Pa ja ti kao dugogodinji programer mogu iznijeti par stvari na koje trebas obratiti paznju. I sam imam gomilu dobrih ideja za software, ali uvijek premalo vremena.
Da ne bude sve negativno, moja preporuka ti je da pravis nesto sto mozes mjesecno naplacivati, neki vid pretplate ili kroz odrzavanje programa (probaj sa programima za vodjenje firme, jer ako odlicno baratas bazama podataka nece ti biti tesko, ali da bi napravio funkcionalan programi ali i nadasve ugodan oku, trebat ce ti mnogo vremena i znanja - za jednog prosjecnog
freelancer programera to je skoro pa nedokuciv san).
Dalje, ako pravis program koji ce zaista pomagati ljudima u njihovom poslu, nemoj ici na najnizu cijenu, ali isto tako nemoj da cijena bude previsoka. Bolje imati nizu cijenu, a vise musterija nego obrnuto, jer opet ti je veca sansa da ces dobiti nove musterije ako je cijena programa prihvatljiva za siroke narodne mase.
I na kraju, nemoj praviti software za oblast u kojoj vec postoji par jako dobrih softwareskih rjesenja. Npr. operativni sistemi (:D), zatim uredski paketi ala Office, media playeri, preglednici slika, alati za fixanje Windoza i slicni, jer tvoj program tesko da ce doci do izrazaja u oceanu drugih istih i/ili slicnih rjesenja.
Kako god, sretno u buducem programiranju