izrada PCB-a inkjet printerom

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
schumo
Napredujem
Napredujem

izrada PCB-a inkjet printerom

Post by schumo »

mozel mi ko pojasnit kako se radi injet printerom pcb. ja sam radio sa laserskim printerom. A cito sam da se moze i inkjet prinetrima al mi je nejasno kako se prenosi jer kod laserskih se prenosi toner tako da se istopi toner a kod ovih se nema sta prenijet jer se sve upije u papir. to bi mi trebalo jer imam inkjet printer kod kuce tako da nemoram nosit u skolu printat
Covjek je najsavrsenije bice koje svaka budala moze napravit.
UssSiscia
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: izrada PCB-a inkjet printerom

Post by UssSiscia »

schumo wrote:mozel mi ko pojasnit kako se radi injet printerom pcb. ja sam radio sa laserskim printerom. A cito sam da se moze i inkjet prinetrima al mi je nejasno kako se prenosi jer kod laserskih se prenosi toner tako da se istopi toner a kod ovih se nema sta prenijet jer se sve upije u papir. to bi mi trebalo jer imam inkjet printer kod kuce tako da nemoram nosit u skolu printat
S inkjetom je to nemoguće tako napraviti. Eventualno ako misliš primtati na papir koji će ti služiti kao film u foto postupku, ali ni onda nisu nekakvi rezultati. Drži se ti lasera.
Elektronicar
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

Nema sanse ja sam pokusavo razne kombinacije foto papirom ili termostabilnom folijom. Rezultat nikakav ako koristis inkjet stampac.
Samo foto kopir ili jos bolje laser + foto papir daje odlicne rezultate.
Ako bas hoces inkjet onda napravi nesto ovako pa teraj ... 8)

http://techref.massmind.org/techref/pcb ... resist.htm
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

Evo ja koristim tu metodu. Fora je u papiru. Naime uspio sam doći do nekoliko listova ink jet transparent papira. Proziran je kao obična folija ali s jedne strane ima mikro hrapavu površinu. Tako da pri printanju papir treba okrenuti na pravu stranu. Nažalost pakovanje je obično od 50 ili 100kom a jedan komad je pola marke. Na komad u trgovini obično ne daju, tako da se morate nekako snaći.
VasilyZaitsev

Post by VasilyZaitsev »

Moze se raditi sa inkjetom, fazon je u tome da se obicna tinta zasnovana na vodi ili ulju zamijeni sa specijalnom tintom koja moze obrazovati sloj otporan na kiselinu.

Evo linka: http://techref.massmind.org/techref/pcb ... resist.htm
schumo
Napredujem
Napredujem

Post by schumo »

Nista onda. ostajem na prenosu tonera dok ne nabavim sve potrebno za fotopostupak
Covjek je najsavrsenije bice koje svaka budala moze napravit.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja sam prepravio ing jet stampac, ali nigde ne mogu da nadjem toner za stampac :?
Post Reply