Pitanja u vezi LINUX software (trazim objasnjeje-pomoc)

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

profi
Napredujem
Napredujem

Pitanja u vezi LINUX software (trazim objasnjeje-pomoc)

Post by profi »

moze li mi neko objasniti kakav je to software? da li se moze za taj program od software nesto da nadje i da instalira? imam dvd linux-live i probo sam kako ide i kakav je izgled.za prvi pogled je simpatican:) .

znaci sa njegovim instaliranjem covjek nemoze vise ni da muziku mp3 slusa, nemoze vise instalirat ove sve silne programe sto su pravljeni za windowse itd. !

hajd sad da vidim strucnjake sta oni pricaju.

evo upravo sam popizdio, jer napiso sam toliko puno u vezi ove teme i na kraju sta se desilo, shit, nisam ni cito da nije se to sve uspjelo uploadovat i jeb..a, ja cancel. siguran u sve da je vec tema postavljena

pozz
Enigma_el
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Cekaj kolega jel ti imas VISTU! (mozda sam te snekim pomjesao) Vidi ja sam linux probavao i to ti je (ne zelim uvredit nikoga ko koristi linux) da ne kazem sranje! Da nemogu ti radit programi koji rad pod windowsom jedino sto je dobro u tome je sto nemogu raditi virusi! Ne mogu ti radit svi silni programi koji rade pod windowsima! (dok ne rade virusi ne rade ni windowsovi programi!) I jos ktomu (ovo nisam provjeravao) ne mozes slusat MP3 mjuzu pa to je vec previse! Po meni win 98 ima vece mogucnosti od linuxa! (imam dva stolna racunala koja koristim onaj drugi je win 98 i evo i sad na njemu slusam MP3). Microsoft se u vecinu korisnickih racunala ustalio! Prije 30 godina korisnici su microsoftu dali povjerenje u njega, sa operacijskim sustavom DOS-om! I microsoft se ustalio u vecinu korisnickih racunala i tako ce ostat (barem ja tako mislim).
Evo ja planiram nabavit Vistu! Windows and microsoft forever!

Pozz!
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

pozz

da, kod mene je Vista Home Premium. Nemogu se pozalit na taj system, stvarno je dobar. Medjutim interesuju me i druga misljenja u vezi LINUXA, neke sam stvari vec ukapirao al nezelim jos nista da kaze al na prvi pogled izgleda jako zanimljivo, privlace me one fotke na desktopu, he.

P.S. vjerovatno mogu radit mp3 pjesme, vec nissam primijetio da je bila greska u zvucnoj kartici, odnosno driveri nerade za Linux :D
Enigma_el
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Gle kolega windowsi (kao nekad DOS) i microsoft su se medju korisnicima ustalili 90% racunala koriste windowse pa se iz toga nema sta mislit! Windowsi su zakon u to sam proizvod sam o sebi govori!

Pozz!
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Naravno da se na Linuxu moze slusati glazba. Mogu se raditi skoro sve stvari kao na Windowsima, osim nekih specijaliziranih programa. Svakim danom se smanjuje razlika izmedju kolicine programa za Win. i Linux. Davno sam probao Ubuntu i u njemu imaju vec integrirani neki programi. Slusao sam glazbu na Ubuntuu. Odgooglajte malo na temu Linuxa pa se informirajte bolje.
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

kazem, vec sam neke stvari ukapirao, odnosno vec se to zna.
kazem interesuju me misljenja o linuxu! ja mislim da se moze sve vidjeti i ukapirati kad pogledas cijenu linuxa i cijenu microsoft -a i ne samo to vec i procenat koristenja ovog proizvoda od microsoft -a :lol:
Enigma_el
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Smjesko ti je u najkracim crtama sve rekao.
Linux je izuzetno dobar OS, stabilan, pouzdan u svakom pogledu i sve sto moze Win moze i Linux.
Ko je radio duze na Win platformama mozda mu je malo teze da se privikne na novi OS, "problem" dok ne nauci je i gdje naci drajvere za hardver, instalacija programa....
Ako hoces da najlakse predjes sa Win na Linux ili u obrazovne svrhe, preporucio bih ti da inastaliras Linux XP. Ovaj OS izuzetno lici na XP i sto je bitno skoro svi Win programi rade na njemu a ipak je Linux.
Sve o Linux XP mozes procitati ovdje:
http://www.linux-xp.com/
Elektronicar
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

Evo ljudi ovako.
Prvo nezelim nikoga da naljutim ali sam ovde procitao toliko gluposti da sam se dobrih 20 min. valjao po podu.

profi da bi ti neke stvaroi bile jasnije mnogo jasnije trebas se dobro informisati.
Ti kazes imam dvd linux-live eh sad imam ih i ja mnogo koja distribucija je u pitanju. Linux je u osnovi isti postoje bitne razlike izmedju distribucija.
znaci sa njegovim instaliranjem covjek nemoze vise ni da muziku mp3 slusa, nemoze vise instalirat ove sve silne programe sto su pravljeni za windowse itd. !
Nikad ili nikad nisam imao problema da slusam muzika ni na jednoj distribuciji koju sam probao a probao sam ih mnoge. Ove cu navest samo neke :
Suse 9.0-9.1-10.0-10.1; Ubuntu 6.6-6.10; Slackware 11-12; fedora core 5-6; Debian 4 ....
Gotove sve programe koje imas na win imas i za lin platformu. Tako naprimer zamena za multisim bi bila gEDA http://www.geda.seul.org/ eagle imas i za linux, ostale da nenabrajam.
Korisne teme umas na www.linuxo.org
Potrebno je samo vreme i strpljenje.
Licno koristim Linux dok mi je windows potreban za igranje igara i poneki program za elektroniku.
Uz pomoc wine mozes instaliraati pojedine programe za windows, ja licno to nekoristim zato sto mi i ovi na lunux-u rade odlicno. Da nekazem bolji su nego na windowsu.
Gle kolega windowsi (kao nekad DOS) i microsoft su se medju korisnicima ustalili 90% racunala koriste windowse pa se iz toga nema sta mislit! Windowsi su zakon u to sam proizvod sam o sebi govori!
Totalna neistina Linux osvaja sve vece trziste banke, poste, zeleznice pogledaj bilo koji web server sve je to linux, unix ili solaris. I medju korisnicima je sve veci rast linux-a. Windowsi uopste nisu zakon nego samo potreba, ja mogu i bez njega ...
r2d2

Post by r2d2 »

slazem se sa elektronicarom, samo bi jos dodao: ako zelis jednostavan os, uzmi windowse a ako zelis dobar os onda uzmi linux (ali ne racunaj da ces sa tri klika instalirati aplikaciju) :wink:
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Moje mišljenje je ne instaliraj linux! Windows i microsoft forever!

Pozz!

P.S. Ja sam imo 3 tjedna linux na kompu al nije to to! đaba!
master

Post by master »

ˇˇˇˇˇˇˇˇpotpis sve govori :D ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
Use the best: Linux for servers, Mac for graphics, Windows for Solitaire.

Post by r2d2 »

master wrote:ˇˇˇˇˇˇˇˇpotpis sve govori :D ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
Elektronicar

Post by Elektronicar »

ivan 2 misljenja (kao i ukusi) su razliciti i o njima ne treba raspravljati. Postujem tvoje misljenje ali se drzim svog.
Ti kao ni ja nismo merodavni da sudimo o tome sta je i zbog cega bolje.
Moje misljenje instaliraj linux pa sam odluci da li je za tebe ili nije.
Naravno nemoj ocekivati da ce sve biti tako jednostavno i prosto kao sto je to slucaj sa windowsom.
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Elektronicar wrote:ivan 2 misljenja (kao i ukusi) su razliciti i o njima ne treba raspravljati. Postujem tvoje misljenje ali se drzim svog.
Ti kao ni ja nismo merodavni da sudimo o tome sta je i zbog cega bolje.
Moje misljenje instaliraj linux pa sam odluci da li je za tebe ili nije.
Naravno nemoj ocekivati da ce sve biti tako jednostavno i prosto kao sto je to slucaj sa windowsom.
Dobro u redu postujem ja vasa misljenja. Svatko ima pravo na svoje misljenje!Ne znam meni je jednostavniji DOS od linuxa! Samo de mi odgovorite da li linux ima mogucnost pokretanja vise programa istovremeno! To nisam provjerio u ona tri tjedna kad mi je na jedan komp bio instaliran linux!

Pozz!
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

cekajte ba malo
niko ovdje nije pito o lakoci koristenja linuxa, naravno mozda nije lako ali nije to neki problem. inace vise volim malo komplikovanije stvari.

moze li mi neko odgovorit zasto je cijena linuxa, mislim ova zadnja aktuelna, iznosi ne vise od 50€. dok je vista ultimate negdje vise od 450€. naravno govorim o originalnim software -u.

evo ova fotokopija od ovog dvd gdje se nalazi linux-live

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 76_001.jpg
Enigma_el
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

ovaj kaze imas korisnih tema tu ovaj kaze instaliraj pa ces vidjet itd..., da sve ne nabrajam al mene ne interesuju nikakvi trac komentari ili bilo sto na tu temu konkretno me interesuje misljenje korisnika al da mi navede neke pozitivne stvari i da se to vidi da je to to.

a nemogu i necu instalirat na notebook linux samo iz tog razloga sto neznam da li imam podrsku od hp za moj notebook hp 6720s, tek kad to sve ustanovim onda cu mozda da to i uradim. vec sam gledo nesto u vezi toga na hp site ali nisam imao toliko vremena da to sve procitam, kao sto ovaj kolega rece strpljenje i vrijeme samo, u potpunosti se slazem ali kad ga covjek nema onda trazi pomoc da na laksi nacin dobije i prikupi trazene informacije u vezi pitanog.
Enigma_el
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Idemo jedno po jedno.
Neznam koliko kosta win vista i ne zanima me ali zato znam da je linux besplatan i za njega nemoras nista platiti. Ovo vazi samo u slucaju da si skinuo odredjenu distribuciju. (Slackware, Suse, Ubuntu ... bili koju). Ukoliko narucis cd sa njihovog sajta imas i tehnicku podrsku (vidi na sajtu distribucije koja te zanima). Linux je u potpunost besplatan postoje pojedine aplikacije koje se placaju znaci da su komercijalne ali ti to nece trebati.
Ovde mozes videti gotovo sve distribucije i naruciti neku ako nemas uslova za skidanje. http://distrowatch.com/
Na sajtu koji sam ti preporucio www.linuxo.org se mozes detaljno informisati a posebno u delu foruma http://www.linuxo.net/component/option, ... oard,35.0/
Netracarim vec govorim iz licnog iskustva.
Pozitivnih stvari ima mnogo uzalud je navoditi ih.
Nisam sasvim siguran sta ocekujes od linux-a.
Koliko vidim tehnicke specifikacije tvog notebook-a radice gotovo svaki linux bez problema. Moguc problem je samo sa grafickom karticom koja je intelova i nisam siguran da ce terati 3D.
konkretno me interesuje misljenje korisnika
Ja sam korisnik linux-a i to je moje misljenje.
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

da, vec sam imao probleme sa grafickom kartom, znaci ne samo da mu neradi
3d vec inace neradi, alika je suzena zbog drivera.
okay i vec mi je malo jasnije a za ostale posljedice cu ja da pogledam.

u ovom hp6720s je vec ugradjen wlan i sad neznam da li mogu da nadjem za njeg drivere jer probo sam sa ovim dvd linux-live, tj.
1. ubacis dvd u rom
2. restartujes pc
3. on ga sam boot -a i prelazi na linux i zato se i zove live vjerovatno.
4. sto je zadnje, poslije tog testa restartujes pc i izbacis dvd iz roma i
ponovo se sve vraca na vistu. znaci znam kako izgleda i malo sam vec
linux koristio, nije da neam pojma o cemu pricam.

eh sad na tom isprobavanju sam primijetio da mi neradi graficka, wlan uredjaj, zvucna karta, nemoze ni video da prepozna -neznam koji je format tog videa bio u pitanju al mislim da je to ovaj normalni format sto se svako s njim koristi.

sad me interesuje, vjerovatno sam dosadan al mi trebaju sto preciznije informacije, da li bi se mogli driveri za to da nadju?
Enigma_el
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Osobno koristim Linux 1mj, i jako sam zadovoljan njime.

Preko Linuxa možeš sve šta na Win NE MOŽEŠ. Imaš direktan pristup uređajima tj hardware-u, i možeš direktno upravljati njime preko shella.

Ako ti nije mrsko učiti o Linuxu i imaš volje / želje naučiti se koristiti njime svakako preporuka. Napravi dual boot sa XP-om ako si početnik.

Koristim distru pod nazivom Back|Track 2 i za ono za šta meni treba je dušu dalo. Istina da sam se namučio instalacijom, i bilo je jedno 7 reinstalacija, ali se isplatilo ;);)

@ Ivan 2 vjerujem, da si morao platiti svoj OS, da bi drugačije govorio o njemu ;)
Svi čipovi rade na bijeli dim, dok taj dim izađe iz njih, ... oni više ne rade.
Image
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Naravno da mozes da nadjes drajvere. Mislim da ti vecina tih uredjaja radi samo ih treba setapirati. Izuzev grafike koju sam napomenuo i Wireless-a koji se moze resiti preko NDISwrapper. Nije mi stvarno jasno za zvucnu zasto neradi ali se i to da srediti.
Ako mozes da skines probaj knopix
http://www.knoppix.org/
I moja preporuka je da se okanes live distribucija one su samo dobre za upoznavanje ali za neki konkretni rad nisu.
Preko Linuxa možeš sve šta na Win NE MOŽEŠ.
I vise od toga. :wink:
Post Reply