s jedne particije diska na drugu tako da sacuvam podatke no nece izbaci gresku ali neznam ni koj ni sta jer mu komp radi na njemackom (tetka mu ga donijela iz njemacke), i probali smo tako jedno 5 puta i svaki put baci gresku i ja nista ajmo u bios podesit boot pa da instaliramo xp verzija biosa je sta pa sam ono but sekvence podesio na CDROM,A,C spremim promjene izadjem iz biosa i ubacim CDkad ono nista buta se sa harda i ide u win 98 ja sta cu stisnem ctrl + alt + del izbrisem radnu memoriju i probam ponovno opet nece da se buta sa cd-a opet izbrisem radnu memoriju bio sam ponjeo i cd win 98 second edition probam sa njega komp butat al nista opet ode na 98. Probo sam opet opet upalit komp da udjem u win 98 al opet ona greska, i tako par puta. Dodjem kuci da provjerim cd-ove da nisu osli naredim komp da se buta sa cd-a i rade ob dva cd-a. Sta da radim, je li ko imao slican problem?
Unapred hvala svima!
Unapred hvala svima!
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
Pogledaj u bios da li je cdrom boot prije hdd jer moze biti nesto tipo first boot device, secondary boot device... a first mora biti cdrom
ako to neradi uđi u windows 98 i ubaci cd od xp pa preko njega instaliraj a ako nece tako probaj pokrenut xp setup bez da umetnes hdd pa vidi dal opce prepozna cd.
ako to neradi uđi u windows 98 i ubaci cd od xp pa preko njega instaliraj a ako nece tako probaj pokrenut xp setup bez da umetnes hdd pa vidi dal opce prepozna cd.
Last edited by delboy on 09-03-2008, 19:41, edited 1 time in total.
Ma uso bi ja u 98 nego nevalja pokazuje gresku. Imaju dva cd uredjaja sta treba u biosu biti podeseno osim toga i diskovi i sve je podeseno otici cu jos jednom pa cu probat preko disketi nego mozelimi neko na mail poslat te diskete i opis kako se to pomocu njih radi meni je na svim drugim kompovima sve radilo ali se buta sa cd-a.
Pozz!
Pozz!
boot diskete mozes da napravis tako da kliknes na floppy pa imas na desnom kliku format i onda odaberes create ms-dos startup disk.
tako bar pise tu: http://www.computerhope.com/boot.htm#71
tako bar pise tu: http://www.computerhope.com/boot.htm#71
u biti ja mislim da možeš kopirati sa i na hdd, vidjeti fajlove...
Evo ti ovdje skini boot disk od microsofta samo moras na dnu stranice odabrat tip windowsa http://support.microsoft.com/kb/310994
Evo ti ovdje skini boot disk od microsofta samo moras na dnu stranice odabrat tip windowsa http://support.microsoft.com/kb/310994
- VasilyZaitsev
- Pravo uznapredovao :)
Ma vidi koji od ta dva CDROM-a postavljaš na boot. Stavi ga kao First boot device. Ostale stavi na Disabled. Ako imaš Hirens boot CD, pokreni i formatiraj C particiju. Pokušaj stiskati F8 umesto DEL kad se pali. Tako nećeš morati da ulaziš u BIOS i podešavaš boot. Otvoriće ti se meni u kojem možeš izabrati CDROM za boot device.
Ako ništa, flešuj BIOS. Vidi koju ploču ima, skini sa neta zadnji update za BIOS. Uzmeš fino knjigu od njegove ploče i polako flešuješ. Ne traje ni 5 minuta.
Ako se pak bojiš da flešuješ Bios, nađi na ploči džamper pored kojeg piše CMOS CLR ( clear ). Prebaciš džamper tako da očistiš ( resetuješ )BIOS. Vrati džamper, upali komp i namesti BIOS ispočetka.
Ae pozzzzz
Ako ništa, flešuj BIOS. Vidi koju ploču ima, skini sa neta zadnji update za BIOS. Uzmeš fino knjigu od njegove ploče i polako flešuješ. Ne traje ni 5 minuta.
Ako se pak bojiš da flešuješ Bios, nađi na ploči džamper pored kojeg piše CMOS CLR ( clear ). Prebaciš džamper tako da očistiš ( resetuješ )BIOS. Vrati džamper, upali komp i namesti BIOS ispočetka.
Ae pozzzzz
" .... a profesore, da li je moguće komunicirati preko vodenih talasa ?"
"Pa naravno kolega, to vam je Vodafon. "
"Pa naravno kolega, to vam je Vodafon. "
Mozda ovako.....
1.izgasi jedan od cd romova....
2.podesi jumper na maticnoj ploci CRLTS ili CLRCMOS nije bitno slicni su nazivi na svim plocama sa polozaja 1-2 na 2-3(oko 10-tak sec i onda vrati na 1-2
3.spasi vrijedne fajlove sa HDD-a (ubaci ga u svoj comp i kopiraj
4.ubaci startup disketu i nakon sto je otvori kucaj format c:(meni se desavalo da nece nikako da buta xp instalaciju iako je sve bilo podeseno -dok nisam formatiro disc
5.ako nemoze ni to onda drukaj F8 za manualni boot(zavisi od ploce takodje-negdje je F2(CHAINTECH maticna appollo pro-"2000.)
6.formatiraj ga u ntfs na svom kompu(mozda i najbolje rjesenje)
jbg probaj ako nisi zavrsio u medj vremenu
1.izgasi jedan od cd romova....
2.podesi jumper na maticnoj ploci CRLTS ili CLRCMOS nije bitno slicni su nazivi na svim plocama sa polozaja 1-2 na 2-3(oko 10-tak sec i onda vrati na 1-2
3.spasi vrijedne fajlove sa HDD-a (ubaci ga u svoj comp i kopiraj
4.ubaci startup disketu i nakon sto je otvori kucaj format c:(meni se desavalo da nece nikako da buta xp instalaciju iako je sve bilo podeseno -dok nisam formatiro disc
5.ako nemoze ni to onda drukaj F8 za manualni boot(zavisi od ploce takodje-negdje je F2(CHAINTECH maticna appollo pro-"2000.)
6.formatiraj ga u ntfs na svom kompu(mozda i najbolje rjesenje)
jbg probaj ako nisi zavrsio u medj vremenu
....