Imam problem sa jednim TV-om

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Armin

Imam problem sa jednim TV-om

Post by Armin »

Kad upalim TV slika se pojavi i nakon minute slika pocne da titra lijevo desno. Neznam mozda je do antensko pojacalo ili... nemam ga
TV je Grundig
Firkragg

Post by Firkragg »

Horizontala se pomjera, provjeri IC koji je kontrolira i driver tranzistore
Pozdrav
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

proveri hladne lemove na horinzotali ako nije to proveri elektrolite za napajanje horizontale i mrezni elektrolit.Javi kad to proveris
Armin

Post by Armin »

Na ovo TV-u nema potenciometra ili nekog trimera za horizontalno ili vertikalno pomicanje. Ima 5 trimera ali svaki su svi za kontrast, boju...
TV ima dvije karte jedna je za zvuk a druga je za sliku.
Karta za sliku na njoj mi se grije jedan IC.
Armin

Post by Armin »

Na ovo TV-u nema potenciometra ili nekog trimera za horizontalno ili vertikalno pomicanje. Ima 5 trimera ali svaki su svi za kontrast, boju...
TV ima dvije karte jedna je za zvuk a druga je za sliku.
Karta za sliku na njoj mi se grije jedan IC.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

taj ic moze da se greje ali u granicama normale(nesme da bude bas vreo)ako ima i neki hladnjak onada je i normalno da se malo greje.to je sigurno RGB izlazni stepen.Isproveravaj kao sto sam ti rekao hladne lemove na toj plocici ali ipak mislim da je tu neki elektrolit izgubio malo kapacitet pa da te to zeza.Isproveravaj elektrolite.
Firkragg

Post by Firkragg »

Elektroliti će teško otić moralo bi stvarno bit staro 100godina i nekvlitetno da se osuše. Obično riknu aktivne konponente, ako sumnjaš na IC pogledaj ima li ga u chipoteke ;)
maher_
Napredujem
Napredujem

Post by maher_ »

mogu i elektroliti otici , sve zavisi od radnog vijeka TV-a i u kakvoj prostoriji je bio (dali je topla, hladna , vlazna itd ...) i u kakvim "uslovima" je radio.
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Ja isto imam jedan problem sa TV-om, pa da neotvaram novi topic ovdje ću se izjadati :lol:
Dakle, televizor je Gorenje i u boji, bar je prije bio jer sada prikazuje samo crno-bjelu sliku. Zna li netko u čemu je problem i isplati li se popravljati?
Ako je napad najbolja obrana, onda je obrana najgora obrana!
Firkragg

Post by Firkragg »

Nema više boje
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Misliš istrošio se fosforni sloj kojim je presvučen unutarnji dio ekrana u koji se zabijaju elektroni iz elektronskog topa? Ako si mislio na to onda si krivo mislio :)
TV je bio na servisu i sada radi u boji kao i prije, samo me zanimalo šta mu se desilo pa se preobratio na crno-bjelu sliku? Sumljam da su ga na servisu "napunili" bojom :lol: :lol: :lol:
Firkragg

Post by Firkragg »

lol ma shalim se
fosforni sloj se isto može istrošiti ali u tom slučaju slika izbljedi, ne gubi boju
Očito je otišo sklop koji 'boja' sliku, ako imaš sreće pisaće ti 'rgb' na ploči samo pažljivo pogledaj. Ima jedan IC i još neke sitnice, pa prošvrljaj malo oko toga
Neznam kako bi ti pomogo, obično odlaze ti ICi a u chipoteke ima dosta rtv ica pa pogledaj možda ima takav

Pozdrav
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

kupi novi tv
dojde tata ivici sine idemo kupiti tv u boji
sin:koje boje
buco

Post by buco »

Dal su ti u tom gorenju PAl dekoder i sustav upravljanja u 2 ili u jednom ICu i kojem/kojima ?? oznake.
pozdrav
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Sorry, ali nisam rastavljao TV pa ti nemogu odgovoriti na to pitanje :wink:
Post Reply