Malo me buni alternator. Evo ja ću uploadati sliku, ali ne mogu si u glavi predstaviti kako se to sve sječe. Ne mogu zamisliti ta polja.
slika http://img504.imageshack.us/img504/9798/slikkals4.jpg
ne razumijem baš kako se ta struja ovdje mijenja. , posebno kako nastaje, ako može netko sliku downloadat pa na njoj sve to nacrtati hvala svima !
Evo kako ja to sve zamišljam:
Uzimam da odmicanjem južnog pola od od namotaja nastaje -(minus) nastaje suprotna struja, a prema tome primicanjem sjevernog pola također nastaje -. E sada kad to pratimo na slici. Krenimo od 4 namotaja kad se tu nalazi sjeverni pola tu je max negativna struja prema tome na 3-em je max + na 2 - i na 1 +. I onda kad se to sve okrene kako struja ne stane odjednom odnosno gdje je ta prijelazna točka preokreta ?
Evo ljudi pomozite
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
...pokušaću da objasnim na najkraći način....
- Posmatraj kalemove na statoru na sledeći način:
Svaka promjena vrijednosti indukovanog napona u kalemu I je istovjetna i istovremena sa promjenama vrijednosti indukovanog napona u kalemu III.
Isto tako u kalemovima II i IV se dešava istovjetna i istovremena promjena vrijednosti indukovanog napona, samo što je ona suprotnog predznaka u odnosu na vrijednosti indukovanog napona u kalemovima I i III!
I kao što možeš primjetiti, kada južni pol prolazi pored kalemova II i IV u njima se indukuje napon max vrijednosti negativnog predznaka. Dok u isto vrijeme sjeverni pol prolazi pored kalemova I i III, što dovodi do toga da se u njima indukuje napon i struja max vrijednosti koja je pozitivna....
U tom slučaju potrošač koji je priključen na izvode kalema I i IV, koji su fazno suprotni, na jednoj strani priključka na kalemu I napon će biti pozitivne vrijednosti, a napon na izvodu kalema IV biće pozitivne vrijednosti.....
U prevodu to znači...., na izvodima ovakvog tipa generatora imamo naizmjenični napon, pa je i sam generator prema tome generator naizmjenične struje i napona....
- Posmatraj kalemove na statoru na sledeći način:
Svaka promjena vrijednosti indukovanog napona u kalemu I je istovjetna i istovremena sa promjenama vrijednosti indukovanog napona u kalemu III.
Isto tako u kalemovima II i IV se dešava istovjetna i istovremena promjena vrijednosti indukovanog napona, samo što je ona suprotnog predznaka u odnosu na vrijednosti indukovanog napona u kalemovima I i III!
I kao što možeš primjetiti, kada južni pol prolazi pored kalemova II i IV u njima se indukuje napon max vrijednosti negativnog predznaka. Dok u isto vrijeme sjeverni pol prolazi pored kalemova I i III, što dovodi do toga da se u njima indukuje napon i struja max vrijednosti koja je pozitivna....
U tom slučaju potrošač koji je priključen na izvode kalema I i IV, koji su fazno suprotni, na jednoj strani priključka na kalemu I napon će biti pozitivne vrijednosti, a napon na izvodu kalema IV biće pozitivne vrijednosti.....
U prevodu to znači...., na izvodima ovakvog tipa generatora imamo naizmjenični napon, pa je i sam generator prema tome generator naizmjenične struje i napona....
saxon
salixon wrote:U tom slučaju potrošač koji je priključen na izvode kalema I i IV, koji su fazno suprotni, na jednoj strani priključka na kalemu I napon će biti pozitivne vrijednosti, a napon na izvodu kalema IV biće pozitivne vrijednosti.....
Mislim da ti je ovdje bila lapsus scribere, ali ipak objašnjenje je super i sve no je li može umjesto ovih magneta ovdje biti namotaji žice, a na statoru stalni magnet!
...hvala ti za ispravku.....
...Ispravka je samo na mjestu gdje se opisuje vrijednost indukovanog napona na kalemu IV. Ona mora biti, za ovaj položaj polova, negativna vrijednost. Cijeli proces se ponovo ponavlja kada polovi zamjene mjesta pri rotaciji. Samo tada su vrijednosti napona na priključcima kalemova I i IV inverzni u odnosu na predhodno objašnjenje....
-Za tvoja naredna pitanja evo odgovora:
Na slici koju si ovdje postavio polovi na rotoru su produkt
elektromagneta, dakle na slici je to definisano upravo kako tebi odgovara "namotaji žica" umjesto stalnog magneta, dok na statoru koji ima za cilj da se u njemu stvara indukovana struja i napon, možeš staviti stalne magnete, samo tada rotor ima ulogu koju na ovoj slici ima stator!
...Ispravka je samo na mjestu gdje se opisuje vrijednost indukovanog napona na kalemu IV. Ona mora biti, za ovaj položaj polova, negativna vrijednost. Cijeli proces se ponovo ponavlja kada polovi zamjene mjesta pri rotaciji. Samo tada su vrijednosti napona na priključcima kalemova I i IV inverzni u odnosu na predhodno objašnjenje....
-Za tvoja naredna pitanja evo odgovora:
Na slici koju si ovdje postavio polovi na rotoru su produkt
elektromagneta, dakle na slici je to definisano upravo kako tebi odgovara "namotaji žica" umjesto stalnog magneta, dok na statoru koji ima za cilj da se u njemu stvara indukovana struja i napon, možeš staviti stalne magnete, samo tada rotor ima ulogu koju na ovoj slici ima stator!
saxon