Trebam elektrosok alarm pomoc

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
mjnet
Napredujem
Napredujem

Trebam elektrosok alarm pomoc

Post by mjnet »

evo ja radim na jednom uredaju koji ima slicnu strukturu kao i jedan moj drugi izum, za koji mozete saznati pod ,,trax mora da se posramis,, u kojoj vec kategoriji. sve u svemu trebam pomoc oko izabira pnp tranzistora koji bi mogao provoditi 12V kada se na njega spoji(pnp, znaci spoji na n) kondendzator od 10000uF(cuo sam da u ovakvu spoju 1000uF rezultira 8 sec. vodenja struje). Struja iz njega ide k releju koji svojom aktivacijom stvara kratki spoj, i dalje je spojen jedan transformator koji daje 4kV napona. Ako treba napraviti cu i uplodirati shemu.

ps.relej se nakon aktivacije isključuje i opet uključuje(i opet radi kratki spoj), tako da transformator moze inducirati dc

Unaprijed hvala
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

To ti se ne radi s relejem, nego s tranzistorom ili jos bolje s MOSFET-om i to tako da se nekoliko tisuca puta u sekundi zatvori i prekine strujni krug. Nema te indukcije koja ce se dogoditi ako struja tece kroz namotaj u jednom smjeru 8 sekundi :!: Moze se dogoditi samo da se zavare kontakti releja ili da izgori namotaj.
Ako te zanima elektroshoker, ne moras to ponovno izmisljati, samo se malo potrudi i potrazi na Google-u.
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

Smjesko wrote:To ti se ne radi s relejem, nego s tranzistorom ili jos bolje s MOSFET-om i to tako da se nekoliko tisuca puta u sekundi zatvori i prekine strujni krug. Nema te indukcije koja ce se dogoditi ako struja tece kroz namotaj u jednom smjeru 8 sekundi :!: Moze se dogoditi samo da se zavare kontakti releja ili da izgori namotaj.
Ako te zanima elektroshoker, ne moras to ponovno izmisljati, samo se malo potrudi i potrazi na Google-u.

krivo si shvatio ovo vezano za 8sec. zapravo evo shema, tj. nemojte se ljutiti to sam napravio nabrzaka

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... esktop.zip
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

jos da zavrsim za 8 sec. struja prilikom zatvaranja sklopke ide iz kondendzatora k tranzistoru, a on propusta struju pretpostavljenih 8 sec. drugi dio kruga tj. relej i transformator su vazni za indukciju. Recimo da je ovo s tranzistorom i kondendzatorom kao sklop koji je namjenjen da struja ne tece stalno kroz cijeli sklop vec da samo nakon aktivacije, tj. kada neko pokusa provaliti kroz vrata, dozivi shock iskustvo. jer ovdije je rijec samo o alarmu, zapravo to nije alarm to je przilica vise provalnikaImage

ovo radim jer mi je riknula sirena, a zelim isprobati nesto novo za tijeranje provalnika od svog tajnog prostora
mjnet
Napredujem
Napredujem

Re: Trebam elektrosok alarm pomoc

Post by mjnet »

mjnet wrote:evo ja radim na jednom uredaju koji ima slicnu strukturu kao i jedan moj drugi izum, za koji mozete saznati pod ,,trax mora da se posramis,, u kojoj vec kategoriji. sve u svemu trebam pomoc oko izabira pnp tranzistora koji bi mogao provoditi 12V kada se na njega spoji(pnp, znaci spoji na n) kondendzator od 10000uF(cuo sam da u ovakvu spoju 1000uF rezultira 8 sec. vodenja struje). Struja iz njega ide k releju koji svojom aktivacijom stvara kratki spoj, i dalje je spojen jedan transformator koji daje 4kV napona. Ako treba napraviti cu i uplodirati shemu.

ps.relej se nakon aktivacije isključuje i opet uključuje(i opet radi kratki spoj), tako da transformator moze inducirati dc

Unaprijed hvala

zapravo valjda ce mi biti lakse naci odgovor, zna li tko kako mogu do ovog drugog dijela strujnog kruga (prvi je recimo ovaj s tranzistorom, sklopkom i kondendzatorom) dobiti učinak da struja ide odredeno vrijeme k ostatku koji povisuje napon? ako tko zna odgovor na prvo pitanje vezano za tranzistor, puno bi mi pomogao, jer to sve osim tranzistora imam.

opet hvala
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

mjnet wrote: ... krivo si shvatio ovo vezano za 8sec. zapravo evo shema, tj. nemojte se ljutiti to sam napravio nabrzaka

Shvatio sam onako kako si objasnio, cak i bolje nego sto si objasnio. Ipak se na kraju radi o shokeru!
Ovako, mislim da bi ti trebao prouciti i nauciti neke osnovne stvari iz fizike koje se ticu elektriciteta (tocnije indukcija, samoindukcija, Lenzovo pravilo itd), te osnove elektrotehnike i elektronike. Nakon usvojenog znanja moci ces jasnije postavljati pitanja i zahtjeve. Bez uvrede, ali mislim da trenutno nemas dovoljno znanja iz navedene problematike i zato dolazi do "nesporazuma" izmedju tvojih pitanja i nasih (mojih) odgovora. Pozdrav !
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

Smjesko wrote:
mjnet wrote: ... krivo si shvatio ovo vezano za 8sec. zapravo evo shema, tj. nemojte se ljutiti to sam napravio nabrzaka

Shvatio sam onako kako si objasnio, cak i bolje nego sto si objasnio. Ipak se na kraju radi o shokeru!
Ovako, mislim da bi ti trebao prouciti i nauciti neke osnovne stvari iz fizike koje se ticu elektriciteta (tocnije indukcija, samoindukcija, Lenzovo pravilo itd), te osnove elektrotehnike i elektronike. Nakon usvojenog znanja moci ces jasnije postavljati pitanja i zahtjeve. Bez uvrede, ali mislim da trenutno nemas dovoljno znanja iz navedene problematike i zato dolazi do "nesporazuma" izmedju tvojih pitanja i nasih (mojih) odgovora. Pozdrav !

sta mogu kada iz osnova elektrotehnike i fizike imam neke (blago cu reci) skrenute tipove?!

evo zadnje pitam kako napraviti sklop kada se na njemu pokrene sklopka, da on vodi struju recimo 60 sec.

jednostavije nemoze, kuzis sada, mislim da nebi bilo nesporazuma izmedu mojih pitanja i tvojih(vasih) odgovora!-)
Post Reply