Bas sad citam nesto o peltier elementima, i pade mi na pamet jedna ideja!!!
Kontam iskoristit nekoliko peltier elemenata za hladjenje zraka koji ulazi u kutiju za "puhaljku" u autu, tako da bi se dobio efekat klime, za mnogo manje para, a i mogao bi se dodat sklop za regulaciju temperature!!!
A takodje zimi bi isti sklop sluzio za brze zagrijavanje zraka (topla strana peltiera) , dok je motor jos hladan.
Sta mislite o ovoj ideji???
Peltier umjesto klime
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
....nije lijepo da te baksuziram na samom početku, ali možda ti je bolje da napraviš prenosni frižider za svoje auto, pa da u ljetnom periodu imaš lijepo osvježavajuće piće..., a što se tiče grijanja u zimskom periodu možda je bolje da se posvetiš postavljanju grijača u sjedištima svog auta....
Automobilska klima ima snagu od 4-12kW snage, a Peltijerev element sa maximalnim odnosom iskorištenja od 1:2.5 nebi nikad stigao da rashladi i najmanji volumen nekog auta....., izvini ali mislim da je tako
Automobilska klima ima snagu od 4-12kW snage, a Peltijerev element sa maximalnim odnosom iskorištenja od 1:2.5 nebi nikad stigao da rashladi i najmanji volumen nekog auta....., izvini ali mislim da je tako
saxon