Već neko vrijeme imao sam problem da kad sam god negdje morao na terenu programirati PIC-eve zbog raznih USB na RS232 konvertera na laptopu (koji nema na sebi serijski port) WinPIC800 u kombinaciji sa AllPIC programatorom otkaže poslušnost. Tu je dolazio u spas ICprog na kojem se može izabrati da se koristi Windows API umjesto direktnog pristupa serijskom portu i tad bi stvar proradila, ali kako IC prog ima relativno mali skup podržanih krugova posebno iz 18F serije s podrškom za USB protokol morao sam opet tražit novo riješenje. I sad evo ga:
http://members.aon.at/electronics/pic/picpgm/
PICpgm
Ima jedno od ružnijih sučelja ali ovako je jako koristan. Ima 139 podržanih krugova uključujući i ona iz 18F serije koja su meni trebala kao 18F2450 itd.
Za usporedbu IC prog ima 113 (brojao sam

) podržanih krugova od kojih ima dosta starih koja ne koristim, a WinPIC800 oko 270 od kojih više od 50% ne možemo koristiti ako nemamo onaj njihov originalni GTP-USB [plus] programator tako da je broj podržanih krugova približno jednak ovome kod PICpgm-a.
PICpgm ima podršku za JDM, EPIC i još nešto sitno programatora, a autor planira u neko vrijeme dodati još podršku za dsPIC. Tako da bi ovaj program mogao biti dobra konkurencija WinPIC800.
Evo to je moje (poduže

) mišljenje. Vaši iskustva s tim ili prijedlog nekih drugih programatora dobrodošla.