FID-ova sklopka

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
pocetnik
Penjem se :)

FID-ova sklopka

Post by pocetnik »

Evo malo da se i ja javim. Upravo radim kod jednog lika koji zeli da stavi elektricno brojilo izvan kuce. To je vec gotova stvar dogovoreno s ovima iz elektre. samo sad me jedna stvar zanima. Sa brojila ide dovod u prizemlje, a posto je prizemlje stara kuc instalacija je nulovana. Sa ploce gdje je nulovano ide dovod dalje na 1. kat gdje ce biti nova instalacija. Sad mene zanima mogu li gore na katu staviti fidovu sklopku. Znaci ulaz u fidovu sklopku bi bio nulovan jer ide sa prizemlja, a izlaz je normalan N, L, i PE. Hoce li mi fidova normalno reagirati ili i ulaz u fidovu mora niti "ne nulovan". Neznam da li ste ovo razumjeli ako niste probat cu bolje objasniti.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

na ulazu u fidovku moras imati 3 faze, nulu i zemlju. samno u toj kombinaciji ce raditi ok.
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

postoje i ove monofazne ili fidove sa jednu fazu. nemoze se spojit fidova zastitna sklopka ako je nula spojena sa zastitinim kontaktom (citaj uzemljenjem) jer to i stiti, znaci izmedju nule i uzemljenja nesmije biti ama bas nakakvog spoja, a kamoli izmadju faze i uzemljenja, na to se nesmije ni pomislit :D . moras mu razdvojit uzemljenje o nule, ako je taj kat ili sprat renoviran sigurno je razdvojeno, onda mu mozes spojit al na staru instalaciju neide sigurno. pozz
Enigma_el
pocetnik

Post by pocetnik »

Mozda me neki nisu razumjeli pa da objasnim malo bolje. Dakle zamislimo da covjek na svoju kucu nadogradi jedan kat, i znacu dovod struje za taj novi kat mora povuc iz prizemlja, a u prizemlju je instalacija nulovana. Pitanje je moze li se kako iskombinirat da mu na katu postavim fidovu sklopku?
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa moze. samo dovedes 3faze i nulu sa donjeg sprata i uzemljenje dovedes iz zemlje
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

ej tako je pedja, neznam kako liku nije jasno. vec je objasnjeno i nema potrebe za ponovnim ... :lol:
Enigma_el
eXcallibuR

Post by eXcallibuR »

ispravno pedja...ako je u prizemlju vec nulovano a ti dovod za kat zelis dovuci iz prizemlja i spojiti ga na FID nemozes jel FID ti sluzi da razvojis nulu i zemlju,a u nulovanju zemlja i nula idu zajedno...jedini nacin je da dovuces zemlju nanovo...ili dogovori sa elektrom da i oni razdvoje nulu od zemlje i u prizemlju stavis FID i nove sabirnice za nulu i zemlje pa dalje proslijedis na kat...
Mozes imati potpis dug cak 255 znakova!
zmedak5
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by zmedak5 »

moze! a i fid 3fazna moze radit na monofaznom sistemu samo prispojis sve tri faze u jednu!
Post Reply