multidrop serijal više klijenata i master na 4 žile

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
ShOkRe
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

multidrop serijal više klijenata i master na 4 žile

Post by ShOkRe »

eh sad cu ja biti malo ljen pa pitati, kako napraviti uart multidrop chain....

client______client______client-->20-30kom-->client______masterPC

ja sam mislio uzeti alarmni 4-rožilac pustiti +,-,uart,irq -- žile, linija je nekih do 200m svaka klijent pločica bi imala po 2-3 tipkala bila adresabilna i imala 1 analogni ulaz, mislio sam organizirati tako da pc salje irq na sto se svaka pločica odazove, a na nacin da najmanja pločica ima najmanji delay dakle adresa povecava delay tako da ne pricaju sve u isto vrijeme, na kraj kabla terminator (npr 220oma) i ako se stisne neko tipkalo ta pločica salje bez irq upita (nadam se da nece netko stissnuti tipkalo na dvije odjednom)
dakle irq bi prozvao sve pločice provjerio ispravnost (enroll) i očitao a/d svakih 2-3 sec, a tipkala bi bila samostalno prozvana
eh sad nisam mislio iči na 485 zbog jeftinoce, ali me zanima kakva je vjerovatnost smetnji na tu daljinu (npr ako koristim 9600bps) i dizanje uart žile direktno preko diode (terminator na kraju je spušta i ubija smetnje?)
na pc strani bio bi još jedan 220 oma terminator i inverter (ili max232)

mogao bih ici i na 485 da je to razradjeno i jednostavno, ali dobiti max487 ili sl nikad neide brzo, neznam dali priča sa invertorima ima istu funkciju...
(invertorski 485 bilateralac sa npr 7404)

pitanje, dali se to možda treba riješiti sofisticiranije ?
naglasak mi je na jeftino, brzo, pouzdano i u basicu :-)
micromatic
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by micromatic »

Moj prijedlog ti je da svakako koristiš RS485 komunikaciju jer ćeš sigurno imati puno manje problema. Za dvosmjernu komunikaciju je isto dosta 4 žile (2x napajanje, A , B), na liniju ide do 32 uređaja, neosjetljivo je na smetnje a linija može biti do 1000m. Ako ti je problem čip imam ih dosta na zalihi ADM485 (DIL-8)